StoryEditor

Trump sa Bloomberga vôbec nebojí. Je si istý, že zvíťazí

25.01.2016, 08:26
Autor:
ČTKČTK

Republikánsky favorit na úrad prezidenta Spojených štátov Donald Trump by uvítal kandidatúru bývalého newyorského starostu a mediálneho magnáta Michaela Bloomberga, je tiež presvedčený, že by takýto súboj vyhral. Informoval o tom denník The Wall Street Journal. Bloomberg zvažuje, že do prezidentského súboja vstúpi ako nezávislý, definitívne rozhodnutie sa očakáva do marca.

"Bol by som veľmi rád, keby Michael Bloomberg kandidoval," povedal Trump v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu NBC. "Chcel by som tento súboj. Myslím, že by som si proti nemu viedol veľmi dobre," vyhlásil. Dodal, že s Bloombergom sa priatelí roky. "Úprimne, neviem, či sme ešte stále priateľmi," uviedol.

Bloomberg je podľa The New York Times znepokojený prevahou Trumpa medzi republikánmi, ťahmi Hillary Clintonovej medzi demokratmi a vzostupom jej rivala senátora Bernieho Sandersa. Bloomberg preto údajne inštruoval svojich poradcov, aby pripravili plány pre kampaň pred prezidentskými voľbami tento rok v novembri.

Kým Trump by uvítal silného protikandidáta, akým by nezávislý Bloomberg zrejme bol, Sanders sa vyjadril značne vyhýbavo. Bolo by podľa neho zaujímavé, keby sa o úrad v Bielom dome uchádzali dvaja miliardári, teda Bloomberg a realitný magnát Trump.

"Vypovedalo by to o tom, o čom hovorím dlho a to, že táto krajina mieri od demokracie k oligarchii, keď miliardári sú tými, ktorí kontrolujú náš politický život," povedal Sanders. "To nie je to, o čom by mala, podľa mňa, americká demokracia byť," povedal o možnom súboji dvoch miliardárov. "Ak k tomu dôjde, som presvedčí, že my zvíťazíme," dodal.

Clintonová, ktorá je podľa prieskumov demokratickou favoritkou, sa možného vstupu Bloomberga do volieb neobáva. "Z toho, čo napísal, som vyvodila, že keď nezískam nomináciu, tak by o tom (kandidatúre) uvažoval," povedala. "Takže mu to uľahčím a nomináciu získam," dodala s tým, že potom Bloomberg kandidovať nemusí.

Bloomberg bol do roku 2007 republikán, od vtedy je nezávislý. Má tesné väzby na Wall Street a v posledných rokoch investuje milióny do kampaní za väčšiu kontrolu zbraní a za právo na potrat, čo by mohlo odradiť ľavicového aj pravicového voliča, uviedli The New York Times. Bývalý newyorský starosta je ale údajne presvedčený, že získa voliča nadstraníckou víziou zameranou na výsledky.

01 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:07