StoryEditor

Ukrajina: Boj o ľavicového voliča

02.11.2004, 23:00

Ukrajinský premiér Viktor Janukovyč a vodca opozície Viktor Juščenko, ktorí po nedeľňajších prezidentských voľbách postúpili do druhého kola, budú mať tri týždne na boj o hlasy socialistov a komunistov. Ich lídri - Oleksander Moroz a Petr Simonenko - získali spolu okolo 11 percent hlasov a analytici upozorňujú, že práve tie by - spolu s mobilizáciou pasívnych voličov - mohli rozhodnúť o nástupcovi úradujúcej hlavy štátu Leonidovi Kučmovi.

Proti všetkým
Komunistický elektorát má bližšie ku kandidátovi režimu - Janukovyčovi. Simonenko, podobne ako on, ťahal proruskú líniu. Sľuboval vyhlásiť referendum o štatúte ruského jazyka a podporuje projekt Jednotného ekonomického priestoru s Bieloruskom, Kazachstanom a Ruskom. Oficiálnu pozíciu zverejní komunistická strana už zajtra, Simonenko však už včera vyhlásil, že vyzve svojich voličov, aby hlasovali proti obom kandidátom. "Obaja sú predstaviteľmi kriminálno-oligarchických štruktúr," odcitovala ho agentúra Interfax.
Voliči komunistov sa vo všeobecnosti považujú za najdisciplinovanejších. Veľkým prekvapením prvého kola však bolo, že Simonenka podporilo len päť percent z nich. Pred piatimi rokmi pritom líder komunistov postúpil do druhého kola s vyše 20 percentami.
Socialisti, ktorí patria k nejednotnej ukrajinskej opozícii, zatiaľ rokujú s oboma kandidátmi. Ich líder Oleksander Moroz v pondelok pre médiá povedal, že chce svojich voličov vyzvať, aby hlasovali za Juščenka v prípade, že sa mu podarí dosiahnuť s ním dohodu. Jedna z jeho požiadaviek sa pritom týka realizácie reformy, ktorá by posilnila právomoci parlamentu a oslabila postavanie prezidenta. Predstavitelia Janukovyčovho štábu avizovali, že sú pripravení urobiť tak do termínu druhého kola volieb, blok Juščenka a bývalej vicepremiérky Julie Tymošenkovej v minulosti proti nej protestoval. Súčasný parlament totiž podľa nich neodzrkadľuje politické spektrum a nemá dôveru.

Regionálny princíp
Podobne ako v prvom kole volieb sa dá očakávať, že Ukrajinci budú hlasovať na základe regionálneho princípu - západ za Juščenka a východ za Janukovyča. Podľa štúdie, ktorú si nechala vypracovať stanica BBC, pripadne na južné a východné oblasti 45 percent, na centrálnu Ukrajinu okolo 30 percent a na západnú približne 25 voličov. Podľa toho je orientovaná aj ďalšia kampaň. "Náš štáb chápe, že musí viac hovoriť o ruskom jazyku. Táto téma je populárna na ukrajinskom východe. Sľubujeme zblíženie s Ruskom. To sa páči nášmu elektorátu," vyhlásil šéf Janukovyčovho volebného štábu Sergej Tigipko v rozhovore pre denník Izvestija. A Rusko je tiež pripravené pomôcť kandidátovi, na ktorého stavilo: od nedele sa môžu Ukrajinci v Rusku pohybovať až 90 dní bez registrácie, sprísnenie systému registrácie je pritom, paradoxne, mantrou silových ministerstiev. Rozbehol sa aj proces zavedenia dvojitého občianstva, o ktorom má Štátna duma rokovať s ukrajinským zákonodarným zhromaždením. "Akokoľvek sa skončia prezidentské voľby na Ukrajine, obyvatelia bratského štátu majú všetky dôvody pociťovať hrdosť. Ťažko budete hľadať krajinu, kde sa na volebnej kampani zúčastnila hlava susednej veľmoci a sama veľmoc bola ochotná poskytnúť väčšie práva jej, ako vlastným občanom," konštatoval v komentári internetový denník Gazeta.ru.

Juščenko sľubuje zmeny
Juščenko, ktorý má povesť vynikajúceho ekonóma, svojim voličom sľubuje, že zmení finančný profil krajiny. "Dnes je 50 percent ukrajinskej ekonomiky v tieni. Ukrajina je jedinou krajinou bývalého Sovietskeho zväzu, ktorá nemá nový daňový kódex. Schválime ho, on stransparentní ekonomiku a vytvorí päť miliónov pracovných miest. Zatiaľ žijeme podľa zákonov z roku 1932," povedal v rozhovore pre denník Izvestija.
Tak, ako pri prvom kole, sú šance oboch kandidátov približne rovnaké a predpovedať, kto sa stane prezidentom, je prakticky nemožné. Doterajšia kampaň však bola dostatočne búrlivá, aby bola predzvesťou toho, čo čaká našich susedov nasledujúce týždne. Boj medzi Juščenkom a Janukovyčom zatiaľ skončil nerozhodne, zatiaľ sú všetci uzrozumení s tým, že sa rozhodne až v druhom kole. Až potom, keď vyhlásia za víťaza jedného z Viktorov, prepuknú vášne naplno.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:43