Výtržnosti na zápase medzi Ruskom a AnglickomReuters
StoryEditor

Bojovali na Ukrajine, teraz vyčíňajú na EURO. Prečo ruskí chuligáni desia?

15.06.2016, 13:40
Autor:
mormor

Futbalové EURO dnes pokračuje ďalšími zápasmi, v rámci ktorých nastúpia naši reprezentanti proti Rusom. Ako prekonať obranu súpera nie je jediným problémom. Ruskí priaznivci si totiž vybudovali na šampionáte povesť bitkárov. A zdá sa, že to je oveľa horšie.

Nikolaj, ruský futbalový fanúšik, ktorý sa prišiel pozrieť na EURO, povedal pre portál Independent, že nechápe pobúrenie a škandál, ktorý vznikol pre výtržníctvo. Vraj videl už oveľa horšie bitky. Podľa jeho slov mladí Rusi slúžili ako "dobrovoľníci" v radoch separatistov v občianskej vojne na Ukrajine. Dokonca on sám v nich slúžil. Teraz tvrdí, že je vo Francúzsku len preto, že sleduje futbal a nevyhľadáva žiadne konflikty.

"Ja nepopieram, že niektorí ruskí fanúšikovia majú radi boj, ani to, že niektorí z nich boli viac než agresívni. Ale rovnaké to majú aj anglickí priaznivci i fanúšikovia ďalších národností,“ tvrdí Nikolaj.

Nikolaj zdôrazňuje, že nie je členom organizovaného futbalového gangu, ale hovorí, že vie o futbalovom chuligánstve v Rusku a motivácii násilných ruských fanúšikov. „V Rusku sú úrady príliš prísne. Nepovoľujú bitky na štadiónoch. Preto sa bijú napríklad v lesoch. Trénujú, robia box, bojové umenia, to je dôvod, prečo sa pohybujú vo formáciách a môžu provokovať a prepadávať ľudí,“ vysvetľuje.

„V Marseille sa jednoducho ocitli s Angličanmi v rovnakých uliciach. A tak sa to začalo. Možno si mali Francúzi vopred zistiť, ako sa fanúšikovia správajú. Médiá tiež dostali zlé základné informácie. Všetci hovoria, že sú extrémisti. Oni sú „len“ bojovníci, ktorí mali chuť biť sa a kričať.“

K incidentu sa vyjadrovali aj Rusi na webových stránkach. Jeden muž napísal: „Britská tlač nás označila za zvieratá. Vraj ich fanúšikovia utekali pred tými našimi, a to najmä ženy a deti. Ale všetci vieme, že britskí fanúšikovia ani zďaleka deťmi nie sú.“

Tisíce slovenských futbalových fanúšikov sa dnes môžu ocitnúť v centre bitiek ruských a anglických chuligánov. Ich víkendové vzájomné konflikty na uliciach Marseille sú čiernou škvrnou tohtoročných majstrovstiev Európy. A existuje vysoké riziko, že môžu pokračovať už v priebehu dnešného dňa v meste Lille, kde sa ruská futbalová reprezentácia predstaví v zápase proti Slovensku. „Od francúzskej polície máme informácie, že v Lille budú ubytovaní aj fanúšikovia Anglicka,“ povedal pre HN hovorca Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný. Už zajtra sa totiž v Lens, vzdialenom 40 kilometrov od Lille, uskutoční ostrovné derby medzi Anglickom a Walesom. Britské médiá informujú, že na tento duel sa chystá až 40-tisíc priaznivcov z Britských ostrovov. Nie je vylúčené, že proti Rusom chystajú odvetu za krvavé udalosti v Marseille.

01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 03 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 04 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 05 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:51