tuskReuters
StoryEditor

Tusk cez Varšavu neprejde. Poľská premiérka hovorí o podkopaní jednoty únie

09.03.2017, 12:37
Autor:
ČTKČTK

Nemecko podporí predĺženie mandátu súčasného predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Pri príchode na summit Európskej únie v Bruseli to dnes povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podporu mu pred začiatkom rokovaní Európskej rady vyjadrilo tiež množstvo ďalších krajín vrátane Francúzska, Maďarska, Malty i Česka. Podľa poľskej premiérky Beaty Szydlovej ale prípadné Tuskovo zvolenie podkopáva jednotu Európskej únie.

"Nemecko podporí znovuzvolenie, predĺženie (mandátu) Donalda Tuska," povedala kancelárka.

Za Tuskovo pokračovanie na čele summitov EÚ sa jednoznačne vyslovil aj francúzsky prezident François Hollande. Zdôvodnil to potrebou kontinuity, súdržnosti a stability. "Preto si myslím, že by mal zostať predsedom Európskej rady," poznamenal s tým, že okrem jednej krajiny sú všetci ostatní pre rovnaké riešenie.

Premiér predsedníckej Malty Joseph Muscat, ktorý bude diskusiu o Tuskovi riadiť uviedol, že jeden štát môže byť proti, ale nemôže rozhodnutie blokovať. "Sú veľmi jasné pravidlá a procedúry, podľa ktorých sa budeme riadiť," vyhlásil. Zabezpečiť ale chce, že všetci dostanú príležitosť dať svoju pozíciu najavo.

"Donald Tusk ním bude (predsedom Európskej rady)," uviedol tiež maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa skorších informácií médií bolo Maďarsko ako jediné ochotné podporiť protikandidáta poľskej vlády Jacka Saryusz-Wolského. "Ctíme svoje povinnosti vyplývajúce z členstva v EPP (Európskej ľudovej strane), aj keď chápeme problémy Poľska v súvislosti s kandidatúrou (Tuska)," dodal Orbán.

Poľská premiérka Szydlová, ktorej vláda chce predĺženiu mandátu Donalda Tuska zabrániť, uviedla, že jeho prípadné znovuzvolenie proti vôli jeho domovskej krajiny podkopáva jednotu Európskej únie. "Nič by nemalo byť rozhodnuté bez nášho súhlasu. Dnes by v tejto budove bolo dobré pripomenúť si hlavný princíp, na ktorom je spoločenstvo postavené. Ja to urobím," vyhlásila Szydlová.

"Neexistuje žiadna dohoda, že nebude vypočutý členský štát, ktorý má iný názor. Ide o princípy. Ten, kto túto zásadu nerešpektuje, nebuduje jednotu, ale nejednotu," uviedla tiež Szydlová.

01 - Modified: 2024-05-04 17:26:23 - Feat.: - Title: Sadiq Khan: Prvý moslim ako starosta Londýna a prvý, ktorý ním je už tretíkrát 02 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov 03 - Modified: 2024-05-04 09:09:43 - Feat.: - Title: Rozšírenie EÚ na východ je z pohľadu Rakúska skutočným hospodárskym úspechom 04 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým 05 - Modified: 2024-05-03 09:40:17 - Feat.: - Title: Čoraz viac Slovákov má problém s EÚ, ale skutočný problém Únie je niekde úplne inde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:29