StoryEditor

India je pobúrená znásilnením mníšky, ľud volá po spravodlivosti

17.03.2015, 13:14
Autor:
TASRTASR
Mníška sa pokúšala zabrániť vlamačom v krádeži. Jeden z páchateľov ju znásilnil.

Indický premiér Naréndra Módí dnes vyhlásil, že ho "hlboko znepokojuje" znásilnenie 75-ročnej mníšky a zničenie kresťanského kostola. V celej krajine zároveň prebiehajú protesty za lepšiu ochranu žien a náboženských menšín, informovala agentúra Reuters.

Módí si vyžiadal okamžitú správu o násilí, ku ktorému došlo cez víkend. V parlamente vyvolali rozhnevaní zákonodarcovia scény a chceli vedieť, prečo muž obvinený zo znásilnenia mníšky ešte nebol chytený a zatknutý.

V posledných mesiacoch Módího kritizujú za pomalé odsudzujúce reakcie na sériu útokov proti kresťanským inštitúciám. Toto váhanie vyvoláva obavy, že jeho hinduistická nacionalistická vláda nedokáže zvládnuť fanatických stúpencov hinduizmu.

Znásilnenie mníšky z misionárskej školy vyvolalo vášnivú debatu o bezpečnosti žien.

"Všetci cítime hanbu, nikdy predtým by sme si to nevedeli ani predstaviť. Nikdy sme o takých veciach nepočuli," uviedol Muhammad Sálim, člen dolnej komory parlamentu. "A napriek tomu, po 70 hodinách od zločinu nebol nikto zatknutý," dodal.

Počas debaty poslanci parlamentu vykrikovali: "Žiadame spravodlivosť!"

Stovky protestujúcich sa v pondelok večer dostali do zrážok s políciou v indickom zväzovom štáte Západné Bengálsko, pričom takmer na hodinu zablokovali cestu konvoju, v ktorom sa viezla predsedníčka západobengálskej vlády Mamata Banerdžíová.

Politička, ktorá sa pokladá za obhajkyňu chudobných, nemohla pokračovať v jazde, keď sa vracala z návštevy sexuálne napadnutej mníšky v nemocnici. Dav ľudí obkľúčil jej vozidlo a protestujúci od nej žiadali odpoveď, prečo ešte nebol zadržaný muž, podozrivý zo znásilnenia.

Udržiavanie zákonnosti v Indii je predovšetkým povinnosťou vlád jednotlivých štátov.

Polícia po napadnutí mníšky v kláštornej škole zadržala deväť mužov, ale ani jeden z nich nebol zatknutý. K trestnému činu došlo cez víkend, keď gang mužov vtrhol do školy a ukradol odtiaľ hodnotné veci vrátane mobilného telefónu, laptopu, kamery i finančnej hotovosti. Mníška sa pokúšala zabrániť páchateľom v krádeži. Jeden z vlamačov ju znásilnil.

Hoci si India spytovala svedomie po hromadnom znásilnení a zavraždení študentky v autobuse v metropole Naí Dillí pred dvoma rokmi a zaviedla aj prísnejšie tresty pre mužov, ktorí napadnú ženy, krajina sa stále horko-ťažko snaží skrotiť šovinistické postoje mužov voči ženám.

V minulosti Banerdžíovú a členov jej strany TMC kritizovali za príliš tvrdé výroky o znásilnení. Pred dvoma rokmi Banerdžíová dokonca obvinila obeť znásilnenia, že za incident si môže sama, a jeden z jej ministrov obeť kritizoval, prečo tak neskoro v noci popíjala alkohol v nočnom klube.

 

 

01 - Modified: 2007-04-16 09:23:00 - Feat.: 0 - Title: Počet obetí tsunami na Šalamúnových ostrovoch je 52
01 - Modified: 2022-01-20 11:23:08 - Feat.: - Title: Ochranca „nedotknuteľných“ v Indii získa humanitárnu cenu Rady Európy 02 - Modified: 2021-07-29 14:17:36 - Feat.: - Title: 17-ročná Indka si obliekla rifle. Mužskí príbuzní ju preto ubili na smrť 03 - Modified: 2021-07-14 19:29:07 - Feat.: - Title: Indonézia prekonala Indiu. V Ázii sa stala novým ohniskom nákazy 04 - Modified: 2021-07-14 09:51:55 - Feat.: - Title: Fotka na Instagram ich stála život. Za ich smrť môže toto obrovské nešťastie 05 - Modified: 2021-07-13 10:38:11 - Feat.: - Title: Chladnokrvný vrah zabil matku, jej orgány vypražil a chcel ich zjesť. Dostal krutý trest
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:59