StoryEditor

Jakartou sa opäť ozvali výbuchy, k útokom sa prihlásil Islamský štát

14.01.2016, 06:26
Autor:
ČTKČTK

Centrom hlavného mesta Indonézie Jakarta sa opäť ozvali výbuchy. Polícia sa však vyjadrila, že zrejme ide len o výbuch pneumatiky nákladného auta. Informoval o tom portál Independent s odvolaním sa na správu Indonézskej televízie. K dnešným útokom v indonézskej metropole sa prihlásil Islamský štát. 

Najmenej sedem mŕtvych si vyžiadala dnešná séria útokov v indonézskej metropole Jakarte. Polícia podľa agentúry AP uviedla, že medzi obeťami je päť atentátnikov a dvaja ďalší ľudia.

Medzi dvoma civilnými obeťami dnešných útokov je občan Holandska, oznámili podľa agentúry AFP indonézske úrady. Amsterdam predtým informoval o ťažko zranenom Holanďanovi.

Indonézsky prezident Joko Widodo označil útoky za terorizmus a zároveň vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, indonézske úrady z nich ale podozrievajú islamistov.

 

Footage shows explosions in downtown Jakarta as police mobilise to deal with blasts and gunmen.

Posted by The Telegraph on 14. január 2016

Podľa svedkov otriaslo centrom hlavného mesta Indonézie šesť silných explózií a následne sa medzi ozbrojencami a policajtmi rozpútala prestrelka. Agentúra AP uviedla, že mnoho výbuchov zaznelo z kaviarne Starbucks nachádzajúcej sa v rušnej štvrti Jakarty. Americký kaviarenský reťazec oznámil, že až do odvolania zatvára všetky svoje podniky v meste.

Člen ochranky miestne banky Tri Seranto vypovedal, že videl, ako ku kaviarni Starbucks prišlo päť ozbrojencov, z ktorých minimálne traja boli samovražední atentátnici, ktorí sa na mieste odpálili.

Indonézsky policajný šéf Budi Gunawan uviedol, že z piatich usmrtených útočníkov sú dvaja samovražední atentátnici. Medzi civilnými obeťami je aj jeden cudzinec, dodal.

V zasiahnutej štvrti sa nachádza množstvo luxusných hotelov, reštaurácie, úrady a ambasády, vrátane francúzskej. Bezpečnostné zložky centrum Jakarty kvôli útokom uzavreli a sprísnili kontroly.

Výbuchy postihli rovnako ďalšie štvrte, kde sa nachádzajú veľvyslanectvá Turecka a Pakistanu, oznámila miestna televízia. Po explóziách bolo ešte aspoň hodinu a pol počuť v Jakarte streľbu. O 9:20 SEČ indonézska polícia oznámila, že útoky skončili a bezpečnostné zložky majú nad mestom plnú kontrolu.

Do útokov v meste sa zapojilo údajne až 14 teroristov, ktorí boli taktiež vyzbrojení puškami a granátmi. Podľa AP v posledných týždňoch indonézske bezpečnostné zložky niekoľkokrát varovali, že islamisti plánujú nejakú veľkú akciu.

"Tento čin jasne sledoval narušenie verejného poriadku a šírenie teroru medzi obyvateľstvom," uviedol vo vyhlásení prezident Widodo, ktorý je na pracovnej návšteve mesta Cirebon asi 150 kilometrov od metropoly. "Štát, národ aj ľudia tomuto teroru nesmú podľahnúť," zdôraznil prezident s tým, že sa vracia do hlavného mesta. Dodal tiež, že nariadil bezpečnostným zložkám vypátrať strojcu teroristických útokov.

"Tento čin jasne sledoval narušenie verejného poriadku a šírenie teroru medzi obyvateľstvom," uviedol vo vyhlásení prezident Widodo, ktorý je na pracovnej návšteve mesta Cirebon asi 150 kilometrov od metropoly. "Štát, národ aj ľudia tomuto teroru nesmú podľahnúť," zdôraznil prezident s tým, že sa vracia do hlavného mesta. Dodal tiež, že nariadil bezpečnostným zložkám vypátrať strojcu teroristických útokov.

Český konzul v Jakarte Čeněk Hajný ČTK telefonicky povedal, že útoky sa odohrali zhruba dva kilometre od českého zastupiteľského úradu.

Najľudnatejšia moslimská krajina sveta Indonézia bola v minulosti obeťou niekoľkých bombových útokov, za ktoré prijali zodpovednosť islamskí radikáli. Od konca roka je indonézska polícia opäť v stave najvyššej pohotovosti. Úrady v decembri oznámili, že zmarili plán islamských radikálov na útoky proti vládnym budovám a sídlam zahraničných misií. Na Nový rok strážilo kostoly, letiská a ďalšie verejné miesta 150-tisíc indonézskych policajtov.

01 - Modified: 2008-01-07 20:24:49 - Feat.: 0 - Title: Kedy, keď nie teraz, kto, keď nie my!
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:59