StoryEditor

Obama vyzval svet: Bojujme proti teroristom

19.02.2015, 19:38
Autor:
TASRTASR

Americký prezident Barack Obama vyzval dnes na celosvetové úsilie v boji proti násilnému extrémizmu a apeloval na všetky krajiny sveta, aby bojovali s hlavnými príčinami vzniku skupín, ako sú Islamský štát (IS) a al-Káida.

So svojím prejavom vystúpil šéf Bieleho domu pred stovkami účastníkov v posledný deň trojdňovej konferencie o boji proti terorizmu, ktorá sa konala vo Washingtone.

Obama spomenul nedávne teroristické útoky vo svete a vyzval všetky štáty sveta, aby "prerušili cykly konfliktov, najmä sektárskych", pričom účastníkom konferencie pripomenul, že je nevyhnutné bojovať s politickými a ekonomickými príčinami terorizmu prameniacimi z neprávostí, ktoré extrémisti využívajú.

"Je tu súvislosť, ktorá je nepopierateľná. Tam, kde sú ľudia utláčaní a sú im upierané ľudské práva - najmä v súvislosti so sektárskymi a etnickými rozpormi - tam, kde je umlčaný disent, vzniká živná pôda pre násilný extrémizmus. Vytvára sa tam prostredie, ktoré využívajú teroristi," povedal Obama.

Dnešný Obamov prejav sa niesol v intenciách jeho vlaňajšieho vystúpenia pred Valným zhromaždením OSN, v ktorom vyzval spoločenstvá islamského sveta, aby vytvárali viac príležitostí pre mladých ľudí, ktorých by do svojich radov mohli zlákať teroristické organizácie.

Dnes však americký prezident vyzdvihol aj spoluprácu s krajinami, ako sú Spojené arabské emiráty, v boji proti propagande Islamského štátu na internete.

Obama, ktorý čelí kritike republikánov za to, že odmietol IS označiť za stúpencov radikálneho islamu, vyzval dnes svetových lídrov, aby bojovali s ideológiou skupín, ako je IS, najmä však proti jej úsiliu zneužiť islam na ospravedlnenie násilia.

"Títo teroristi zúfalo túžia po oficiálnom uznaní a povinnosťou nás všetkých je vyvrátiť názor, že skupiny, ako je IS, nejakým spôsobom reprezentujú islam," uviedol Obama a označil takéto názory za nesprávne.

Podľa šéfa Bieleho domu sú islamskí duchovní povinní takéto "zvrátené interpretácie islamu" potláčať a zároveň bojovať proti koncepcii boja civilizácií.

Obama taktiež vyzval vrcholných náboženských, občianskych a politických činiteľov na celom svete, aby prestali podporovať názor, že "príčinou všetkých problémov na Blízkom východe" sú Spojené štáty.

Americký prezident v stredu obhajoval svoje rozhodnutie nepoužívať v súvislosti s organizáciami IS a al-Káida označenia ako "islamskí teroristi", pričom zdôraznil, že "Spojené štáty nebojujú proti islamu".

"Nie sú to nijakí náboženskí vodcovia. Sú to teroristi," povedal Obama na margo úsilia Islamského štátu a al-Káidy vystupovať v úlohe bojovníkov za islam.

01 - Modified: 2007-03-20 08:13:00 - Feat.: 0 - Title: Druhý titul v plávaní pre Rusku Ilčenkovú
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:11