anna chapmanoválinkedin
StoryEditor

Američanom udal sexy špiónku. Smrť zradcu Ruska v USA teraz vzbudzuje otázky

13.07.2016, 13:30
O príčinách smrti muža, ktorý prezradil Američanom viac ruských špiónov než ktokoľvek pred ním, sa v Rusku teraz búrlivo špekuluje.

Mohol zomrieť. Alebo jeho smrť zinscenovali, aby sa stal niekým iným. Dôstojník ruských tajných služieb Alexander Potejev, slovami Vladimira Putina dobytok, sviňa a zradca, zmizol kdesi v USA, píše portál Lidovky.cz.

Stres, choroba, nešťastná náhoda, zámerná dezinformácia s cieľom uniknúť trestu, alebo ďalšia z dokonalých likvidačných akcií ruských tajných služieb?

Všetky tamojšie agentúry tento týždeň oznámili, že agent ruských tajných služieb Alexander Potejev zomrel v USA. A všetky tiež ihneď túto informáciu spochybnili.

Potejev je totiž v Rusku oficiálne považovaný za vlastizradcu. A jeho smrť mohli podľa ruských tajných služieb americkí kolegovia, pre ktorých v poslednej dobe Potejev pracoval, zinscenovať v rámci svojho slávneho programu na ochranu svedkov, aby mu udelili nové doklady, novú tvár, novú identitu.

Avšak objavili sa aj neoverené správy o tom, že takýchto ľudí ako Potejev Rusko nikdy nenechá dožiť sa vysokého veku. Kremeľ je k zradcom neľútostný.

Demonštratívna a krutá smrť Litvinenka

Bývalý plukovník ruskej zahraničnej rozviedky, zástupca riaditeľa oddelenia "S" určeného pre riadenie nelegálov v USA Alexander Potejev sa "preslávil" v roku 2010.

Vtedy prezradil Američanom ruskú agentúrnu sieť v USA. A práve za to mohol byť teraz potrestaný. Avšak nejde len o pomstu, ale aj o varovanie pre ostatných, ktorí by mali chuť ísť v šľapajach Potejeva. Alebo jeho predchodcu Alexandra Litvinenka, ktorého ruskí agenti zavraždili v Londýne rádioaktívnou látkou.

Práve drastický spôsob likvidácie Litvinenka - umieral v krutých bolestiach niekoľko dní - mal mať veľký výstražný efekt. Zle skončili aj ďalší slávni prebehlíci z radov ruských tajných služieb - Jevgenij Toporov po úteku do Kanady údajne siahol z vane na elektrický prístroj a na mieste zahynul. Sergej Treťjakov sa v USA mal udusiť veľkým kusom mäsa. Ďalší zomreli pri automobilových nehodách.

Štyria väzni za desať špiónov

Bol to práve plukovník Potejev, kto pred šiestimi rokmi odovzdal Američanom údaje o desaťčlennej skupine ruských špiónov, v ktorej pôsobila aj slávna Anna Chapmanová. Ihneď sa jej začalo hovoriť ruská Mata Hari. Jej veľmi príťažlivý zovňajšok jej mal pri práci špiónky napomáhať.

Spolu s ďalšími deviatimi Rusmi bola zatknutá v júni 2010. Už v júli ale Moskva dohodla s Washingtonom obchod - za štyroch ruských občanov odsúdených v Rusku za špionáž pre USA vymenila desať svojich odhalených rozviedčikov.

Potom začali na verejnosť presakovať podrobnosti celého grandiózneho škandálu. Zistilo sa napríklad, že plukovník odišiel za oceán vybavený falošným pasom len niekoľko dní pred oficiálnou návštevou vtedajšieho ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva vo Washingtone. Ešte pred tým sa mu podarilo poslať do USA najskôr dcéru a potom aj syna.

To, že vnútorná kontrola rozviedky nedokázala odhadnúť, aké má Potejev úmysly, a zabrániť jeho vycestovaniu, je pokladané za zásadné zlyhanie tajných služieb.

Informácie o ruskej špionážnej sieti v Spojených štátoch musel Potejev odovzdať Američanom ešte v Rusku, potom sa ale čakalo so zatknutím skupiny na chvíľu, až bude plukovník v bezpečí.

Putina rozzúril do nepríčetnosti

V júni roku 2011 moskovský vojenský súd v neverejnom procese odsúdil Alexandra Potejeva v neprítomnosti na 25 rokov väzenia za vlastizradu a dezerciu. Navyše bol zbavený vojenskej hodnosti a všetkých štátnych vyznamenaní. Okrem toho mal Potejev zaplatiť ruskému štátu pokutu vo výške svojho ročného zárobku.

To, že Rusko prišlo o časť svojej agentúrnej siete, nebolo pre rozviedku to najhoršie. Američania ale navyše získali presné schémy financovania ruských agentov pôsobiacich na ich území a väčšinu kanálov, cez ktoré boli odovzdávané tajné informácie.

Plukovník ale spôsobil nielen materiálne škody. Terajší prezident Ruska Vladimir Putin ako odchovanec ruských tajných služieb a bývalý ruský špión v NDR, teda vlastne Potejevov kolega, sa po odhalení desiatky ruských agentov rozzúril ako nikdy pred tým.

Najskôr nazval zbeha "dobytkom", potom "sviňou" a nakoniec "zradcom". Nikdy však nevyslovil nahlas jeho meno.

01 - Modified: 2024-05-12 16:08:10 - Feat.: - Title: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode vytiahli šesť tiel, medzi obeťami sú aj deti 02 - Modified: 2024-05-12 14:23:57 - Feat.: - Title: V Jordánsku sa začali vojenské cvičenia s účasťou USA, Británie či Poľska 03 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič 04 - Modified: 2024-05-12 09:29:42 - Feat.: - Title: V ruskom Belgorode sa čiastočne zrútila obytná budova, traja ľudia zomreli 05 - Modified: 2024-05-12 07:17:49 - Feat.: - Title: USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše Washington Post
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 05:32