StoryEditor

Platby pre farmárov bez zmeny

25.11.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Dánske predsedníctvo predložilo dnes členským štátom Európskej únie návrh konečnej dohody s kandidátskymi krajinami o finančných podmienkach ich vstupu do únie. Členské štáty sa mali k návrhu, ktorý predsedníctvo vypracovalo spolu s Európskou komisiou, vyjadriť ešte včera večer. Dánsko však v tejto etape nehľadá mandát pätnástky a v utorok návrh predloží kandidátskym krajinám, vrátane Slovenska, bez ohľadu na prvé reakcie z hlavných miest členských štátov. "Predložíme kandidátom návrh, o ktorom si myslíme, že by mohol znamenať dobrú šancu na ukončenie rokovaní," uviedol zdroj predsedníctva. Oficiálnu dohodu očakáva Dánsko na ministerskej schôdzke 9. decembra.
Dokument je podľa dostupných informácií viac-menej v súlade s finančným balíkom schváleným nedávno na summite v Bruseli, avšak trochu prikrášlený v prospech kandidátov. Ponúka im vyššie výrobné kvóty pre niektoré poľnohospodárske výrobky, výhodnejšie referenčné obdobia pre ich výpočet, ako aj časť peňazí z pôvodnej sumy na štrukturálne fondy na budovanie schengenských hraníc.
Podľa hodnoverných zdrojov navrhovaný balík nakoniec neobsahuje žiadnu zmenu pri priamych platbách farmárom. Podľa očakávania zostáva na stole ich postupné zavádzanie novým členom počas prechodného desaťročného obdobia, ale tiež počiatočná výška 25 percent, o ktorej možnom zvýšení sa v uplynulých dňoch špekulovalo.
Návrh však umožňuje novým členom vyrovnať priame platby z národného rozpočtu zrejme do výšky, akú národná podpora farmárom dosiahne v roku 2003. Dokument ráta s tým, že príspevky do rozpočtu budú noví členovia platiť až od vstupu k 1. máju 2004, ale mali by dostať peniaze z fondov za celý rok 2004. Požiadavku kandidátov na postupné zavádzanie ich príspevkov do rozpočtu, ktorú EÚ opakovane označovala na nerealistickú, návrh neobsahuje.
Dánske predsedníctvo včera varovalo členské štáty únie, že ide o celkový finančný balík, v ktorom všetko súvisí so všetkým, a zmenou jedného prvku sa naruší celá jeho vyváženosť. Rovnaké posolstvo si dnes vypočujú kandidátske krajiny, vrátane Slovenska.
"Veria, že tento návrh znamená slušnú šancu na koniec rokovaní," načrtol predstavy Dánska zdroj Rady ministrov EÚ. Dáni si momentálne nechcú zväzovať ruky a nesnažia sa preto o mandát členských krajín. Návrh predložia v utorok kandidátom bez ohľadu na prvé reakcie členských krajín. Dohodu so všetkými -- teda 10 kandidátmi a 14 partnermi z EÚ, chcú dosiahnuť 9. decembra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:37