StoryEditor

Balkán ničia povodne. Vyžiadali si najmenej dvadsať obetí

17.05.2014, 14:04
Autor:
tasr, stltasr, stl

Najmenej dvadsať mŕtvych si vyžiadali rozsiahle povodne, ktoré už niekoľko dní sužujú Srbsko a Bosnu a Hercegovinu. V ich dôsledku museli desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy, uviedla dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Srbskí meteorológovia považujú terajšie záplavy za najhoršie od začiatku meraní pred 120 rokmi, keďže za tri dni zaznamenali zrážkové úhrny, ktoré zvyčajne spadnú za tri mesiace. Podľa Gorana Mihajloviča nastáva takáto situácia raz za 100 rokov.

V Srbsku majú výčiny počasia na svedomí zatiaľ osem obetí. Záchranári a vojaci pomocou lodí a vrtuľníkov evakuovali viac ako 4000 obyvateľov uväznených v meste Obrenovac neďaleko Belehradu, ktoré je prakticky úplne pod vodou. Podľa Zvezdana Bradiča zo srbského Červeného kríža spôsobujú najväčší problém prerušené telefónne linky, kvôli čomu je takmer nemožné skontaktovať s tými, ktorí sú stále v Obrenovci.

Srbské ministerstvo vnútra dnes nariadilo evakuáciu dediny Barič neďaleko Obrenovca, kde voda poškodila hrádzu.

Záplavová voda ohrozuje už aj najväčšiu srbskú elektráreň. Podľa premiéra Aleksandara Vučiča sa v nedeľu večer očakáva na rieke Sáva nová povodňová vlna.

Naopak, to najhoršie má už za sebou mesto Šabac ležiace asi 50 kilometrov západne od Obrenovca, kde dnes hladina Sávy dosiahla 6,2 metra a o vyše meter prekonala kritickú hranicu.

Okrem spomínaných dvoch miest boj s povodňami pokračuje aj v iných častiach Srbska. Najkritickejšia situácia je v obciach Ub a Krupanj, ktoré sú úplne odrezané od sveta, uviedla stránka inserbia.info. Zatiaľ tam evakuovali vyše 15.000 ľudí, takmer 90.000 domácností je bez elektriny a viac ako 1560 budov zaplavilo. V Ube, kam sa nedá dostať po súši, sú v nebezpečenstve tisíce domácností, občania sú navyše bez pitnej vody a liekov. Podobná situácia je v obci Krupanj, kde jednu prístupovú cestu zničil zosuv pôdy a na druhej sa zrútil most.

V obci Smederevo je zaplavených 700 domácností, 400 ľudí evakuovali zo Smederevskej Palanky. V meste Trstenik je rieka Zapadna Morava na historickom maxime. Keďže je porušená hrádza, voda rýchlo zaplavuje dediny ležiace po prúde. Hoci situácia v Trsteniku je dnes lepšia ako v piatok, stále tam nie je elektrina i pitná voda a nefungujú ani pevné telefónne linky.

Úrady v Bosne a Hercegovine evidujú doteraz 12 obetí záplav. Ďalšie telá sa však môžu nájsť v desiatkach miest a obcí, ktoré zatopilo v uplynulých troch dňoch a voda z nich teraz pomaly ustupuje. Na niektorých miestach voda siahala až po druhé poschodia domov a ľudí z nich museli zachraňovať vrtuľníkom zo striech.

Vo východobosnianskom meste Bijeljina dnes evakuovali asi 10.000 ľudí, pretože rozvodnená rieka Sáva sa preliala cez protipovodňové zábrany.

Občania v Sarajeve a niektorých ďalších mestách, ktoré nie sú priamo postihnuté povodňami, zorganizovali zbierky potravín, vody, prikrývok a iných potrieb pre ľudí postihnutých povodňami, informoval portál BalkanInsight. Vlády oboch bosnianskych entít organizujú pomoc pre evakuované osoby a tých, ktorí zostávajú uväznení vo svojich domovoch a odrezaní od okolia. Zosuvy pôdy v okolí Tuzly, Sarajeva a ďalších oblastiach zničili desiatky domov a mnohé ďalšie sú zosuvmi priamo ohrozené.

01 - Modified: 2006-05-19 05:59:36 - Feat.: 0 - Title: Na operácie sa čakať nebude
01 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 02 - Modified: 2024-05-02 07:18:10 - Feat.: - Title: Povodne v Brazílii si vyžiadali najmenej desať mŕtvych, 20 ľudí je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 04 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 05 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 07:47