StoryEditor

Svet spomínal na obete letu

25.03.2015, 23:00
Najviac sa tragédia dotkla Nemecka. Medzi obeťami boli aj školáci.

Aj dvadsaťštyri hodín po nehode airbusu nemeckej nízkonákladovej spoločnosti Germanwings sa na letisku v Düsseldorfe schádzajú príbuzní obetí. Na palube lietadla letiaceho z Barcelony, ktoré na cieľové letisko nikdy nedoletelo, boli najviac zastúpení cestujúci práve z Nemecka. Medzi obeťami boli aj deti zo strednej školy z mesta Haltern, ktorí boli v Barcelone na výmennom pobyte. „Naše myšlienky sú teraz s rodičmi, ktorí stratili svojich milovaných synov a dcéry. Je to tragédia, ktorá vás umlčí. Musíme akceptovať ich trúchlenia,“ uviedol pred novinármi riaditeľ školy Ulrich Wessel.

Najmä Nemci a Španieli

Včera sa začali objavovať informácie o obetiach. Najviac ich pochádzalo z Nemecka a Španielska. Väčšina z nich boli biznismeni, ktorí na trase lietali pravidelne. Nie všetci, ktorí sa na tragickom lete spoločnosti Germanwings zúčastnili, to aj pôvodne zamýšľali. Jednou z obetí je aj Angličanka Marina Lopez Belio, ktorá bola v Španielsku na pohrebe príbuzných a nenašla si domov priamy let. Do Manchestru tak chcela letieť cez Düsseldorf. „Marinu som poznal osobne a jej stratou som hlboko zasiahnutý,“ povedal pre denník The Independent jej kolega Victor Barria.

Ďalším Angličanom na palube bol biznismen Martyn Matthews z Wolverhamptonu. Ten bol v Barcelone pracovne a do Nemecka letel na obchodné stretnutie. Dvoch svojich členov pri nehode stratil barcelonský operný zbor. Na palube lietadla boli aj operní speváci Oleg Bryjak a Maria Radner.

Aj Iránci

Medzi obeťami sú aj občania blízkovýchodných krajín. Medzi obeťami boli aj dvaja novinári z Iránu, ktorí mali v Európe reportovať zápas medzi Čile a Iránom, ktorý sa odohrá v Rakúsku. Ešte predtým však šli navštíviť španielske derby medzi Realom Madrid a Barcelonou.

Na miesto nehody plánuje spoločnosť Lufthansa dopraviť aj pozostalých obetí leteckého nešťastia. Dostať sa do obce Barcelonette by sa mali v priebehu dneška. Záchranári zatiaľ pracovali na pátraní po čiernych skrinkách celý deň. Prácu im komplikovalo zlé počasie a sneženie. „Pátranie po čiernych skrinkách sťažuje fakt, že lietadlo sa po náraze úplne rozbilo a na mieste tragédie sa nachádzajú len malé časti lietadla,“ uviedol jeden zo záchranárov. Pátrajúcim sa však podarilo v priebehu včerajška nájsť obe čierne skrinky. Tie sú však poškodené a jednej z nich dokonca chýba pamäťový čip, na ktorý sa údaje zaznamenávajú.

Dôvody stále neznáme

Odborníci o príčinách nehody stále polemizujú, trpezlivo však očakávajú prvé výsledky analýzy čiernych skriniek. „Na prvé dáta si budeme musieť počkať. Nepretekáme sa s časom. Odborníkom potrvá podrobná analýza dlhší čas,“ povedal francúzsky minister dopravy Alain Vidalies.

01 - Modified: 2024-03-11 07:49:12 - Feat.: - Title: Päť osôb prišlo o život pri páde malého lietadla vo Virgínii 02 - Modified: 2024-02-02 09:18:15 - Feat.: - Title: Ukrajina žiada Rusko o vydanie tiel zajatcov, ktorí údajne boli na palube havarovaného lietadla 03 - Modified: 2024-01-31 15:36:05 - Feat.: - Title: Lietadlo s ukrajinskými vojnovými zajatcami zostrelil systém Patriot, tvrdí Putin 04 - Modified: 2024-01-28 15:15:52 - Feat.: - Title: Pristátie skomplikoval silný vietor. Havária ľahkého lietadla v Belgicku si vyžiadala dve obete 05 - Modified: 2024-01-06 08:39:38 - Feat.: - Title: Semirov parťák z Kobry 11 zahynul pri tragickej nehode. Pri páde lietadla zomreli aj jeho dve malé dcéry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 19:05