StoryEditor

Bush Saddámovi: Uteč kým je čas!

18.03.2003, 23:00
Vojna v Iraku je predo dvermi! Prezident USA George W. Bush dal Saddámovi Husajnovi ultimátum: ujsť alebo čeliť vojne.
  • USA majú právo použiť silu
  • Saddám prisľúbil Iračanom víťazstvo
  • Vojna v Iraku zhorší vyhliadky svetového hospodárstva
  • Po Bushovom prejave klesla cena ropy
  • Bush znížil neistotu na finančných trhoch
  • Konflikt ohrozí pamiatky
  • Okná diplomacie sa zavreli
  • Iračania utekajú, Kurdi sa tešia na Saddámov koniec
  • Európania rýchlo opúšťajú Kuvajt
  • Teroristické útoky Slovensku zatiaľ nehrozia
  • Klaus a Schuster o irackej kríze
    Vojna v Iraku je predo dvermi, prezident USA George W. Bush dal Saddámovi Husajnovi ultimátum: Uteč z krajiny spolu so svojimi synmi do 48 hodín, v opačnom prípade budeš čeliť vojenskému zásahu. Tradiční odporcovia ozbrojeného riešenia krízy síce stále nezmyselne dúfajú na jej mierové riešenie, zdá sa však, že na rad predsa prichádza pragmatizmus. Francúzsky minister zahraničných vecí Dominique de Villepin sčasti v tvrdej rétorike pokračuje, no napriek tomu označuje Washington ako "vzácneho spojenca," tvrdí, že americko-francúzske vzťahy sa zlepšia a necháva si otvorené dvierka pre budúcu francúzsku participáciu v Iraku. Francúzsky veľvyslanec v USA Jean-David Levitte podľa CNN vyhlásil, že Francúzsko môže prehodnotiť svoj postoj k vojne, ak Saddám použije chemické a biologické zbrane. Prezident republiky Jacques Chirac taký ústretový nie je, niet sa čudovať -- vďaka "pacifistickému postoju" sa teší nevídanej popularite. "Irak nepredstavuje okamžitú hrozbu a americké riešenie sa spreneveruje budúcim metódam mierového riešenia kríz spojených s nešírením zbraní hromadného ničenia," naparuje sa Chirac narážajúc aj na krízu na Kórejskom polostrove "Je hrozba irackého diktátora taká veľká, že oprávňuje vojnu, ktorá znamená istú smrť tisícov nevinných mužov, žien a detí? Moja odpoveď bola a je: nie," dopĺňa ho nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder.
    Šéf ruskej diplomacie Igor Ivanov bol asi najradikálnejší. Podľa neho totiž Bushovo rozhodnutie ohrozuje medzinárodnú koalíciu v boji proti terorizmu.
    Trpezlivosť USA dosiahla svoju hranicu, ťahanice zo Saddámom sa končia a prezident Bush zavelil do útoku, najskôr vo štvrtok o 2.15 h., práve vtedy totiž vyprší ním vyhlásené ultimátum. Saddám sa už predtým nechal počuť a svoju pozíciu zopakoval aj včera: Nepodrobím sa! Len málokto očakával, že Saddám bude reagovať inak, koniec koncov medzinárodnému spoločenstvu vzdoruje už 12 rokov.
    Za prezidentom stoja oba politické tábory v americkom Kongrese.
    S okamžitou podporou prišla austrálska vláda, ktorá je do oblasti dokonca pripravená vyslať svoje jednotky. "Odzbrojenie Iraku je v záujme Austrálie a podniknúť vojenskú akciu teraz je správne a legitímne," vyhlásil austrálsky premiér John Howard. Po Bushovom boku pevne stojí aj japonská vláda Džuničira Koizumiho
    So stanovením ultimáta tiež vzrástli aj obavy z možných teroristických útokov, podľa ministerstva pre vnútornú bezpečnosť sa Al-Kajdá pokúsi zaútočiť proti americkým záujmom pod pláštikom obraňovania moslimského a irackého ľudu. USA sa teda opäť ocitli v stave vysokej pohotovosti pred možnými útokmi. Newyorské úrady spustili bezpečnostnú operáciu Atlas, týždenné výdavky zvýšenej ochrany budú predstavovať vyše päť mil. dolárov.

  • menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    21. máj 2024 18:16