TASR/AP
StoryEditor

"Útočia zo zákopov, na každom kroku číha smrť." Takto bráni Islamský štát svoju baštu

02.06.2016, 11:16

Už vyše týždňa zúri bitka o Islamským štátom (IS) okupovanú Fallúdžu, prvú veľkú baštu IS v Iraku. Kým iracké jednotky popisujú tvrdý odpor vyzbrojených a dobre pripravených džihádistov, z mesta sa stalo pomyselné mínové pole, z ktorého sa zúfalo snažia uniknúť civilisti. "Odvliekli našich mužov a my nevieme, či sú ešte nažive," hovoria tí, ktorí uspeli.

Od 21. mája utieklo z Fallúdže približne 550 rodín, vo víre vojny však zostáva uväznených až 50 tisíc ľudí - a z toho 20 tisíc detí, ktorých životy visia kvôli prudkým bojom na vlásku. Už skôr neutešenú humanitárnu situácie v meste, ktorému Islamský štát vládne dlhých dva a pol roka (od začiatku januára 2014, teda ešte pred rozkolom s al-Káidou - pozn. red.), teraz hrozí katastrofa: chýba jedlo aj voda a ľudia hladujú. Cena jedného vreca múky sa vyšplhala na astronomických 700 dolárov a prežitie miestnym zaisťujú hlavne zhnité datle.

Zamykajú rodiny v podzemí

OSN Islamský štát vyzvalo, aby pre civilistov bezodkladne otvoril koridory a zaistil im bezpečnú cestu z mesta, džihádisti výzvu ignoruje. Vo chvíli ohrozenia naopak miestnym ešte pritiahli opraty, popisujú tí, ktorým sa z Fallúdže podarilo utiecť - poväčšinou z miest, ktoré už kontrolujú iracké jednotky.

"Daiš nás okupoval vyše dva roky. Prežívali sme na jačmennom chlebe, pretože nebolo žiadne (iné) jedlo. Ani žiadne lieky," opísala novinárom štyridsaťročná matka dvoch detí Umm Salam. Svojich potomkov z mesta dostala, ale manžel zmizol v rukách islamistov. "Našich mužov odvliekli pred príchodom (irackých) ozbrojených síl a nevieme, či sú ešte nažive, alebo mŕtvi," strachuje sa utečenkyňa. "Vzali so sebou aj celé rodiny, nevieme, aký ich čaká osud."

Agentúre AFP sa podarilo telefonicky hovoriť s obyvateľom centra Fallúdže. Aj on potvrdil, že džihádisti pod tlakom ofenzívy stupňujú teror: "To, ako zaobchádzajú s ľuďmi, sa horší každým dňom. Vyzerá to, že sa ich zmocňuje panika. Hnevajú sa, pretože (od miestnych) necítia podporu, urážajú ľudí na uliciach, kričia na nich veci ako, zbabelci, nie ste s nami! Včera zhromaždili mladých mužov z rôznych častí mesta - myslíme, že ich bolo tak sto - a odviedli ich niekam preč."

"Islamský štát sťahuje rodiny z okrajov mesta do centra," povedal stanici RFE/RL iných obyvateľov mesta. "Niektorých zamykajú v pivniciach nemocničnej budovy."

Ako mínové pole

Pre tých, ktorí zostávajú, sa existencia zmenila v pomyselnú cestu mínovým poľom, ktoré nastražil ako Islamský štát, tak vojna s ním. Len za tento pondelok hlásila hlavná mestská nemocnica 32 zabitých civilistov, pričom prvý týždeň ofenzívy sa počet mŕtvych pohyboval v rade desiatok; zomrelo približne 30 civilistov a 20 bojovníkov IS.

Obyvatelia Fallúdže teraz čelia neľahkej voľbe: zostať doma, ale vo vojnovom besnení, alebo pred ním skúsiť utiecť. Či tak alebo tak, v oboch prípadoch riskujú život. "Tí, ktorí sa rozhodnú pre útek, vedia, že na nich na každom kroku číha smrť," povedal spravodajcovi al-Džazíri predstaviteľ OSN v Iraku Bruno Geddo.

Tuhý odpor džihádistov

Iracké ozbrojené jednotky, zložené prevažne z regulárnych vojakov a policajtov, elitných protiteroristických síl a šiitskych milícií, medzitým ďalej bojujú, aby Fallúdžu vyrvali z rúk Islamského štátu. V januári 2014, kedy sa jej vtedy ešte ISIS (Islamský štát v Iraku a Sýrii) zmocnil ako vôbec prvého veľkého mesta v Iraku (pol roka pred veľkou ofenzívou, ktorej padol za obeť Mosul - pozn. red.), Bagdad oznámil, že sa Fallúdžu nepokúsi získať späť, pretože sa obáva o život jej civilných obyvateľov. Ovšem vtedy bola iracká armáda extrémne slabá a nepripravená. Dnes je situácia iná.

Napriek tomu však bojom zocelení vojaci narážajú na tvrdý odpor zo strany džihádistov, potvrdzujú správy z bojiska. "Naši muži sa dostali do paľby, (islamisti) sú dobre ukrytí v zákopoch a tuneloch," vykreslil pre VICE News veliteľ jedného z elitných tímov, ktorý je nasadený na juhovýchodnom okraji Fallúdže. Potom čo iracké jednotky, zo vzduchu podporované americkými lietadlami, prenikli od juhu do mesta a obsadili jednu z tamojších policajných staníc, zahájil Islamský štát neľútostný protiútok.

"Útočilo na nás asi sto bojovníkov (IS), boli ťažko ozbrojení, ale nepoužili výbušné autá ani samovražedných atentátnikov," povedal al-Džazíre veliteľ celej operácie, generál-poručík Abdul-Waháb Sádí. Výpad sa podarilo odraziť a na bojisku zostalo 75 zabitých džihádistov, dodal. O počte svojich padlých sa nezmienil, ale al-Džazíra s odvolaním sa na svoje zdroje operuje s najmenej pätnástimi mŕtvymi.

Dvaja armádni dôstojníci agentúre AP potvrdili, že IS útok predvídal a pripravil sa na neho. Jeho bojovníci využívajú skôr vyhĺbené tunely a vycvičených ostreľovačov; vyslali tiež šesť výbušninami naložených áut, ktoré sa však podarilo zničiť skôr, než zasiahli irackých vojakov.

"Vôbec to nebude jednoduchý boj," konštatoval pre AP Isa Isáví, hlava fallúdžskej miestnej rady, ktorý je teraz v provizórnom utečeneckom tábore blízko Falúdže. "Od ľudí, ktorí teraz utiekli, sme počuli, že (IS) je na túto bitku prichystaný. Jedinou obeťou týchto bojov sú mierumilovní (civilisti). Bojím sa, že IS ich použije ako ľudské štíty, aby irackým silám zabránil vziať si mesto späť."

Nebezpečné víťazstvo

Iracký premiér Hajdar Abádí oznámil začatie útoku na Fallúdžu v nedeľu 22. mája, bezprostredne po mimoriadne krvavej sérii atentátov, ktoré usmrtili vyše 150 obyvateľov Bagdadu a pod ktoré sa podpísal práve Islamský štát.

Fallúdža, ktorá leží len päťdesiat kilometrov od irackej metropoly, bola po páde Saddáma Husajna baštou sunnitskej vzbury ako proti americkej okupácii krajiny, tak proti posthusajnovskej šiitskej vláde. O desať rokov neskôr sa práve ona stala prvým veľkým irackým mestom, ktoré si sunnitskí extrémisti podmanili.

Ak veľká ofenzíva uspeje, bude Fallúdža po Tikríte a Ramádí tretím veľkým mestom, kde sa irackej armáde podarí zlomiť vládu islamistov. Otázka je, čo príde potom. Rekonštrukcia bude dlhá, bolestivá a s ohľadom na nebezpečné sektárske napätie tiež nesmierne riskantná.

01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 08:47