TASR/AP
StoryEditor

Trump chce vymazať Obamu z histórie. Čo čaká Američanov s novým prezidentom?

10.11.2016, 18:43
Autor:
mapmap
Víťaz amerických prezidentských volieb plánuje veľké zmeny.

V amerických voľbách je zvykom, že nový kandidát prednesie v Oválnej pracovni svoje ciele pre prvé funkčné obdobie. Trump už vytýčil svoje návrhy na každý z prvých 100 dní svojho vládnutia. Čo Američanov čaká?

Trump pripravil "Zmluvu s americkým ľudom", ktorá začne platiť hneď od jeho prvého dňa v prezidentskom úrade. Do detailov opísal celodenný program, v ktorom si dal za úlohu zahladiť stopy po Obamovom prezidentovaní a nastaviť Spojené štáty na protekcionistickú a národnú koľaj.

Imigrácia

Trumpova protiimigirantská rétorika výrazne formovala jeho prezidentskú kampaň. Síce ju nakoniec formuloval opatrne, napriek tomu jeho návrhy zostávajú kontroverzné. Ticho upustil od svojej výzvy poslať späť všetkých imigrantov, ktorí prišli do Spojených štátov s nekompletnými dokumentmi. Tento krok sa zdá skôr nemožný, pretože Spojené štáty si nemôžu dovoliť odohnať toľko ľudí z pracovného trhu. Zásadne by to poškodilo americkú ekonomiku, varovali experti.

Namiesto toho by okamžite začal deportáciu všetkých imigrantov, ktorí majú akékoľvek trestné záznamy. Nedávne štúdie preukázali, že takýchto ľudí je v štátoch menej ako 168 tisíc. Napriek tomu Donald Trump podľa svojich kalkulácií hovorí o približne dvoch miliónoch "kriminálnikov". Týka sa to aj ľudí, ktorí mali menší konflikt so zákonom, ako je napríklad prekročenie povolenej rýchlosti.

Trump chce tiež potlačiť imigráciu z regiónov s veľkou aktivitou teroristických skupín, pretože podľa neho nemožno všetkých imigrantov bezpečne preveriť. Hoci sa zdá toto vymedzenie ako vágne, rozhodne by sa to malo týkať Sýrie. Trump vyhlásil, že vláda nevie, akých utečencov si púšťa do krajiny, aj napriek tomu, že sú preverovaní dva roky dopredu pred vstupom do Štátov.

Namieta však, že by sa tento postup nedial hneď od prvého dňa jeho prezidentovania. Avšak snažil by sa prinútiť americkú legislavitu, aby postavila múr pozdĺž južnej hranice s Mexikom, ktorý by mala stáť 10 až 12 miliárd dolárov. Nevysvetlil ale, ako presne by to prebiehalo.

Reforma Washingtonu

Donald Trump sľúbil, že si posvieti na politické hospodárenie Washingtonu s peniazmi. Jeden z jeho obľúbených bodov kampane bolo, že sa pokúsi obmedziť korupčný vplyv rôznych záujmových skupín.

Svojim príhovorom v Gettysburgu, na mieste, kde v roku 1863 Abraham Lincoln predniesol svoju slávnu reč ku spojeným Američanom, sa Trump pokúsil o napodobnenie tohto legendárneho vodcu a sľúbil, že obnoví vládu, tzv. vládu od ľudí, ľuďom, pre ľudí.

Jeho jednodňové reformy by zahŕňali aj dodatok k ústave, kde by všetci členovia Kongresu podliehali po odchode z práce určitému časovému obmedzeniu. Päťročný zákaz by sa týkal aj Bieleho domu a úradníkov z Kongresu, ktorí sa stávajú lobistami po tom, čo opustia vládny sektor.

V snahe zmenšiť veľkosť vlády, volá Trump po "zmrazení" všetkých federálnych zamestnancov. Obmedzí ich pracovnú silu tým, že zníži stavy (netýka sa to armády, verejné bezpečnosti a verejného zdravia).

Obchod

Trumpove prezidentovanie by sa mohlo odkloniť od tradičného republikánskeho postoja k voľnému obchodu, pretože by sa riadil protekcionizmom a zavrel by americké hranice. Okamžite by oznámil svoj zámer o opätovnom rokovaní o zmluve NAFTA s Kanadou a Mexikom. Ukončil by tiež účasť v kontroverznej zmluve 12 štátov o Transatlantickej spolupráci. Pakt usiluje o prehĺbenie ekonomických väzieb medzi národmi, znížiť sadzby a podporiť rast obchodu. Kritici argumentujú, že to ale zintezívni súťaženie pracovnej sily medzi štátmi.

Zahraničná politika

Donald Trump povedal, že ako prezident by negarantoval ochranu spriateleným krajinám z NATO, ktoré by boli napadnuté. V rozhovore tesne pred republikánskou dohodou Trump povedal, že Amerika by pomohla jedine tej krajine, ktorá by naplnila svoje povinnosti voči aliancii.

Stalo sa tak po prvý raz, čo kandidát na amerického prezidenta v období po 2. svetovej vojne navrhoval zaviesť podmienky pre kľúčových spojencov ohľadom americkej obrany. V rámci obhajovania svojho ultra pohľadu na svet, tzv. America first (Amerika na prvom mieste), pohrozil Trump, že stiahne amerických vojakov z Európy a Ázie, ak nebudú alianční partneri schopní platiť viac za americkú ochranu.

Trump urobil obrat o stoosemdesiat stupňov v prípade kľúčových záležitostí týkajúcich sa Sýrie. Nedávno naznačil, že vidí diktátora krajiny, Assada, ako menšie zlo v porovnaní s americkými povstaleckými skupinami, z ktorých niektoré majú islamistické sklony. Sľúbil, že zbombarduje sily islamského štátu v Iraku a Levante.

Energetika a rozvoj

Donald Trump má v pláne zrušiť podporu programov o klimatických zmenách OSN v rádoch miliárd dolárov. Nie je to vývoj, ktorý by potešil environmentalistov. Tiež povedal, že bude presúvať veľké množstvo peňazí na infraštruktúrne projekty. "Budeme budovať naše mestá, nemocnice, tunely, diaľnice. Naša infraštruktúra sa stane najlepšou na svete," povedal aj v prvom prejave po ohlásení víťazstva. Sľúbil tiež, že zruší obmedzenie frakovania a podporí ťažbu ropy a zemného plynu.

Jedným z konkrétnych príkladov je výstavba ropovodu Keystone, proti ktorému dlho bojovali aktivisti a nakoniec presvedčili Obamu, aby zastavil tento projekt, ktorý mal údajne potenciál zničiť niektoré prírodné ekosystémy v štátoch, ktorými mal prechádzať, napríklad v Nebraske.

Vymazanie Baracka Obamu z dejepisných kníh

Jedným z prvých krokov Trumpa budú snahy vymazať všetko, čo dokázal predchádzajúci prezident Barack Obama za svoje dve volebné obdobia. Doslova povedal, že "zruší všetky exekutívne rozhodnutia a memorandá, ktoré vydal Barack Obama".

Podľa Trumpovho poradcu Stephena Moorea je takýchto rozhodnutí minimálne 25 a cieľom jeho administratívy bude zmazať všetky Obamove projekty na čele s Obamacare, systémom, ktorý zaviedol poistenie pre takmer 13 miliónov ľudí, ktorí by si inak nemohli dovoliť lekársku pomoc. Trumpovou alternatívou majú byť "Účty zdravotného sporenia", ktorých systém by dal väčšie právomoci jednotlivým štátnym legislatívam v administratíve zdravotného poistenia. Podľa kritikov ale nikdy nepovedal, akým konkrétnym spôsobom Obamov systém nahradí.

Rodinné právo

Trump sľubuje 6 týždňov materskej dovolenky a vrátiť rodinám útratu za stráženie detí vo forme odpočtu z daní rodinám, ktoré zarábajú menej ako 500-tisíc dolárov. Nedotkne sa rozpočtu federálnych zdravotných programov Medicare (pre seniorov) a Medicaid (pre sociálne slabšie populáciu), ale chce zrušiť Obamacare, americké sociálne poistenie.

Vzdelávanie

Chce sa vrátiť ku Common Core (spoločný základný program pre Spojené štáty), ktorý bol vytvorený Barackom Obamom v roku 2010 pre deti mladšie ako 12 rokov. Podľa neho, vzdelávanie musí byť lokálneho charakteru. Sľubuje absolútne slobodnú voľbu (základné školy štátne alebo súkromné, domáca výučba ...). Avšak nepodporuje vysokoškolské vzdelávanie zadarmo.

Strelné zbrane

Podporuje právo použitia zbraní na osobnú ochranu. Vyhradzuje sa ale proti povinnosti overovania identity skoršieho majiteľa majiteľom novým.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 10:23