StoryEditor

Obchytkávali nás všade. Ženy z Kolína nad Rýnom popísali sexuálne útoky

07.01.2016, 10:58

Strach, bezmocnosť a nočné mory. Tak popisujú útoky zo silvestrovských osláv v Kolíne napadnuté ženy. Na políciu sa už prihlásilo vyše sto ľudí, ktorí sa počas osláv stali terčom sexuálneho obťažovania či krádeže. Podľa svedkov útočili muži arabského a afrického pôvodu. Žiadneho z nich polícia doteraz nechytila.

Niektoré napadnuté ženy sa so svojimi otrasnými zážitkami zverili nemeckým médiám. Výňatky z ich svedectiev zverejnila agentúra Reuters.

"Z ničoho nič nás obklopili muži a začali nás obťažovať. Siahali nám na zadok a medzi nohy. Siahali nám všade. Moja priateľka sa rozhodla, že sa z toho davu dostaneme. Keď som sa otočila, jeden z tých mužov mi z chrbta strhol batoh," spomína na silvestrovskú noc jedna zo žien, ktorá si nepriala uviesť svoje meno.

Podľa jej slov sa bála, že ak v dave oplzlých mužov zostanú, mohli by ich aj zabiť alebo znásilniť a nikto by si to nevšimol. "Pomyslela som si, že sa s tým budeme musieť zmieriť. Okolo nás nebol nikto, kto by nám mohol pomôcť. Priala som si jediné - utiecť," rozpráva. Pred útočníkmi sa jej nakoniec naozaj utiecť podarilo, spomienky na útok ju však stále prenasledujú v snoch. "Mám nočné mory a nemôžem spať. Bojím sa chodiť sama von, mám strach jazdiť do väčších miest," dodala.

Podobnú skúsenosť má aj Evelin M., ktorá sa chcela v Kolíne rozlúčiť s rokom 2015. Namiesto toho si však prežila okamihy hrôzy. "Snažila som sa brániť (...). Skoro som pri tom spadla zo schodov. Bolo tam toľko ľudí, že som nad sebou v podstate nemala žiadnu kontrolu. Potom som sa už nemala ako brániť," opisuje.

Málo policajtov v uliciach

Michelle si podozrivých mužov všimla okolo jedenástej hodiny večer, keď s kamarátkami prechádzala okolo kolínskej stanice. "Chceli sme ísť ku katedrále a pozerať sa na ohňostroj pri rieke, zrazu nás obstúpila skupina asi 20 až 30 mužov," cituje Michelle pre server The Independent.

Vydesené dievčatá sa rozhodli vziať za ruky, aby ich muži neoddelili od seba. Útočníci však boli podľa Michelle "plní hnevu". Dievčatá sa im rozdeliť nepodarilo, napriek tomu ich začali ohmatávať a ukradli im mobilné telefóny.

Podľa ďalšej napadnutej Busry A. bolo zrejmé, ako sa útočníci cítili nadradení a vedeli, že sú silnejší ako ženy. "Tvárili sa, ako že si so ženami, ktoré oslavovali v uliciach, môžu robiť, čo sa im zapáči. Siahali na nás všade, bola to naozaj hrozná skúsenosť," spomína Busra.

Evelin tvrdí, že ženy sa dožadovali pomoci. "Bežali sme k policajným autám, ale nikto v nich nebol. Veľmi dobre sme vedeli, že policajtov tam bolo málo a s celou situáciou si mohli len ťažko poradiť," opisuje.

Nedostatočný počet policajtov v uliciach Kolína nad Rýnom počas silvestrovských osláv kritizoval aj šéf policajných odborov Rainer Wendt. Pre server BBC uviedol, že za to môže "nedostatok zdrojov". Postup strážnikov naopak obhajoval šéf polície v Kolíne Wolfgang Albers. Podľa neho išlo o "úplne nový rozmer zločinu", na ktorý sa nedá pripraviť.

Podľa ministra vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Ralf Jaegera by polícia mala zmeniť po silvestrovských útokoch svoju taktiku. "Polícia sa musí prispôsobiť faktu, že v našich uliciach na ženy útočia skupiny mužov. To sa v našej spoločnosti nesmie diať. Polícia a úrady na to musia reagovať," velí.

Protesty a márne pátranie

Počínanie polície už počas stredy kritizoval minister vnútra Thomas de Maiziére. "Polícia opustila priestranstve pri kolínskej stanici, neskôr došlo k týmto udalostiam a teraz sa len čaká na trestné oznámenie od obetí. Týmto spôsobom polícia pracovať nemôže," povedal Maiziére v televízii ARD.

Počas doterajšieho pátrania polícia nezadržala žiadneho podozrivého. Nemecká kancelárka Angela Merkelová aj napriek tomu ubezpečuje verejnosť, že páchatelia neujdú spravodlivosti. "Urobíme všetko pre dolapenie páchateľov," odkázala nespokojným občanom. Najviac útokov sa počas silvestrovskej noci odohralo v Kolíne nad Rýnom, obdobné incidenty však zaznamenala aj polícia v Hamburgu a Stuttgarte.

Na protest proti laxnému postupu polície a úradov v utorok večer do ulíc Kolína nad Rýnom vyšli stovky ľudí, prevažne žien. Niektoré z nich nad hlavami držal transparenty s nápismi ako "Pani Merkelová, kde ste? Čo na to poviete? Znepokojuje nás to!" či "Proti sexizmu! Proti rasizmu ".

01 - Modified: 2007-12-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezidentský pes dostane špeciálny satelitný obojok
01 - Modified: 2024-01-07 10:38:30 - Feat.: - Title: Muž tadžickej národnosti, ktorého zadržali v kauze kolínskej katedrály, zostáva vo väzbe 02 - Modified: 2024-01-01 17:05:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zadržala ďalšieho podozrivého z plánovania útoku na kolínsky dóm 03 - Modified: 2023-12-26 22:56:23 - Feat.: - Title: Podozrivý Tadžik zostáva vo väzbe v prípade možného plánu útoku na katedrálu v Kolíne 04 - Modified: 2023-12-24 09:36:59 - Feat.: - Title: Nemecká polícia vyšetruje teroristickú hrozbu, chrám v Kolíne je pod dozorom 05 - Modified: 2023-12-23 21:45:55 - Feat.: - Title: Úrady dostali informácie o možnom pláne na útok na kolínsku katedrálu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:18