StoryEditor

Ďalší vojaci na Blízky východ

04.03.2003, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Irak včera oznámil, že začal s likvidáciou ďalších dvoch až troch zakázaných rakiet as-Samúd 2, presahujúcich povolený dolet 150 kilometrov. Bagdad v súlade s nariadením šéfa zbrojných inšpektorov OSN Hansa Blixa začal s likvidáciou zakázaných striel v sobotu 1. marca a doteraz ich zničil 16. Dovedna ich vlastní okolo 120. Napriek tomu, že Irak pokračuje v deštrukcii svojich rakiet, sa do oblasti Perzského zálivu presúva čoraz viac amerických vojakov.
Minister obrany USA Donald Rumsfeld podpísal cez víkend rozkazy, na základe ktorých sa do krízovej oblasti na Blízkom východe začali presúvať 1. tanková a 1. jazdecká divízia americkej armády. Obidve tieto divízie, z ktorých prvá má hlavné sídlo v nemeckom Wiesbadene a druhá v texaskom Fort Hoode, sa skladajú približne z 17 000 vojakov. V pondelok vyplávala z kalifornského prístavu San Diego smerom na Blízky východ spolu s ôsmimi ďalšími bojovými plavidlami americká lietadlová loď USS Nimitz s 5 500 ľuďmi a 70 bojovými lietadlami na palube.
Zatiaľ čo sa USA chystajú na útok na Irak, ani prezident Saddám Husajn sa nevyhýba vojnovej rétorike. Iracký ľud vyjde z boja víťazne a porazí tyranov, vyhlásil včera iracký prezident. "Vy, iracký ľud, vyjdete z boja víťazne, vyzbrojení vierou. Despotovia budú porazení a arogancia im nepomôže," uviedol Saddám v pripravenom príhovore, ktorý v irackej štátnej televízii prečítal hlásateľ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 03:16