StoryEditor

Miliardár Trump chce zabojovať o Biely dom

19.03.2015, 23:00
Rady záujemcov o kreslo amerického prezidenta rozšíril realitný magnát.

Kandidáti na kreslo amerického prezidenta dostanú pravdepodobne silného protivníka. Do budúcoročného boja o Biely dom sa totiž chce pustiť americký miliardár a realitný magnát Donald Trump. Tento skoro sedemdesiatročný obchodník zNewYorku sľubuje, že dokáže Spojené štáty viesť lepšie ako politici.

Trump ambíciu kandidovať ohlásil už pred prezidentskými voľbami v roku 2012. Nakoniec si to však rozmyslel a podporil republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho. Teraz to vyzerá tak, že vo voľbách v novembri 2016 bude kandidovať osobne. Najnovšie totiž oznámil, že dal dohromady tím, ktorý bude skúmať jeho šance na úspech v primárkach. „Účasť milionárov v prezidentských voľbách nie je vo svete nič výnimočné,“ tvrdí Lukáš Lóci, analytik spoločnosti Capital Markets.

Neúnavný kritik Obamu

Trump chce využiť svoje dlhoročné skúsenosti s podporou republikánov. „Hovorím s politikmi celý život. Všetci majú len silné reči, ale výsledok ich práce nie je viditeľný. A to je chyba,“ povedal Donald Trump novinárom vNewYorku.

V amerických kuloároch je pritom dlhodobo známy ako štedrý finančný podporovateľ predvolebných kampaní. Nerobil pritom rozdiel v tom, či pomáha republikánovi, alebo demokratovi. Z tábora republikánov podporoval exprezidenta Georgea W. Busha, senátora Johna McCaina či bývalého starostuNewYorku Rudolpha Giulianiho. Z demokratov zase financoval súčasného ministra zahraničia Johna Kerryho a senátora Joea Bidena.

Podstatne bližšie má však predsa len k republikánom. Svojou kritikou takmer voči každému prezidentovi či kandidátovi z tábora demokratov je priam preslávený. Nešetril ani bývalú šéfku americkej diplomacie Hillary Clintonovú. Najviac si však zgustol na súčasnom prezidentovi Barackovi Obamovi.

„Nikdy som si nemyslel, že pod jeho vedením to bude s nami také zlé,“ povedal na Obamovu adresu ešte v novembri. Navyše neustále podozrieva Obamu z toho, že nie je pravým Američanom, pre problémy s jeho rodným listom.

Trump chce, aby sa práca prezidenta zefektívnila a aby jej výsledky boli viditeľné. Odborníci sa však zhodujú, že ako človek bez politickej minulosti nemá šancu. „V Spojených štátoch je v prezidentských voľbách úspešný vždy ten, kto má politické zázemie a bol aspoň guvernérom alebo senátorom,“ tvrdí politológ Tomáš Koziak.

K úspechu Trumpovi pravdepodobne nepomôže ani to, že je verejne známou osobnosťou, podnikateľ a filantrop. „Je to len výstrelok excentrického miliardára. Šancu na úspech má minimálnu. Americký ľud si odnepamäti volí len politikov,“ dodáva Koziak.

Podnikateľ a mediálna hviezda

Na politickú dráhu chce Donald Trump vstúpiť po tom, ako desaťročia budoval svoje podnikateľské impérium. Pomohol mu aj jeho otec, po ktorom prevzal realitnú firmu Trump Organisation. Tá sa dodnes venuje realitným projektom nielen v Spojených štátoch, ale aj v Dubaji. Trump taktiež založil spoločnosť Trump Entertainment Resort, ktorá prevádzkuje kasína a hotely. Na televíznom kanáli NBC viedol vlastnú reality šou The Apprentice, za ktorú bol aj nominovaný na cenu Emmy.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 03 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 05 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:59