Reuters
StoryEditor

Obetoval Putin ministra, aby udržal rovnováhu medzi klanmi? Okolnosti to naznačujú

15.11.2016, 16:59
Autor:
ČTKČTK
Zatknutie ministra vyvoláva pochybnosti.

Zatknutie ruského ministra Alexeja Uljukajeva mnohí považujú za súčasť úsilia prezidenta Vladimira Putina udržiavať rovnováhu medzi súperiacimi klanmi na vrchole mocenskej hierarchie. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na informácie ruských analytikov. Touto taktikou si Putin chce aj do budúcnosti zabezpečiť rolu najvyššieho sudcu.

"Vznikal dojem, že liberáli v ruskom vedení, ktoré Uljukajev reprezentoval, majú navrch a získavajú politické body. Teraz majú dôkaz, že oslavy sú predčasné. Je to príbeh typický pre prezidentov charakter. Akonáhle zistí, že jedna skupina je slabšia, zasiahne proti druhej ," vyhlásil ruský novinár a spisovateľ Michail Zygar, považovaný za znalca Kremľa.

Nízky úplatok

Kauzu Uljukajeva podľa AP sprevádzajú okolnosti, ktoré je ťažké vysvetliť a ktoré o celom prípade vyvolávajú pochybnosti. Korupcia je v Rusku bežná, je však nemysliteľné, aby minister prevzal úplatok v hotovosti, ako to podľa žaloby urobil Uljukajev. Úplatok vo výške dvoch miliónov dolárov je okrem toho v ruskom prostredí prijateľný nanajvýš pre zástupcu primátora, nie pre federálneho ministra.

Uljukajeva mali neznáme osoby podplatiť, aby posvätil predaj akcií menšej ropnej spoločnosti Bašněfť jednotke na trhu Rosneft. K takejto operácii bol jeho ministerský súhlas skutočne nevyhnutný. Predaj Bašněfťu ale svojím rozhodnutím definitívne schválil premiér Dmitrij Medvedev, a to už 10. októbra, teda mesiac pred tým, ako Uljukajev údajne úplatok prevzal. Prečo by to minister robil u dávno skončenej transakcie, nie je jasné.

Čaká na dôkazy 

Spoločnosti Rosnefť šéfuje Igor Sečin, jeden z najmocnejších Rusov, ktorý Putinovi slúži už dvadsať rokov. Jeho vplyv je prakticky neobmedzený. Myšlienku, že by sa ktokoľvek pokúsil vyviesť peniaze z Rosneftu ako úplatok Uljukajevovi, aby predaj Bašněfťu schválil, považujú znalci ruského obchodného prostredia za smiešny, uviedla AP.

Sám Uljukajev akékoľvek previnenie popiera. S vyšetrovateľmi je podľa obhajcov ochotný spolupracovať, vypovedať ale odmieta, kým žaloba nepredloží dôkazy o jeho vine.

01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 03 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 04 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol 05 - Modified: 2024-03-24 10:41:04 - Feat.: - Title: Nemecká expertka na obranu: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 01:28