Asi dve najslávnejší prostitútky v Dubí. Na výpadovke na Teplice stoja už niekoľko desaťročí.Michal Dvořák/5plus2.cz
StoryEditor

Prostitútky na legendárnej ceste E55 čakajú na kšeft aj týždeň. Ich zlatá éra je preč

30.05.2016, 18:17
Niekdajšia Mekka sexuálnej turistiky, Dubí na krajnom západe Česka, je miestom, kde si dnes tamojšie prostitútky len horko ťažko zarobia na živobytie. Mesto v súčasnosti trápi iná problematika - drogy.

"Ahoj fešák," škerí sa na mňa šesťdesiatročná tvár lemovaná peroxidovo blonďavými vlasmi. "Čo by si rád?" Usmeje sa tak lascívne, ako len jej to vek a nánosy make-upu dovolia.

Keď však zistí, že namiesto zákazníka pred ňou stojí novinár, znechutene sa odvráti a odchádza k rovnako blonďavej a rovnako rozloženej kolegyni.

"Kdeže, tie vám nič nepovedia. Asi sa hanbia, aj keď neviem prečo. Každý ich pozná," mávne rukou k dvom prostitútkam na ceste E55 pred Dubím František Rusňák.

Rovnako ako ony šliape chodník. Lenže zatiaľ čo preslávené dubské venuše dlhé desaťročia mávajú na vodičov z jedného miesta, František s kolegyňou Lenkou Tomkovou tu nachodia až 30 kilometrov denne ako asistenti prevencie kriminality. "Dievčatá tu poznáme všetky, ale tieto dve sú stálice. Prečo stále šliapu? Potrebujú na nájom," hovorí Tomková.

Dvojica dám stojacich pred Dubím je medzi tunajšími kňažkami výnimočná aj tým, že to málo, čo zarobí, neminie za drogy. "Aj tak ale tie desiatky rokov nemysleli na zadné dvierka, a tak musia šliapať aj v starobe, aby mali na živobytie," podotkol Rusňák.

Oproti 90. rokom len zlomok prostitútok

Inak je na tom tmavovláska so zjazvenou tvárou, ktorá sa k blondínkam na chvíľu pridá. Prostitúciou si zarába na fet. "Konflikty medzi sebou nemajú. Ohovárajú sa, hádajú, ale ešte sa nepobili," približuje Rusňák ich vzájomný vzťah.

Hoci je dnes v Dubí oproti 90. rokom len zlomok prostitútok, mesto, a najmä tunajšie ženy, stále doplácajú na nelichotivú povesť cesty E55.

Niekedy ale tiež možno len ťažko rozlíšiť, ktorá zo žien ide pešo do Teplíc a ktorá mieri za ceduľu ohraničujúcou Dubí, aby bola mimo dosahu vyhlášky z roku 2007, ktorá ponúkanie sexuálnych služieb zakazuje.

"Táto prostitútka nie je, aj keď tak vyzerá. Ide do Teplíc na úrad. Zato tamto dievča je nové. Asi sem prišla na leto. Už tu šliape týždeň," monitoruje Rusňák nový prírastok do dubskej galérie.

V časoch najväčšieho rozmachu sexuálnej turistiky fungovalo v Dubí skoro 40 nevestincov. Ich počet prudko klesol po sprevádzkovaní diaľnice D8 do Nemecka, ktorá odlákala veľkú časť dopravy z E55, a tiež vďaka tvrdému prístupu mesta, ktoré vyhlásilo prostitúcii boj. Dnes sú tu nevestince tri a podľa mestskej polície si ťažko zarobia na prevádzku.

Pozrite sa, ako to v Dubí vyzeralo pred siedmimi rokmi:

S nevestincami dnes nie sú problémy

"Zákazníkov majú tak málo, až sa čudujem, že ešte fungujú. Ich prevádzkové náklady musia byť väčšie ako zisk, ktorý majú z prostitúcie," hovorí Tomáš Pykal s tým, že s nevestincami dnes nie je vôbec žiadny problém.

"Síce porušujú vyhlášku, ktorá im zakazuje prevádzku po 22. hodine, ale dbajú na všetky ostatné nariadenia. Ich dievčatá nesmú byť na chodníku, nesmú na seba nijako upozorňovať. Prakticky o nich nevieme," podotýka veliteľ strážnikov.

Tiež asistenti prevencie kriminality potvrdzujú, že dievčatá z nevestincov sú iná liga. "Je vidieť, že sa umývajú, sú čisto oblečené, neberú drogy. To je niečo iné ako feťáčky. Rovnako ale na zákazníkov čakajú aj týždeň," líči František Rusňák.

Medzi klientami ubudlo Čechov i Nemcov a úpadok prostitúcie v Dubí nebrzdia ani Arabi z teplických kúpeľov, ktorí tiež jazdia len sem tam.

Oveľa väčším problémom než hŕstka posledných predajných mohykániek je dnes v Dubí narkománia. Niekdajší kupliari nahradili príjem z prostitúcie výrobou a distribúciou drog.

Nečakane pokojné podhorské mestečko

Odbyt majú aj priamo medzi prostitútkami, ktoré pritom často začali šliapať práve vinou drog.

"Riešime to s kriminálnou políciou, ale je to beh na dlhú trať. Než sa urobí zákrok proti dealerovi, uplynie niekoľko mesiacov. Druhý deň ho potom nahradí niekto iný," opisuje Tomáš Pykal bezzubosť terajších zákonov.

Ale hoci tá najohyzdnejšia časť Dubí je kvôli svojej polohe na hlavnom ťahu veľmi viditeľná, bolo by nefér vidieť v jej svetle aj ďalšie časti 8-tisícového mesta. Problematická štvrť Pozorka je jasne ohraničená niekoľkými ulicami, zvyšok Dubí je ale až nečakane pokojným podhorským mestečkom.

"V posledných dvoch rokoch sme zaznamenali významný úbytok trestnej činnosti. Blížime sa takmer k nule. Mesto totiž dáva obrovské peniaze na bezpečnosť. Na svoju veľkosť má 35-člennú mestskú políciu, čo je naozaj výnimočné," upozorňuje Pykal.

"Je to tak. Až na Pozorku je v Dubí oproti iným mestám pokoj. Škoda len, že na zlú povesť doplácajú aj tunajšie slušné dievčatá," dodáva Rusňák.

01 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 02 - Modified: 2024-04-11 16:41:10 - Feat.: - Title: Česko identifikovalo vyše milióna kusov munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Únie, tvrdí Pavel 03 - Modified: 2024-04-10 19:04:55 - Feat.: - Title: Česko si predstavovalo viac, je to však dobrý základ, tvrdí Rakušan o migračnom pakte 04 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou 05 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. apríl 2024 21:08