pápež FrantišekReuters
StoryEditor

Pápež František: Cirkev by mala požiadať homosexuálov o odpustenie

27.06.2016, 11:55
Autor:
ČTKČTK
Rovnako by mala požiadať o odpustenie aj za to, ako zaobchádzala so ženami či deťmi.

Pápež František včera vyhlásil, že kresťania a katolícka cirkev by mali požiadať o odpustenie homosexuálov za to, ako s nimi zaobchádzali. V rozhovore s novinármi na palube pápežského leteckého špeciálu cestou z Arménska tiež varoval pred "balkanizáciu" Európy ako dôsledku odchodu Británie z Európskej únie.

František podľa agentúry Reuters tiež povedal, že cirkev by mala požiadať o odpustenie aj za to, ako zaobchádzala so ženami, ako privierala oči nad detskou prácou a za to, že v minulosti "požehnala mnohých zbraniam", čím podľa Reuters zrejme myslel podporu predstaviteľov cirkvi niektorým vojnovým aktivitám.

Pápež tak v uvoľnenom rozhovore, ktorý sa stal typickým znakom jeho ciest do zahraničia, reagoval na otázku, či súhlasí s nedávnym výrokom nemeckého kardinála, že cirkev by sa mala homosexuálom ospravedlniť.

Podľa Reuters vyzeral František smutne, keď sa ho jeden z novinárov opýtal, či je ospravedlnenie naliehavejšie po nedávnej streľbe v gay klube v americkom Orlande, pri ktorej zomrelo 49 ľudí.

Katolícka cirkev učí, že homosexuálne sklony nie sú hriechom, ale styk medzi osobami rovnakého pohlavia už áno, a že by homosexuáli mali žiť cudne. Pápež František je ale v tejto otázke považovaný za liberálnejšieho ako jeho predchodcovia. Za to ho kritizujú konzervatívni katolíci.

V druhej časti rozhovoru potom František varoval, že po brexite by sa mohlo osamostatniť napríklad Katalánsko alebo Škótsko, čo by nakoniec viedlo k "balkanizácii" Európy.

Pápež dúfa, že únia po odchode Británie nájde novú formu fungovania. "V tej ohromnej únii niečo nefunguje, ale nevylievajte s vaničkou aj dieťa, skúsme veci znova naštartovať a znova vytvoriť," uviedol.

Poprel tiež špekulácie, že dianie vo Vatikáne naďalej výrazne ovplyvňuje bývalý pápež Benedikt, ktorý odstúpil v roku 2013. "Je tu len jeden pápež," povedal. Počul vraj, že niektorí cirkevní predstavitelia sa išli na neho a jeho liberálnu politiku k Benediktovi sťažovať. Benedikt ich "poslal, aby sa zbalili," vyhlásil František.

01 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:10