StoryEditor

Prvá pani USA? Body zbiera Clintonová

30.12.2007, 23:00

Washington, Bratislava -- V Bielom dome už raz bývala, vyzná sa v domácej aj zahraničnej politike a ako prvá dáma USA vstupovala do politických aktivít svojho manžela Billa Clintona, bývalého prezidenta USA. Do boja o prezidentské kreslo vstúpila tento rok a hneď sa stala jedným z najhorúcejších kandidátov. Podľa prieskumov verejnej mienky má práve táto demokratická senátorka za štát New York najväčšie šance viesť krajinu najbližších 5 rokov -- volilo by ju 35 percent Američanov. Stala by sa tak prvou ženou v dejinách Spojených štátov na tomto najvyššom poste. Prezidentský súboj sa začína v novembri 2008.
Hillary má prevahu aj finančne. Na kampaň už vyzbierala historicky najvyššiu sumu -- 35 miliónov dolárov. K hviezdnej sume sa približuje len jej kolega z demokratického tábora Barack Obama sumou 32 miliónmi. Tajomstvo jej rozrastajúceho sa konta podľa pozorovateľov spočíva aj v úspešnom speňažovaní mena jej manžela. Bez jeho popularity by podľa nich sama taký úspech nezožala.
Nádejná budúca hlava štátu však podľa expertov má vlastné know-how na úspech. "Chce zostať sama sebou. Musí nájsť strednú cestu, aby vyťažila z jeho podpory, a zároveň od neho nebola veľmi závislá," povedal HN politológ Newyorskej univerzity Steven Brans. Ako sama hovorí -- "Bill bol dobrý prezident, ale ja som tu sama za seba." Erika Mokrá

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 03:34