StoryEditor

Ďalšia obeť metanolu. V Poľsku zomrel muž

23.09.2012, 09:20
Autor:
vnjvnj
Dvaja muži sa otrávili metanolom v Poľsku, jeden z nich na následky otravy zomrel.

Miestna polícia tiež zadržala na juhu krajiny Slovenku, ktorá predávala podozrivý alkohol z Českej republiky. Predbežné závery zatiaľ nepotvrdili, že by išlo o metanol z Česka.

V poľskom Plocku zomrel v sobotu v dôsledku otravy metanolom 47 ročnú muž. Ďalší muž, v ktorého tele bola tiež zistená prítomnosť nebezpečného metanolu, leží vo vážnom stave v tamojšej nemocnici. Informoval o tom v sobotu poľský server gazeta.pl.



"Predbežné závery nenaznačujú pôvod metanolu z Českej republiky," povedal Christopher Sand, hovorca polície mesta Plock, ktoré leží asi 100 kilometrov severozápadne od Varšavy. Sand dodal, že muži nepili alkohol spoločne a jedná sa teda o dva samostatné prípady. Muž, ktorý v sobotu zomrel, bol prevezený do nemocnice v piatok.

V súvislosti s aférou s pančovaným alkoholom v sobotu portál tvn24.pl informoval, že poľská polícia zadržala na juhu krajiny Slovenku, ktorá predávala neokolkovaný a podozrivý alkohol z Českej republiky. V zaistenom kontrabande sú podľa vyšetrovateľov aj štyri fľaše s etiketami, pred ktorými Praha varuje.

Slovenka predávala tvrdý alkohol na trhovisku v katowickom meste Tarnowskie Góry. Policajti pri kontrole našli 71 fliaš bez príslušných kolkov, medzi ktorými boli aj štyri kusy, ktoré sú považované za možnú hrozbu, pretože majú podozrivé etikety. Špecialisti teraz zisťujú, či obsahujú nebezpečný metanol.

Poľskí hygienici už niekoľko dní vykonávajú kontroly obchodov a podozrivého alkoholu. Zo 453 odobratých vzoriek doteraz vyhodnotili asi štvrtinu, v žiadnej z nich sa nebezpečný metanol nepreukázal. Úrady zatiaľ zabezpečili v celej krajine viac ako 159 000 fliaš alkoholu pôvodom z Česka a uskutočnili inšpekcie na 38 000 miestach, kde sa alkohol predáva.

Aféra s pančovaným alkoholom si v Česku za posledné dni vyžiadala už 24 obetí, ďalší ľudia kvôli otrave metanolom ležia v nemocniciach. Praha vo štvrtok rozšírila doterajší zákaz, predaj, podávanie a ponúkanie liehovín s obsahom alkoholu 20 a viac percent aj na vývoz tohto tovaru do cudziny. Poľsko zakázalo predaj českých nápojov s obsahom alkoholu viac ako dvadsať percent v nedeľu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 02:46