StoryEditor

IS zverejnil brutálne video s útočníkmi z Paríža. Nezastrašia nás, tvrdí Hollande

25.01.2016, 11:00
Autor:
TASRTASR

Francúzsko a jeho spojenci sú pripravení a odhodlaní opakovane útočiť na džihádistickú organizáciu Dáiš. Vyhlásil to dnes počas návštevy v indickom Naí Dillí francúzsky prezident Francois Hollande v súvislosti so zverejnením novej videonahrávky s vyhrážkami Islamského štátu.

Hollande ubezpečil, že "sa nenecháme zastrašiť". Podľa vlastných slov je odhodlaný útočiť na Islamský štát (IS), ktorý "sa nám vyhráža a zabíja naše deti".

Agentúra Reuters citovala Hollandov výrok, že IS "nás provokuje najhorším možným spôsobom".

Hollande takto reagoval na zverejnenie 17 minút trvajúcej videonahrávky zachytávajúcej posledné vyhlásenia deviatich militantov, ktorí pri teroristických útokoch v Paríži zabili 130 ľudí. Záznam v noci nadnes zverejnilo mediálne centrum Dáišu - al-Haját, a to na sieti Telegram.

Na videozázname sú niektorí z útočníkov v maskovacích uniformách v nekonkretizovanej púštnej lokalite a sú zachytení aj pri páchaní brutálnych činov: podrezávajú a guľkou do hlavy popravujú ľudí označených za rukojemníkov.

Viacerí z neskorších atentátnikov - po arabsky alebo po francúzsky - v nahrávke deklarujú, že ich "posolstvo je adresované všetkým krajinám", ktoré sú členmi protidžihádistickej koalície vedenej Spojenými štátmi. Táto koalícia od septembra 2014 podniká nálety na pozície IS v Sýrii a Iraku, kde džihádisti predtým vyhlásili svoj kalifát.

Vo videu je aj záber na fotografiu britského premiéra Davida Camerona sprevádzaný vetou v angličtine varujúcou, že "ktokoľvek sa postaví po boku neveriacich, zasiahnu ho naše meče". Video označuje deviatich páchateľov útokov v Paríži za "levov", ktorí "Francúzsko zrazia na kolená".

Nahrávka obsahuje aj scény z atentátov v Paríži, ako i z následných operácií francúzskych bezpečnostných zložiek.

K útokom, ktorých terčom sa v Paríži a okolí stali kaviarne, bistrá a reštaurácie, rockový klub a národný štadión, sa Dáiš priznal už 14. novembra.

Vyšetrovatelia medzičasom identifikovali ôsmich členov kománd, ktoré útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis. Doteraz je oficiálne nepotvrdená identita dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí sa odpálili pri národnom štadióne v Saint-Denis a našli sa pri nich falošné sýrske pasy. Podľa fotomontáže, ktorú minulý týždeň zverejnil internetový propagandistický časopis Dáišu - Dábik, ide údajne o dvoch Iračanov. Pri ich fotografiách sa uvádzajú mená Alí Irákí a Ukáša Irákí.

Videozáznam sa - podobne ako Dábik - nezmieňuje o Salahovi Abdeslamovi, považovanom za jedného zo spolupáchateľov, ktorý je stále na úteku.

Francúzsky denník Le Figaro dnes na svojej webovej stránke s odvolaním sa na zdroje blízke vedeniu krajiny informoval, že ešte stále nie je potvrdená autentickosť najnovšej nahrávky Dáišu.

01 - Modified: 2008-01-17 12:10:00 - Feat.: 0 - Title: Obvinený z bankovej lúpeže ušiel v nemocnici cez okno na WC
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:03