StoryEditor

Takto má vyzerať víťazný americký plán proti Islamskému štátu

22.11.2015, 14:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu americkej armády Jack Keane ponúkol Kongresu riešenie, ako zničiť Islamský štát pomocou pozemnej operácie.

Pozemná operácia je nevyhnutná
Keane odišiel z armády v roku 2003 a teraz pracuje v Ústave pre štúdium vojny (Institute for the Study of War). Na začiatku roku 2007 vydal spoločne s Frederickom Kaganom štúdiu Choosing Victory: A Plan for Success in Iraq, v ktorej načrtol možnosti potlačenia sunnitského povstania v Iraku.

Dokument utvrdil prezidenta Georgea Busha v potrebe vyslať do Iraku ďalších 21 500 vojakov. Podľa mnohých bol Keane jednou z kľúčových postáv potlačenia irackého povstania v roku 2007. Teraz ponúka svoje skúsenosti znovu.

Keane bol 18. novembra pred výborom Snemovne pre vnútornú bezpečnosť a zahraničné veci (House Committees on Homeland Security and Foreign Affairs), v ktorom diskutoval o vzostupe islamského radikalizmu v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži.

Útoky pripravili o život 129 ľudí, rozšírili strach na Západe a zapríčinili volanie širokej európskej verejnosti a politikov po tvrdej akcii proti Islamskému štátu.


Prečítajte si aj:

Islamský štát otvoril ďalší problém v Európe, kryptomeny (komentár dňa)


V pondelok napríklad americký senátor John McCain a prezidentský kandidát Lindsey Graham volali po masívnej pozemnej operácii v Sýrii. Podľa McCaina a Grahama musí medzinárodná operácia, za prispenia vojakov z arabských štátov, počítať s nasadením 80 až 100-tisíc vojakov. Spojené štáty môžu prispieť ôsmimi až desiatimi tisíckami vojakov.

"Islamský štát je najúspešnejšia teroristická organizácia v novodobej histórii," povedal Keane zákonodarcom. "To, čo vykonala za posledné týždne, je bezprecedentné a celkom ohromujúce. Zatiaľ, čo vedie konvenčnú vojnu v Iraku a Sýrii, pripravila teroristické útoky v celosvetovom meradle proti ľuďom z krajín, ktoré proti nej bojujú."

Keane sa tiež pripojil ku kritikom stratégie Baracka Obamu označovanej ako "strategická trpezlivosť", čo je podľa Keana ospravedlnenie pre "nedostatok agresívnej a ucelenej stratégie".

"Spojené štáty a naši partneri sa musia zobudiť," uviedol Keane. "IS je vo vojne s nami a civilizáciou, ale podľa môjho názoru Spojené štáty nie sú v naozajstnej vojne s IS, ani náš prezident, ani náš Kongres a už vôbec nie americký ľud."

Podľa Keana je nutné výrazné navýšenie vojenských aktív Spojených štátov v Sýrii a Iraku. Keane tiež volá po úderných operáciách špeciálnych síl vo veľkom meradle na "kritické uzly a funkcie Islamského štátu". Počiatočnú potrebu odhaduje na 10-tisíc amerických vojakov.

"Raz a navždy treba vyslať potrebný počet poradcov, inštruktorov a leteckých návodcov, ktorí sú naozaj potrební na zvýšenie bojovej efektivity," uviedol Keane. "Je potrebné dramaticky zvýšiť počty operácií dronov, vyslať odmínovacie vozidlá, vrtuľníky Apache a celý rad potrebného vybavenia."

Nutné je vytvoriť pre utečencov bezpečné zóny v severozápadnej Sýrii pozdĺž tureckých hraníc a v juhozápadnej Sýrii pozdĺž jordánskej hranice. "Ochrana na zemi od medzinárodných síl; ochrana zo vzduchu pomocou leteckých koaličných síl a pomocou jordánskych a tureckých protivzdušných systémov na ich strane hranice," vysvetľuje zásady ochrany utečencov Keane.

Veľa opatrnosti
Niekoľko amerických zákonodarcov kritizovalo súčasnú leteckú kampaň ako príliš neefektívnu, pretože ju zväzuje opatrnosť kvôli obave z vedľajších škôd, teda mŕtvych civilistov. Každý mŕtvy civilista v súčasnosti vyvoláva masívnu negatívnu mediálnu kampaň s negatívnymi vplyvmi na priebeh vojenskej operácie.

Keanov plán volá po "zničujúcej leteckej kampani bez obmedzenia," ktorá zrazí na kolená vojenské schopnosti Islamského štátu. Súčasná letecká kampaň je podľa neho príliš opatrná, čo má za následok žiadne alebo málo obetí medzi civilistami. Na druhej strane však Islamský štát ďalej pokračuje vo vraždení civilistov.

"Môžeme to urobiť, vieme ako to urobiť a môžeme vytvoriť veľmi účinnú leteckú kampaň, ktorá prinesie výsledok", tvrdí Keane.


Prečítajte si aj:

Miesto, kde sa začala vojna medzi Západom a islamom


Na druhú stranu sú tu aj odporcovia pozemnej operácie. Republikánsky senátor Eliot Engel upozornil, že Islamský štát chce Spojené štáty zatiahnuť do pozemnej operácie. "Správy ukazujú, že IS chce nalákať Spojené štáty do pozemnej operácie, do vojny, v ktorej môžu bojovať," uviedol Engel.

"Zdá sa, že zakaždým, keď sme intervenovali, iba sme to zhoršili... Ako si môžeme byť istí, že opäť nezapadnú do ďalšej vlečúcej sa pozemnej vojny, do ktorej si myslím, že americký ľud nechce, ani nie je pripravený ísť?" Položil otázku Engel.

Keane súhlasil, že podobnému scenáru je nutné sa vyhnúť. "Väčšina analytikov nevolá po vyslaní veľkých pozemných bojových jednotiek, aby išli do Sýrie alebo späť do Iraku," uviedol Keane.

Hlavným riešením problému je podľa Keana podpora tamojších síl a vyvinutie rovnakého úsilia nájsť politické riešenie, aké americká administratíva vyvinula pri riešení iránskeho jadrového programu.

"Naša snaha podporiť domáce sily bola podľa môjho názoru veľmi nedostatočná," uviedol Keane. "Ak niekde vyšleme naše bojové brigády, musí to byť len v spojení s koalíciou arabských štátov a NATO. Nemyslím si, že by sme mali nasadiť väčšie sily," dodal bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu americkej armády.

Zdroj: Military.com

Článok vznikol pre web Armádne noviny a bol redakčne upravený. Pôvodnú verziu nájdete tu.

01 - Modified: 2007-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaujímavosti krajín súperov
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Totálna vojenská diktatúra, vzbura regiónov i nástup radikálnych nacionalistov. Aké tri scenáre hrozia Rusom? 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 03:09