StoryEditor

Ukrajinský trh láka aj našich podnikateľov

28.09.2007, 00:00

Ukrajina je pre Slovensko dôležitým ekonomickým partnerom. Naša spolupráca sa zameriava predovšetkým na oblasť tranzitu ropy a zemného plynu. Pre slovenských výrobcov a exportérov tovarov a služieb predstavuje náš východný sused veľmi perspektívny trh.
V minulom roku vzrástol obchod medzi Ukrajinou a Slovenskom o 12 percent a dosiahol výšku asi 987 miliónov dolárov. Export zo Slovenska na Ukrajinu dosiahol objem viac ako 387 miliónov dolárov. Najvyšší podiel na vývoze tvoria stroje a zariadenia, trhové výrobky, chemikálie a suroviny. Dovoz z Ukrajiny k nám sa pohybuje okolo 509 miliónov dolárov a od roku 2004 narástol o takmer polovicu. Najvyšší podiel na dovoze majú suroviny, trhové výrobky, nerastné palivá a mazivá, stroje a zariadenia. Slovenské investície na Ukrajine sa pohybujú na úrovni 100 miliónov dolárov a pôsobí tam približne 234 podnikov so slovenskou účasťou.
Náš minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek počas augustovej návštevy Ukrajiny dokonca zdôraznil, že Slovensko má záujem o rozvoj aktívneho cestovného ruchu medzi krajinami. Počet ukrajinských turistov, ktorí navštevujú našu krajinu, z roka na rok rastie.
Od Ukrajiny zrejme budeme po odstavení elektrárne v Jaslovských Bohuniciach nakupovať elektrickú energiu. Obchod dohodol premiér Robert Fico na augustovej návšteve ukrajinského premiéra Viktora Janukovyča. Podľa Fica je pre nás ukrajinská elektrika cenovo najvýhodnejšia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:18