StoryEditor

Washington a Londýn dali viac času diplomacii

13.03.2003, 23:00

Predstavitelia Spojených štátov a Veľkej Británie včera potvrdili, že rokovania o novej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN o Iraku by mohli pokračovať do budúceho týždňa. "Diplomatický proces pokračuje. A môže sa ukončiť zajtra alebo môže pokračovať do budúceho týždňa," povedal včera hovorca Bieleho domu Ari Fleischer. Toto vyjadrenie predstavuje posun v americkej pozícii, ktorý nastal po intenzívnom presviedčaní zo strany Veľkej Británie. Obe krajiny však zároveň jasne naznačili, že -- kvôli neústupnosti niektorých krajín -- je možné, že sa o ďalšej rezolúcii napokon hlasovať nebude. Londýn a Washington sú teda ochotné ísť do vojny aj bez mandátu OSN.
Britský premiér Tony Blair včera povedal vodcovi parlamentnej opozície, že nádej na novú rezolúciu o Iraku sa kvôli francúzskej neústupnosti podstatne znížila. Podľa Iaina Duncana Smitha sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že Veľká Británia pôjde do vojny. Britský minister zahraničia Jack Straw však vzápätí povedal, že Veľká Británia mieni ďalej vyjednávať. Veľká Británia je dokonca ochotná upustiť od svojej požiadavky, aby iracký prezident Saddám Husajn prehovoril v televízii, ak to pomôže zabezpečiť schválenie druhej rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, uviedol Straw. "Ak jediným problémom medzi nami, našimi partnermi v BR OSN a Saddámom Husajnom je to, či sa objaví v televíznom vysielaní, tak my radi od toho upustíme," uviedol Straw.
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky partner Jacques Chirac potvrdili vo včerajšom telefonickom rozhovore úmysel pokračovať v politickom a diplomatickom úsilí o mierové vyriešenie irackej krízy. Francúzsky minister zahraničných vecí Dominique de Villepin vyhlásil, že Paríž si želá zachovať jednotu členov BR OSN a preto sa usiluje v rámci nej o dohodu. "Musíme urobiť všetko v záujme zachovania jednoty Bezpečnostnej rady a pracujeme v prospech toho. Francúzsko potvrdzuje svoju pripravenosť na všetky možnosti," povedal. De Villepin súčasne zamietol najnovší britský návrh na odzbrojenie Iraku s odôvodnením, že je založený na logike vojny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. máj 2024 05:26