StoryEditor

Pásmo mieru. To je recept Merkelovej a Hollanda na Ukrajinu

08.02.2015, 13:42
Autor:
TASRTASR
Najnovší francúzsko-nemecký návrh na spôsob ukončenia konfliktu na východe Ukrajinu počíta s vytvorením demilitarizovaného pásma.

To by na každej strane demarkačnej čiary zasahovalo do hĺbky 50 až 70 kilometrov, uviedol v sobotňajšom rozhovore pre televíziu France 2 francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý je spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou predkladateľom najnovšej mierovej iniciatívy.

Hollande sa vyslovil za zváženie, či územiam obsadeným proruskými separatistami neposkytnúť širšiu autonómiu. Novú iniciatívu Hollande a Merkelová predstavili koncom tohto týždňa v Kyjeve a Moskve.

Podrobnosti ich návrhu nie sú známe. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA v sobotu v Mníchove uviedol, že francúzsko-nemecká iniciatíva na ukončenie konfliktu na východnej Ukrajine vychádza z mierových zmlúv z Minska, ale obsahuje viac podrobností o spôsobe implementácie a časovom rámci.

Rozdiel spočíva v tom, že vo francúzsko-nemeckom dokumente "je viac podrobností o spôsobe implementácie a časovom harmonograme cestovnej mapy", ale "v zásade je v súlade s Minskom," poznamenal americký zdroj.

Podľa diplomatov v Hollandovom okolí pred uzavretím konečnej dohody treba doriešiť niekoľko čiastkových problémov: napríklad štatút území obsadených proruskými separatistami, kontrolu hraníc a odsun ťažkých zbraní. Zdroj spresnil, že dnes sa ukáže, či vývoj smeruje k dohode. Ak by k dohode nedošlo dnes, bude sa pokračovať v diskusiách tak dlho, ako to bude potrebné. "Ale veľa času nemáme," upozornil nemenovaný francúzsky zdroj.

Hollande po návrate z Ruska upozornil, že ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu o trvalom mieri, "oboznámime sa so scenárom, ktorý má meno - volá sa vojna".

Merkelová v sobotu vo svojom vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii upozornila, že úspech najnovšej francúzsko-nemeckej mierovej iniciatívy pre Ukrajinu nie je zaručený. Dodala však, že "stojí za to riskovať to. Dlhujeme to prinajmenšom ... ľuďom na Ukrajine".

K francúzsko-nemeckej iniciatíve sa v Mníchove vyjadril aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý tento spoločný návrh podporil a upozornil, že Rusko bude posudzované podľa konkrétnych krokov "na bojisku", nie podľa dokumentov, ktoré podpíše.

Zdroje v ukrajinskom vedení sa vyjadrili, že iniciatívny návrh sa zakladá na zachovaní územnej celistvosti Ukrajiny a na plnení mierových protokolov podpísaných vlani na jeseň v Minsku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu vyhlásil, že pripúšťa "isté zmeny" týchto protokolov, ak korekcie nebudú protirečiť ich princípom. Podľa agentúry UNIAN Porošenko na margo federalizácie Ukrajiny a poskytnutia širšej autonómie niektorým oblastiam uviedol, že na to sú nevyhnutné zmeny v ústave a vypísanie referenda. UNIAN pripomenula, že donedávna Porošenko nepripúšťal zmenu Ukrajiny na federatívny štát.

Ukrajina ešte donedávna trvala na striktnom plnení minských mierových protokolov, ktoré boli podpísané v Minsku vlani na jeseň. Odvtedy však proruskí separatisti získali pod svoju kontrolu väčšie územie a teraz chcú, aby sa na rokovaniach bral do úvahy súčasný stav.

01 - Modified: 2007-03-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profil: Lucia Hablovičová
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:56