StoryEditor

Saddám: Zlý malý Bush spáchal zločin

"Americké a koaličné jednotky sú v počiatočnej etape vojenských operácií, ktorých cieľom je odzbrojenie Iraku, oslobodenie jeho ľudu a ochránenie sveta pred vážnym nebezpečenstvom," vyhlásil americký prezident George W. Bush v prejave k národu a svetu krátko po 4.00 hod. SEČ. "Dekapitačným útokom", ktorého cieľom bolo zasiahnuť vedenie irackého režimu vrátane Saddáma, sa tak začala operácia Iracká sloboda.
Bush zároveň varoval, že konflikt "môže trvať dlhšie a byť náročnejším, než podaktorí predpovedajú". "Nepôjde o kampaň polovičných opatrení a neuspokojíme sa zo žiadnym iným výsledkom než víťazstvom," dodal prezident. Ide už o druhý prejav počas jeho prezidentúry, v ktorej Američanom oznamoval, že ich krajina je vo vojne. Prvýkrát v októbri 2001, keď išlo o vojnu proti medzinárodnému terorizmu v Afganistane.
Prezident USA zdôraznil, že "koaličné sily podniknú všetky kroky na ochranu civilistov pred ich ublížením", aj keď to nebude jednoduché. "Saddám Husajn rozmiestnil iracké jednotky a zariadenia v civilných oblastiach, pokúša sa nevinných mužov, ženy a deti použiť ako štíty svojej armády, posledné jeho zverstvo páchané na vlastnom ľude," povedal v tomto smere Bush.
Vrchný veliteľ amerických ozbrojených síl zdôraznil, že americká operácia je v najlepšom záujme irackého ľudu: "Prichádzame do Iraku s úctou k jeho občanom, jeho veľkej civilizácii a ich náboženskému vierovyznaniu. Nemáme v Iraku žiadne záujmy s výnimkou odstránenia hrozby a obnovenia vlády ľudu."
Na útok a Bushov prejav reagoval iracký líder Saddám Husajn slovami: "V roku 1424 podľa moslimského kalendára Hijra, nebezpečný zločinec malý Bush a jeho komplici spáchali zločin, ktorým ohrozili Irak a ľudstvo."
Pri pohľade na Husajna -- oblečeného vo vojenskej uniforme s čiernym baretom a okuliarmi s hrubým rámom -- ako číta vopred pripravený prejav, mnohí zapochybovali, či je to naozaj Saddám alebo len jeden z jeho dvojníkov a či jeho 10-minútový prejav bol vysielaný naživo. V uniforme sa pritom Husajn naposledy objavoval na verejnosti v čase vojny v Perzskom zálive v roku 1991.
Líder odhodlane vyzval Iračanov, aby "vytiahli svoje meče a postavili sa nepriateľovi. "Sľubujem vám v mene irackého vedenia aj irackého ľudu a jeho hrdinskej armády, jeho civilizácie a dejín, že budeme bojovať proti diabolským útočníkom, povedal v prejave Husajn. "S Božou vôľou ich dostaneme do takého postavenia, že stratia akúkoľvek nádej na dosiahnutie toho, čo plánovali a k čomu ich nútili americkí sionistickí zločinci... Budú čeliť trpkej porážke, keď Boh dá," dodal Husajn. Svoj prejav uzavrel: "Alláh Akbar (Boh je mocný). Nech žije Irak a Palestína. Nech žije náš národ a priatelia mieru, bezpečnosti a práva ľudí na slobodný život na základe práva. Nech žije džihád (svätá vojna)."
Saddám predniesol svoj prejav v malej miestnosti, a nie v ako je zvykom, v interiéri svojho bagdadského paláca. Americkí predstavitelia ani včera nevedeli potvrdiť autenticitu jeho vystúpenia. "Zatiaľ sme nedospeli k žiadnemu záveru o tom, kto je na páske alebo kedy bola nasnímaná," povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ Pentagónu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 17:21