StoryEditor

Belgicko zasiahli protiteroristické akcie, chytili 16 ľudí

22.11.2015, 10:54
Autor:
ČTKČTK

Belgická polícia pri nedeľňajšom záťahu v Bruseli zatkla 16 ľudí a vykonala v metropole a jej okolí 19 domových prehliadok. Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii zástupcovia prokuratúry. Hľadaný Salah Abdeslam, po ktorom polícia kvôli jeho údajnému zapojeniu do teroristických útokov v Paríži už viac ako týždeň intenzívne pátra, nie je medzi zadržanými a je ďalej na úteku.

Belgický denník La Libre Belgique na svojich internetových stránkach uviedol, že Abdeslama údajne vystopovali policajti v okolí Liège. Vraj im ale unikol a teraz uteká vo vozidle BMW smerom do Nemecka. Oficiálne zdroje túto informáciu nepotvrdili.

Prokurátor Eric Van Der Sypt dnes okrem iného povedal, že pri policajnej operácii v Bruseli sa nenašli žiadne zbrane ani výbušniny. V bruselskej štvrti Molenbeek sa podľa neho strieľalo, nie je ale jasné, kto zbrane použil.

Belgická polícia v nedeľu pri záťahu uzavrela niekoľko ulíc v historickom centre Bruselu. Obyvatelia dostali príkaz nepribližovať sa k oknám, hoteloví hostia nesmeli vychádzať von.

V belgickej metropole už od víkendu platí najvyšší - štvrtý stupeň bezpečnostných opatrení, a to kvôli vierohodným informáciám o bezprostrednej hrozbe teroristického útoku. Od soboty preto v Bruseli nejazdí metro, zatvorené sú múzeá a galérie, zrušili viacero športových či kultúrnych podujatí a dnes zostanú uzavreté aj miestne školy, vrátane vysokých.

Polícia večer požiadala médiá a verejnosť o zdržanlivosť pri zverejňovaní detailov o terajšej operácii napríklad na sociálnych sieťach.

Vojaci v uliciach, zavreté metro. Pozrite sa, ako to vyzerá v Bruseli:

"Obávam sa atentátu podobnému tomu v Paríži," uviedol belgický premiér. Brusel podľa neho čelí "vážnej a bezprostrednej" hrozbe koordinovaných útokov, ktoré by sa mohli odohrať zároveň na niekoľkých miestach.

Belgicko zasiahli protiteroristické akcie, chytili 16 ľudí 08:39 Milí čitatelia, pre túto chvíľu je to všetko. O ďalších dôležitých udalostiach súvisiacich s hroziacim terorizmom vás budeme informovať počas pondelka.  01:15 Podrobnosti o protiteroristickej akcii Belgický prokurátor Frederic Van Leeuw informoval o aktuálnom stave protiteroristickej akcie v Belgicku. Prinášame vám kľúčové momenty:
  • 19 razií sa konalo v Bruseli a tri v meste Charleroi
  • Zatkli 16 ľudí, ich identity nezverejnili. Isté je, že medzi nimi nie je podozrivý z teroru v Paríži Salah Abdelsan, ktorý stále uniká
  • Bruselská polícia strieľala na auto, ktoré sa priblížilo k zátarasám počas operácie vo oblasti Molenbeek
  • Žiadne zbrane ani výbušniny nenašli
  • Operácia pokračuje
00:50 Počas razií zatkli 16 ľudí Belgický federálny prokurátor oznamuje na úvod tlačovej konferencie, že počas operácií po celom Belgicku zatkli 16 ľudí. Žiadne zbrane ani výbušniny nenašli. Takisto polícia nechytila ani najhľadanejšieho teroristu súčasnosti Salaha Abdelsama. 00:34 Prípravy na očakávanú tlačovú konferenciu ">November 22, 2015 00:26 Salah Abdelslam údajne opäť unikol Salah Abdelslam údajne unikol polícii. Podľa zverejnených správ ho belgická polícia videla v meste Liege v BMW, ale podarilo sa mu uniknúť. Išiel smerom na Nemecko, polícia sa ho pokúsila opäť zastaviť, no neúspešne. Tento muž je podľa Telegraphu zrejme najhľadanejší v Európe. 23:58 Výsledok zatýkania v Bruseli Šesť osôb podozrivých z terorizmu bolo zatknutých pri dnešnej policajnej akcii v centre Bruselu. Píšu o tom internetové stránky Derniéra Heure. 23:42 Operácie v Belgicku sa skončili Federálny prokurátor oznámil, že operácie polície a armády po celom Belgicku sa skončili. O polnoci bude nasledovať tlačová konferencia, kde prinesie podrobnosti o zásahoch. 23:36 Operácie aj na iných miestach Policajné razie sa dejú tiež v ďalších belgických mestách. Úrady odmietajú situáciu komentovať, kým operácie neskončia. Správy však hovoria o tom, že niekoľko ľudí bolo zatknutých. 23:22 Peter Spiegel tweetuje, že by nemal tweetovať Prestížny reportér denníka Financial Times informoval o tom, že polícia žiada ľudí, aby netweetovali aktuálne dianie z bruselského centra mesta počas policajného zásahu. ">November 22, 2015 23:03 Priamo z miesta: Informácie budú ešte dnes Dôležitý posun v situácii v Bruseli má prísť podľa informácií Telegraphu ešte dnes neskoro večer. 23:02 Márne pátranie bruselskej polície Bruselská polícia už viac ako týždeň pátra po Salahovi Abdeslamovi, ktorý sa údajne priamo zapojil do atentátov vo francúzskej metropole z 13. novembra a potom sa vrátil do bruselskej štvrti Molenbeek, kde žil. Abdeslamov brat sa v Paríži vyhodil do vzduchu. 22:57 Informácie po skončení Prokurátor má o priebehu akcie informovať až po skončení. 22:53 Belgická polícia začala operácie v Bruseli Belgická polícia začala operácie v Bruseli. "Prebieha ich niekoľko, je to kvôli teroristickým hrozbám," povedal policajný hovorca agentúre AFP. Prišiel tiež zo žiadosťou, aby médiá neinformovali o postupe na sociálnych sieťach..   ">November 22, 2015   21:59 Situácia je vážna Belgický premiér Charles Michel tvrdí, že situácia v Bruseli je mimoriadne vážna. Potvrdil to v televízii RTBF. 21:34 Takto vyzerá tretí atentátnik Francúzska polícia dnes zverejnila fotografiu tretieho zo samovražedných atentátnikov, ktorí sa v piatok 13. novembra odpálili pri štadióne Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis. Požiadala zároveň verejnosť o pomoc s jeho identifikáciou. 21:33 Ľudia nemajú byť pri oknách Polícia oznámila ľuďom v uzavretej oblasti, aby sa nepribližovali k oknám. Ľudia v hoteloch nemajú vychádzať von. 20:15 Priamo z ulíc Bruselu ">November 22, 2015
01 - Modified: 2007-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Letisko Bratislava otvorilo mosty do Schengenu
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:56