StoryEditor

Babiš má plán na problém s utečencami. Uzavrieť hranice únie a potápať lode

13.09.2015, 00:00
Potrebujeme zastaviť nekontrolovanú nelegálnu vlnu utečencov na európsky kontinent.

Český minister financií a vicepremiér Andrej Babiš v sobotu navštívil tábor pre utečencov v Bělej pod Bezdězem. Navrhuje uzavrieť hranice Európskej únie, potápať lode pašerákov a zrýchliť konanie pre tých, ktorí požiadajú o azyl v Českej republike. V poslednom bode myslí však predovšetkým na Ukrajincov.

Podľa Babiša je potrebné posilniť ochranu hraníc Európy a podieľať by sa na tom podľa jeho názoru mali aj veľmoci Rusko a USA, píše iDnes.cz. "Vidíme tu zlyhanie organizácie Frontex, ktorá sa stará o ochranu hraníc Európskej únie. Je potrebné ju výrazne posilniť, a to aj finančne. Potrebujeme zastaviť nekontrolovanú nelegálnu vlnu utečencov na európsky kontinent," povedal Babiš.

"Predovšetkým by sa mali potápať lode určené na prevážanie utečencov. Samozrejme nie s nimi, ale ešte prázdne v prístavoch pred ich nástupom. Je nevyhnutné potierať organizovaný zločin spojený s migráciou," dodal europoslanec Pavel Telička (ANO). V tejto otázke podľa neho zlyhala OSN.

Z dlhodobého hľadiska je však podľa Babiša nutné vyriešiť situáciu v štátoch, odkiaľ migranti prichádzajú, teda Afganistanu, Sýrie a ďalších. "Nie sú pripravení na demokraciu, a malo by sa preto diskutovať aj o niektorých riešeniach vrátane vojenských operácií," uviedol Babiš.

Kľúčovým opatrením ich stratégie je, aby sa vstup do Únie utečencom neoplatil. Azylové konanie by podľa Teličku malo prebiehať mimo územia Európskej únie v azylových táboroch, a to napríklad pod ochranou OSN. Prípadne musí ísť o legálne prechody na určených miestach, kde by utečenci podali žiadosť o azyl.

Podľa Babiša je potrebné rýchlejšie pomôcť azylantom, ktorí v Česku skutočne zostať chcú a plánujú tu pracovať. Rád by zaviedol obdobu americkej zelenej karty.

"Je pre mňa absurdné, že v Českej republike máme 104 tisíc voľných pracovných pozícií a na niektoré nemôžu české firmy zohnať pracovníkov. Naše firmy čakajú mesiace na to, až štát udelí pracovné vízum hlavne ukrajinským záujemcom o prácu. Na Ukrajine je pritom tiež vojnový konflikt. Lenže Ukrajincov Európa nepozvala, na rozdiel od skoro všetkých ostatných utečencov sveta," podotkol Babiš.

Všetky tieto body Babiš zhrnul do stratégie, ktorú chce predložiť ministerstvám vnútra a spravodlivosti. Do tábora prišiel preto, aby si niektoré body svojej stratégie overil v praxi. "Predpokladáme ale, že tým to neskončí, malo by to vyústiť v mimoriadny summit," zmienil Telička.

01 - Modified: 2007-09-16 22:16:26 - Feat.: 0 - Title: Verme, že euro je priorita
01 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 02 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:21