StoryEditor

Čína chystá revolúciu. Ľudí bude bodovať a vytvorí "nového občana"

27.10.2015, 19:01
Autor:
chocho

Viete si predstaviť, že by štát sledoval a hodnotil každý váš krok? Týmto spôsobom chce Čína "prerobiť" ľudí a vytvoriť "nového občana", tvrdí odborník.

Ako dobrým občanom ste? Čína dúfa, že sa jej na túto otázku podarí odpovedať v prípade každého svojho občana. A to dokonca aj s bodovým ohodnotením každého na základe jeho finančnej situácie, záznamu z registru trestov a správania na sociálnych sieťach. 

Vývojom tohto kreditného sociálneho systému sa zaoberala čínska vláda už roky. Expert na Čínu z Oxfordskej univerzity Rogier Creemer nedávno zverejnil preklad dokumentu, ktorý sa pohybuje na rôznych úrovniach štátnej správy v Číne a obsahuje podrobnosti zavádzania systému do praxe. Samotné zavádzanie kreditného systému má trvať šesť rokov. Podľa oznámenia Štátnej rady má ústredná vláda v pláne, aby do roku 2020 každý dospelý Číňan mal pridelený kreditný kód a vládou vydanú identifikačnú kartu, píše portál International Business Times.

Správanie ovplyvní spoločenské postavenie

"Urýchlenie vývoja sociálneho kreditného systému je dôležitým základom pre komplexnú implementáciu vedeckého pokroku a realizáciu harmonickej socialistickej spoločnosti," uvádza memorandum s tým, že to má "dôležitý význam pre posilnenie úprimného vedomia členov spoločnosti." V memorande sa ďalej uvádza, že hlavnou zásadou tohto systému je "podpora vlády".

Použitie finančných údajov či dát z internetu pre hodnotenie jednotlivca nie je nový fenomén, ale Čína bude pravdepodobne prvým národom, ktorý to bude robiť verejne a bude mať systematickú a racionalizovanú tvorbu číselných indexov.

V rozhovore pre holandské noviny De Volkskrant popisuje Creemer podrobnosti bývalého východonemeckého systému, ale dodáva, že Číňania chcú zájsť oveľa ďalej.

"Nemeckým cieľom bolo vyhnúť sa vzbure proti režimu. Čínsky cieľ je však oveľa ambicióznejší: Je to jasný pokus o vytvorenie nového občana," povedal Creemers v rozhovore vysvetľujúc, že program bude motivovať k určitému špecifickému správaniu. "Ide o úmyselné úsilie čínskej vlády podporovať u občanov základné socialistické hodnoty, ako vlastenectvo, rešpektovanie starších ľudí, pracovitosť a vyhýbanie sa extravagantnému konzumu."

V kontexte bližšiemu k súčasnosti by sme tento čínsky plán mohli prirovnať k dolovaniu dát americkou službou NSA prostredníctvom projektu PRISM, ktoré odhalil bývalý dodávateľ CIA Edward Snowden. Vláda Spojených štátov takto získavala údaje o používateľoch najväčších technologických firiem v krajine - Google, Apple či Facebook. Kým Silicon Valley tieto obvinenia poprel, Čína chce, aby jej občania vedeli, že sú sledovaní, a že ich postavenie v spoločnosti bude ovplyvnené ich správaním.

Osem veľkých firiem

Na rozdiel od Západu je v Číne spolupráca medzi vládou a technologickými firmami "symbiotická", tvrdí Creemer, a bude pokračovať aj čo sa týka zavádzania kreditného sociálneho systému. "Vláda a veľké internetové spoločnosti v Číne môžu využiť hromadné údaje spôsobom, ktorý je na Západe nepredstaviteľný," povedal. Na tejto spolupráci sa má podieľať osem veľkých čínskych firiem.

V skutočnosti, podľa De Volkskrant, Ant Financial, jedna z dcérskych spoločností gigantu Alibaba - najväčší portál pre online nakupovanie na svete, spustil nedávno svoj vlastný ratingový systém založený na míňaní užívateľov populárnej služby Alipay, ktorý hodnotí úvery človeka na stupnici od 350 do 950. Výsledky nie sú založené iba na užívateľových pôžičkách a výdavkoch, ale aj na tom, kam peniaze smerujú.

"Ak priatelia majú zlú úverovú reputáciu, zle sa to odráža aj na osobe, rovnako ako pridlhé hranie videohier," vysvetľuje sa v správe. "Kupovanie plienok znamená zodpovednosť a preto prispieva k zlepšovaniu skóre."

"Nápadne to pripomína Orwella, ako z nočnej mory," povedal Michael Fertik, podnikateľ a autor knihy "The Reputation Economy". "Je to presne to, čo by každý diktátorský štát chcel robiť s údajmi."

01 - Modified: 2007-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na majstrovstvách sveta ide našim boxerom o Peking
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie 05 - Modified: 2021-12-01 20:38:38 - Feat.: - Title: Čína robí dodávateľom ďalšie vrásky. Prestala poskytovať údaje o polohe lodí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:03