StoryEditor

Deň, keď zomrela legenda

31.08.2007, 00:00
Tak ako každý rok od smrti britskej princeznej Diany, aj dnešné 10. výročie tragickej smrti miláčika národa na chvíľu zastaví život v Británii. Briti spomínajú na svojho najobľúbenejšieho člena kráľovského rodu, sledujú televízne prenosy spomienkových akcií a nosia kytice kvetov ku Kensingtonskému palácu - k rezidencii princeznej.

Tridsaťšesťročná princezná z Walesu a jej priateľ Dodi al Fayed zahynuli 31. augusta 1997 v Paríži pri autonehode. Šofér Henri Paul podľa doterajších zistení nezvládol riadenie a narazil do jedného z pilierov tunela pod mostom Pont de l´Alma. Dodi a Paul boli takmer okamžite mŕtvi, Diana zomrela až v nemocnici, kde podľahla ťažkým zraneniam. Jediný, kto to prežil, bol osobný strážca.
Aj po desiatich rokoch od smrteľnej nehody v parížskom tuneli pamiatka Lady Di stále žije. Jej fenomén pretrváva. "Ľudia ju milovali. Hovorila o svojich problémoch, a to sú tie isté problémy, ktoré majú ženy na celom svete. Ľudia na ňu stále myslia, " povedala pre HN uznávaná autorka životopisov kráľovskej rodiny Ingrid Sewardová. "Už nebude nikto, ako bola Diana," dodáva Sewardová, ktorá sa stretla s Dianou viac ráz, naposledy len pár dní pred smrťou.
Tichá spomienka
V čase smrti bola Lady Di najpopulárnejšou ženou na svete, ktorej patrili titulky denníkov, najmä bulváru. Ľudské srdcia si získala ako bojovníčka na poli charity, ktorej sa venovala najmä v posledných rokoch. Pre ďalších bola módnou ikonou. Bola princeznou ľudských sŕdc, podľa pozorovateľov teplo jej osobnosti zaplnilo miestnosť. Jej verní si želali verejnú spomienku na jej smrť. Tá sa však konať nebude - Dianinu fontánu v Hyde Parku, ktorú už dávnejšie slávnostné otvorila kráľovná Alžbeta, opravujú po záplavách, ktoré ju poškodili. Na dnešnej spomienkovej omši sa zúčastní kráľovná Alžbeta II., následník trónu a exmanžel Diany princ Charles, synovia William a Harry, členovia Dianinej rodiny Spencerovcov a viac ako päť stoviek hostí spolu s premiérom Gordonom Brownom a expremiérom Tonym Blairom. Súčasná manželka princa vojvodkyňa z Cornwallu Kamilla Parkerová Bowlesová pod tlakom verejnosti nakoniec účasť zrušila.
Poľudštila monarchiu
Aj po desiatich rokoch, ktoré uplynuli od smrti Diany, zostáva jej dedičstvo stále diskutované. Pre niektorých bola mentálne chorá a nestabilná, pre iných šľachetná žena, ktorá napriek smútku vo svojom srdci dávala druhým nádej do života. Arcibiskup z Canterbury Rowen Williams v modlitbách, ktoré pripravil, hovorí o jej zraniteľnosti a ochote dotknúť sa aj zabudnutých.
Podľa Sewardovej jej dobré skutky ku koncu života prekryli jej zmätený ľúbostný život. Všetci sa zhodujú na jednom: život princeznej zmenil pohľad Britov na monarchiu. Zistili, že modrá krv v ich žilách im neuberá z ľudskosti.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Anglicka so zmenami v kádri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 02:28