StoryEditor

S Američanmi a proti Kim Čong-ilovi

23.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Približne 40 000 ľudí mávajúcich juhokórejskými a americkými vlajkami v sobotu v centre Soulu pálilo severokórejské zástavy a vyzývali Kórejskú ľudovo-demokratickú republiku (KĽDR), aby sa vzdala programu vývoja jadrových zbraní.
Dav kričal heslá ako Vyžeňte Kim Čong-ila (vodcu komunistickej KĽDR) či Posilnenie aliancie so Spojenými štátmi. Väčšina z davu na námestí City Hall Plaza boli vojnoví veteráni, starí ľudia a členovia kresťanských hnutí. Niesli transparenty odsudzujúce ambície KĽDR v oblasti jadrového programu a podporujúce americkú vojenskú prítomnosť v Južnej Kórei.
Časť demonštrantov potom podpálila veľký portrét severokórejského vodcu a severokórejské vlajky. Medzi protestujúcimi a políciou došlo ku krátkej potýčke, keď sa poriadkové jednotky pokúsili zabrániť niektorým veteránom, aby zapálili jednu z veľkých severokórejských vlajok.
V Južnej Kórei je rozmiestnených okolo 37 000 amerických vojakov ako dedičstvo kórejskej vojny v rokoch 1950 -- 53. Väčšina obyvateľov podporuje americkú vojenskú prítomnosť, mnohí sa však sťažujú na nehody či zločiny páchané americkými vojakmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. máj 2024 06:08