StoryEditor

Rómska otázka otvorila híring Šefčoviča

18.01.2010, 19:32
Autor:
TASRTASR
Rómska otázka otvorila dnes vypočutie dezignovaného slovenského komisára Maroša Šefčoviča na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Cieľom vypočutia je preveriť znalosti dezignovaného komisára a jeho schopnosti zastávať post člena Európskej komisie a od jeho výsledku závisí, či europoslanci kandidáta odporučia na tento post.

Terč kritiky
V prípade Šefčoviča, ktorému predseda EK zveril kreslo komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu a zároveň ho poveril funkciou podpredsedu EK, ide okrem prezentácie znalosti problematiky súvisiacej s jeho budúcim portfóliom aj o to, aby objasnil europoslancom svoj postoj k rómskej problematike.

Slovenský kandidát sa totiž minulý týždeň stal terčom kritiky dvoch maďarských europoslancov, ktorí ho obvinili z protirómskych vyjadrení, pretože Šefčovič mal v januári 2005 povedať, že Rómovia zneužívajú slovenský sociálny systém. Maďarov následne podporil aj šéf frakcie ľudovcov Joseph Daul, ktorý toto vyjadrenie označil za neakceptovateľné.

"Mimoriadne si ctím dodržiavanie ľudských práv, odmietam diskrimináciu na akomkoľvek základe a vždy som podporoval sociálnu inklúziu," vyhlásil Šefčovič hneď vo svojom úvodnom desaťminútovom vystúpení, ktoré predchádzalo takmer trojhodinovej sérii otázok zo strany europoslancov z viacerých parlamentných výborov.

Výzva pre poslancov
Možnosť podrobnejšie objasniť okolnosti celej kauzy dostal slovenský kandidát hneď v odpovedi na prvú otázku jedného z členov frakcie ľudovcov.

"Ten citát, ktorý je päť rokov starý a pozostáva zo šiestich slov, ktoré sa mi pripisujú, bol vyňatý z kontextu, bol súčasťou širšej debaty," zdôraznil Šefčovič dodávajúc, že pozná veľmi dobre problémy rómskej populácie vzhľadom na to, že pochádza z krajiny, kde má rómska menšina vysoké zastúpenie.

Europoslancov vyzval, aby si pozreli jeho angažovanosť v rómskej otázke počas jeho pôsobenia na poste slovenského veľvyslanca pri EÚ. Rovnako prisľúbil, že táto otázka bude súčasťou jeho agendy v kresle komisára a že bude v prípade jeho zvolenia pracovať na zvyšovaní povedomia o tomto probléme, ktorý si vyžaduje pozornosť na celoeurópskej úrovni.

"Nechcel som nikoho uraziť. Ak som neúmyselne niekoho urazil, tak to ľutujem, ale tento citát nepredstavuje moje názory, nemal som nikdy protirómske postoje a som pripravený spolupracovať s EP," dodal Šefčovič, ktorého vyjadrenie označil autor otázky za "veľmi dobrý úvod". Pozitívne sa vyjadril aj zástupca socialistov.

01 - Modified: 2004-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:22