StoryEditor

Špidla: Zeman to jasne nepovedal

06.03.2003, 23:00
Voľba českého prezidenta, v ktorej neuspel vládny kandidát, vyvolala krízu v koalícii i v jej najsilnejšom subjekte -- Českej strane sociálno-demokratickej (ČSSD). Podľa pozorovateľov hrozí premiérovi a šéfovi ČSSD na jarnom kongrese strany prevrat. O jeho zosadenie sa má vraj postarať expremiér a bývalý predseda strany Miloš Zeman.
Koľko poslancov podporí vládu pri hlasovaní o dôvere vláde na budúci týždeň, aké máte informácie o postoji koaličných poslancov?
-- Zatiaľ také, že koaliční poslanci vládu podporia.
Nemáte väčšiu obavu z vlastných ľudí?
-- Nemám.
A keby vláda padla, boli by ste ochotný znova zostavovať kabinet?
-- Samozrejme, že áno. Avšak rozhodnutie by záviselo od konkrétnej situácie.
Nespôsobí pád vlády Miloš Zeman svojimi pokynmi?
-- Nie. No predpokladal by som, že Miloš Zeman, pokiaľ chce viesť skutočne politiku, príde za mnou a o všetkom si pohovoríme. Očakával by som aspoň nejaký oficiálny text poslaný nejakému nášmu orgánu. Odkazy v novinách mi pripadajú málo účinné.
Chcete povedať, že Miloš Zeman sa pri svojom počínaní o nič a o nikoho neopiera?
-- Rozhodne sa neopiera o mandát. V skutočnosti neskúmam, o čo sa Miloš Zeman opiera. Ak chce byť človek vplyvný, tak by mal svoj vplyv uplatňovať spolu so svojou zodpovednosťou.
Ako by to vyzeralo, keby prišiel za vami?
-- Ako by to asi mohlo vyzerať... normálne ako každé iné rokovanie. Zaujímalo by ma, aké má zámery, aké sú jeho ciele a prečo postupuje spôsobom, ktorý nie je nikomu na prospech.
Pokladali vás za pomerne blízkeho spolupracovníka bývalého predsedu ČSSD. Kde nastal zlom vo vašich vzťahoch?
-- Bol som jeho blízky spolupracovník. A zlom nastal veľmi jednoducho -- okamžite, keď ma zvolili za predsedu sociálnej demokracie. Začal som niesť zodpovednosť za ČSSD ako takej, ani nie voči jednému jedinému človeku. No a keď Miloš Zeman odišiel aj z funkcie premiéra a neprijal funkciu čestného predsedu, tak prestal byť mojím spolupracovníkom.
Vždy ste všetci hovorili -- je dosť času, aby sa diskutovalo o kandidátovi na prezidenta. Nepodcenila sociálna demokracia a možno celá koalícia túto záležitosť?
-- Tá otázka sa nepodcenila. Kandidáta sme hľadali dozadu dobré dva roky. Najmenej. Rokovalo sa s obrovským množstvom ľudí a v okamihu, keď sa ma novinári na to pýtali, nebola rozumným spôsobom ešte vyriešená.
Nebolo to skôr tak, že sa vedelo o záujme Miloša Zemana, a preto sa diskusia v koalícii blokovala?
-- Nie, nebolo to preto. To sa nepredpokladalo, pretože Miloš Zeman sa nikdy jasne nevyjadril. To je jedna z jeho chýb, ktorých sa dopustil. Nikdy jasne nepovedal -- chcem sa uchádzať o prezidentskú kandidatúru. Neprišiel a nepožiadal, aby to prerokoval nejaký orgán ČSSD.
Jeho stúpenci však tvrdia, že postupoval podľa akéhosi plánu, ktorý bol vymyslený už pred dvoma rokmi.
-- Mne to nepovedal, žiadnemu oficiálnemu orgánu tento plán nepovedal. To je nedemokratické a chybné.
Prečo ste sa vtedy neohradili, keď začalo byť jasné, že podobný plán asi existuje?
-- Kto to vedel? Opakujem, že som to nevedel. Bohužiaľ, alebo možno vďaka, nemám konšpiratívne myslenie. Nemal som žiadny kufrík, v ktorom by bol plán A alebo plán B. Jednoducho som počul výroky, že Zeman odchádza na Vysočinu, že sa tá rakva zaklapne a že bude rád, keď si bude čítať knižky. Tieto výroky som počul, a že na prezidenta bude kandidovať, keď ho o to požiada predseda strany a jedine predseda strany. Tak som očakával, že minimálne bude nejaká konzultácia. Nevedel som, že existuje nejaký skrytý plán. Nie som človek, ktorý počíta s tým, že ľudia majú skryté, tak dlhodobo skryté plány a nepovedia to ani svojim blízkym spolupracovníkom, za ktorého ste ma označili.
Niektorí opoziční poslanci o vás vyhlásili, že ste nevďačný, pretože na terajší post vás vyniesol Miloš Zeman. Má vďačnosť v politike miesto?
-- Tak po prvé. Miloš Zeman vďačí sociálnej demokracii minimálne toľko, čo ČSSD dlhuje jemu. Predstava, že jeden veľký človek je celá jedna politická strana, je hlúposť a je to pohŕdanie prostými straníkmi. Stovky plagátov, tisíce rozhovorov, obrovská obetavosť a úsilie, ktoré ČSSD vyniesli k volebnému výsledku, niesli hore taktiež Miloša Zemana. Nie je to tak, že Miloš Zeman na svojom chrbte ťahal sociálnu demokraciu, ale sociálna demokracia vyniesla Miloša Zemana využívajúc i jeho sily, ktoré nepochybne mal ako významná osobnosť.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. máj 2024 00:11