čína juanReuters
StoryEditor

Zlá správa pre svet. Čínska ekonomika má veľký problém a hrozí jej osud Japonska

12.06.2016, 13:56
Autor:
TASRTASR
Čínske hospodárstvo zápasí s problémami. Uviedol to nemecký denník Die Welt v analýze, ktorú prevzal na svoj portál nemecký televízny spravodajský kanál N24.

Krajina zrejme smeruje k rovnakému osudu, aký má teraz Japonsko. Čaká ju stagnácia pri súčasnom raste verejného dlhu. Je to zlá správa pre nemeckých exportérov.

Tri desaťročia bola Čína nesporným ťahúňom svetovej ekonomiky. Hospodárske reformy v krajine a jej otvorenie sa svetu mali hlavný podiel na tom, že od polovice 80. rokov minulého storočia dosahovala nevídané tempo medziročného rastu svojho hrubého domáceho produktu.

Problémy pocíti aj Nemecko

Stovky miliónov Číňanov sa dostali z chudoby a ich krajina má teraz druhú najsilnejšiu ekonomiku na svete. Tento vývoj vyžaroval aj do zahraničia a prispel k tomu, že z neho mali úžitok rozvojové štáty bohaté na suroviny. Boom pomohol aj nemeckým strojárskym firmám a automobilkám k miliardovým obchodom.

Teraz sa však situácia mení. Ilustrujú to aj najnovšie čísla z hospodárstva. Export klesol v máji výraznejšie, než analytici očakávali. V ňom sa v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška znížili vývozy o 4,1 %. Čínsky export bol medziročne slabší už v apríli. V poslednom období klesá aj priemyselná výroba. Podniky investujú menej a spotrebitelia znižujú svoje nákupy.

Verejný dlh bude rásť

Číne hrozí, že sa stane Japonskom číslo dva. O rastovej eufórii už niet ani stopy. Čínska ekonomika sa zachvieva. Experti sa obávajú, že sa vedenie v Pekingu veľa zaoberá sebou samým a nerobí opatrenia, ktoré by bolo treba realizovať v súčasnej situácii.

Ak sa však politici vzdajú ďalších potrebných reforiem, osud Japonska je pre krajinu neodvratný. Bude mať takmer nerastúci HDP a hospodárstvo budú udržiavať pri určitom vzostupnom tempe len štátne investície. Krajine bude rásť verejný dlh.

Investície boli prehnané

Základom súčasnej slabosti čínskej ekonomiky sú jej úspechy v predchádzajúcich desaťročiach. Napriek tomu, že v obrovskej krajine žijú ešte milióny ľudí v chudobe, sa Čína medzitým dostala do takého stavu, že so svojím ekonomickým modelom sa nemôže rozvíjať.

Ľudia opúšťali jednoduchú poľnú prácu a hrnuli sa do prekvitajúcich veľkomiest. Zamestnávali sa v hutách, odevných závodoch a priemyselných podnikoch.

Podniky investovali zisky do budovania nových vysokých pecí, strojárskych a iných výrobných kapacít. Vláda sa starala o budovanie prístavov, cestnej siete, letísk a siete optických káblov. Súkromné a štátne investície zrýchľovali tempo rastu až do mŕtveho bodu.

Vybudovali dialnice, chýbajú autá

Štátne investície teraz už neprispievajú k dodatočnému rastu, podieľajú sa však na raste dlhov. Peniaze dostávajú fabriky, ktorých produkcia nejde na odbyt. Vybudovali sa diaľnice, po ktorých takmer vôbec nejazdia autá. V provinčných mestách vyrástli bytové domy, ktoré nikto nekupuje.

Súčasne čínske obyvateľstvo starne. Počet práceschopných ľudí vlani po prvý raz klesol. Podľa Spojených národov by sa mal ich počet každoročne znižovať o 0,5-percentného bodu.

Čína začína mať nedostatok pracovnej sily. Nová situácia prispieva k rastu miezd. Už nefunguje ani ďalší prechod roľníkov z polí do priemyslu.

Riešenie? Odeliť ekonomiku od politiky

Arthur Kroeber, spoluzakladateľ a vedecký vedúci analytického ústavu Gavekal Dragonomics, ktorý sa roky zaoberá vývojom čínskej ekonomiky, konštatoval, že napriek snahe o reformy, o ktoré sa usiluje vedenie, sa nič nestane. Politický odpor regiónov a komún je taký silný, s akým centrálna vláda v Pekingu nepočítala. Riešenie by bolo len v oddelení ekonomiky od politiky. Ide o spojenie, ktoré však komunálnym politikom v krajine prináša miliardy.

Komunistická strana sa silno obáva o vnútornú stabilitu krajiny, preto bude aj naďalej tlačiť peniaze do ekonomiky. Bude postupovať rovnako ako Japonsko, v ktorom mnohé regióny v dôsledku vládnych programov pokryl betón. Kroeber poznamenal, že "produktivita ekonomiky síce nebude rásť, ale ľudia budú mať prácu". V štáte bude stúpať blahobyt. Veľká časť obyvateľstva nebude mať síce hospodársku perspektívu, ale napriek tomu sa bude ľuďom dariť.

Budúcnosť bude ťažšia. Aj pre Európu

Čína sa viac zameria sama na seba a ekonomický rast sa spomalí. To nie je vôbec dobrá správa pre globálne hospodárstvo ani pre nemecké firmy, ktoré tam dosahujú veľký podiel na svojich výnosoch. Ich obchody neoslabia zo dňa na deň, ale silný rast v budúcich rokoch odtiaľ tiež nepríde.

01 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 02 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 04 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:41