StoryEditor

Izrael pokračuje v honbe na radikálov

04.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Palestínska samospráva obvinila Izrael, že obnovil cielené zabíjanie osôb podozrivých z členstva v extrémistických skupinách. Palestínsky minister informácií Nabíl Amr včera v tejto súvislosti vyhlásil, že úrady samosprávy chcú túto "znepokojujúcu" záležitosť prerokovať s Izraelom a USA. Izraelské jednotky v noci na včera v predjordánskej Kalkílíji spustili paľbu na dvoch členov radikálnej skupiny Brigády mučeníkov al-Aksá, pričom jedného z nich zabili, druhého zatkli. Podľa palestínskeho rozhlasu 30-ročného Muhammada Šavára najprv zasiahli do nohy a zabitý bol až neskôr strelou do hlavy z krátkej vzdialenosti. Zadržaným je Ibrahím Jásin, ktorý utrpel zranenia. Podľa interpretácie izraelského vojenského rozhlasu hľadaného extrémistu, ktorý bol ozbrojený, zabili pri pokuse uniknúť zatknutiu. Od nedele, keď hlavné palestínske ozbrojené skupiny vyhlásili prímerie -- podmienené okrem iného zastavením izraelských útokov proti ich členom, je Šavár tretím mŕtvym, ktorý zahynul pri ozbrojených incidentoch.
Podľa izarelskej strany sa podmienené trojmesačné prímerie, ktoré v nedeľu vyhlásili militantné organizácie Hamas, Islamský džihád a Fatah, vcelku dodržiava. Nemenovaný izraelský vojenský predstaviteľ však súčasne varoval pred útokmi nekontrolovaných skupín, predovšetkým v severnej časti územia na západnom brehu Jordánu a v oblasti mesta Rafah v južnej časti pásma Gazy.
Izraelská armáda pozastavila operácie na cielenú likvidáciu palestínskych militantov s výnimkou prípadov bezprostredne hroziaceho nebezpečenstva, keď sa extrémisti vydali už na cestu s výbušninami, aby spáchali atentát. Za také Izrael označil aj najnovšie zásahy proti palestínskym radikálom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. máj 2024 09:30