StoryEditor

Británia má novú vládu

29.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Británia bez vlády dlho nezostala. Len jeden deň po odchode dlhoročného premiéra Tonyho Blaira vymenoval včera jeho nástupca Gordon Brown vynovený kabinet. Vybral si doň ministrov, ktorí majú symbolizovať nové priority, a vládu zmeny. Azda najviac pozornosti si vyslúžil nový minister zahraničných vecí David Miliband. Tento 41-ročný doterajší minister životného prostredia sa stal najmladším šéfom britskej diplomacie za uplynulých 30 rokov. Mladého a ambiciózneho politika považujú za človeka veľmi blízkeho Brownovi. "Budem viesť diplomaciu, ktorá bude trpezlivá aj rozhodná, ktorá počúva i vedie," povedal po svojom vymenovaní Miliband. Ten je známym kritikom irackého konfliktu. Práve to môže podľa pozorovateľov ovplyvniť budúce smerovanie irackej politiky Londýna.
Miliband patrí medzi nastupujúce hviezdy labouristov. Za Blairovej éry sa snažil, aby sa príliš nezaradil do žiadneho straníckeho tábora. Experti ho považovali za jediného politika, schopného poraziť Browna v zápase o kreslo šéfa strany. Aj keď ho k tomu mnohí vyzývali, Miliband sa rozhodol nekandidovať a nechať Browna vyhrať bez boja.
Do veľkej politiky sa vracia aj bývalý minister vnútra a zahraničných vecí Jack Straw. V Brownovom kabinete si sadne do kresla ministra spravodlivosti. Straw doplatil minulý rok v máji na reorganizáciu vlády. Blair ho "odložil" na menej prestížny post šéfa dolnej komory parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 11:35