StoryEditor

Medzinárodný tribunál nariadil Rusku prepustiť loď Greenpeace aj aktivistov

22.11.2013, 19:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

 Medzinárodný tribunál pre námorné právo so sídlom v nemeckom Hamburgu dnes nariadil Rusku, aby prepustilo loď ekologickej organizácie Greenpeace a 30 ľudí zatknutých počas protestu proti ťažbe ropy v Arktíde pri pobreží Ruska. Výšku kaucie za prepustenie stanovil tribunál na 3,6 milióna eur. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Tribunál uviedol, že vyhovel žiadosti Holandska, aby nariadil dočasné prepustenie lode Arctic Sunrise registrovanej v Holandsku a jej posádky, ktoré Rusko zadržalo 18. septembra a vyvolalo tým medzinárodné protesty.

Nariadenie tiež obsahuje pokyn, aby Ruská federácia po zložení kaucie Holandskom umožnila lodi Arctic Sunrise a všetkých zadržaným osobám opustiť ruské územie a vody.

Rusko predtým tvrdilo, že neuzná rozhodnutie tribunálu.

Sudca Šundži Janai z Japonska informoval, že žiadosť Holandska o dočasné prepustenie schválil tribunál pomerom hlasov 19 k dvom.

Úlohou tribunálu je rozhodovať v námorných sporoch, a to na základe Dohovoru OSN o morskom práve, ktorý ratifikovalo Rusko aj Holandsko.

Západní diplomati vrátane nemeckej kancelársky Angely Merkelovej vyjadrili v súvislosti s prípadom obavy u ruského prezidenta Vladimira Putina. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun apeloval vo štvrtok na Rusko, aby prejavilo zhovievavosť voči zatknutým, a západné celebrity vrátane člena niekdajšej skupiny Beatles Paula McCartneyho požadovali ich prepustenie.

Tridsať ľudí zatknutých za protest, počas ktorého sa aktivisti ochranárskej organizácie Greenpeace pokúsili vyliezť na ropnú plošinu Prirazlomnaja v ruských pobrežných vodách v Arktíde, môže dostať v prípade usvedčenia z výtržníctva až sedem rokov väzenia.

Ruské úrady medzičasom prepustili na kauciu celkovo 29 z 30 zatknutých aktivistov - dnes osemnástich, informovala tlačová agentúra AP. V ruských väzniciach strávili vyše dva mesiace. Kauciu súd v Petrohrade neudelil iba austrálskemu aktivistovi Colinovi Russellovi, právnici Greenpeace sa proti tomu odvolali. Očakáva sa, že súd po prerokovaní odvolania prepustí aj Austrálčana.

Právnici Greenpeace oznámili, že teraz sa budú sústreďovať na to, aby pomohli cudzincom odísť z Ruska.

Americký kapitán lode, ostrieľaný aktivista Greenpeace Peter Willcox, bol medzi 18 dnes prepustenými osobami. Zvyšných prepustili v stredu večer 20. novembra a vo štvrtok.

Ruský právnik s dobrými kontaktmi Genri Reznik uviedol, že je pravdepodobné nielen to, že cudzincom umožnia odchod z Ruska, ale aj zrušenie obvinení proti nim na základe amnestie. Tá sa udeľuje pri príležitosti 20. výročia ruskej ústavy 12. decembra.

Ruský fotograf Denis Sinjakov, ktorého prepustili vo štvrtok, povedal, že podľa jeho presvedčenia prišlo rozhodnutie udeliť aktivistom kaucie priamo zhora.

Organizácia Greenpeace vyhlásila, že jej protest bol pokojný a obvinenia sú neopodstatnené. Chcela upozorniť na hrozbu, ktorú predstavuje ťažba ropy pre jedinečné životné prostredie v uvedenej oblasti.

Aktivisti boli najprv obvinení z pirátstva, ktoré sa v Rusku trestá až 15 rokmi väzenia. Putin neskôr vyhlásil, že určite nie sú piráti, ale že porušili právo.

 

 

01 - Modified: 2005-09-25 19:37:22 - Feat.: 0 - Title: Poľsko po voľbách zabočilo doprava
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-06 13:33:25 - Feat.: - Title: Ťažba naberá podľa aktivistov hrozivé rozmery, Správa TANAP-u obvinenia odmieta 05 - Modified: 2024-03-04 11:44:12 - Feat.: - Title: Aktivisti vyliezli na budovu envirorezortu. Na protest premenovali názov Tarabovho ministerstva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:06