Reuters
StoryEditor

"Je čas prestať byť chudobný a hladný." Po zrážkach s políciou zomrel vo Venezuele piaty demonštrant

14.04.2017, 08:08
Autor:
ČTKČTK
Kým predchádzajúce protesty proti režimu boli záležitosťou predovšetkým strednej triedy, do poslednej vlny nepokojov sa prvýkrát zapojili aj chudobnejšie vrstvy.

Vo Venezuele došlo k novým zrážkam medzi políciou a opozičnými demonštrantmi potom, čo úrady potvrdili, že počas demonštrácií proti prezidentovi Nicolasovi Madurovi bol zabitý už piaty človek.

Polícia vo štvrtok v Caracase rozohnala za pomoci slzného plynu a gumových projektilov demonštráciu asi tisícky ľudí, uviedla agentúra AFP. Iný pochod, ktorého sa v hlavnom meste zúčastnilo asi 1500 demonštrantov, sa podľa nej odohral bez incidentov.

"Je čas prestať byť chudobný a hladný"

Pochod zámožnou východnou časťou Caracasu, ktorého sa zúčastnili tisíce ľudí, bol pokojný skoro až do konca, než sa mladí ľudia stretli so stovkami policajných ťažkoodencov, uviedla agentúra AP a podotkla, že vzhľadom k stále častejšiemu nasadzovaniu slzného plynu sa demonštranti naučili prichádzať na protesty s plynovými maskami či aspoň okuliarmi a rúškami namočenými v octe.

Pozrite si aj video z protivládneho protestu v hlavnom meste Venezuely Caracase, ktorý sa konal v utorok 4. apríla:

"Je čas prestať byť chudobný a hladný. Zostaneme v uliciach, kým sa nezbavíme tejto vlády," povedal 21-ročný grafik Rolisber Aguirre, kráčajúci v sprievode centrom mesta v hustom tropickom lejaku.

Ešte predtým prokuratúra oznámila, že vyšetruje smrť 36-ročného Miguela Colmenaresa, ktorý bol zastrelený počas utorkovej demonštrácie v meste Barquisimeto.

Pri rovnakej demonštrácii bol zabitý aj 32-ročný Gruseny Calderón; podľa opozičného poslanca Alfonsa Marquina sa stal "ďalšou obeťou diktatúry" po tom, čo mu gumové projektily prestrelili pľúca a pečeň.

Pobúrenie vyvolal Najvyšší súd

Počas protestov prišli za podobných okolností o život dvaja vysokoškoláci a trinásťročný chlapec. Opozícia a médiá ich smrť pripisujú polícii a prezidentovým ozbrojeným prívržencom. Potýčky medzi demonštrantmi a poriadkovými silami si tiež vyžiadali desiatky zranených a stovky zatknutých.

Kým predchádzajúce protesty proti režimu boli záležitosťou predovšetkým strednej triedy, do poslednej vlny nepokojov sa prvýkrát zapojili aj chudobnejšie vrstvy v slumoch, ktoré v minulosti predstavovali bašty podpory socialistickej vlády, poznamenala AP a pripomenula, že ďalšie demonštrácie majú nasledovať v najbližších dňoch. Veľkú protestnú akciu zvoláva opozícia do Caracasu na 19. apríla.

Vo viacerých venezuelských mestách obyvatelia už druhý týždeň demonštrujú proti vláde prezidenta Nicolasa Madura, ktorá podľa nich priviedla krajinu do hlbokej ekonomickej i politickej krízy. Najnovšie protesty v uliciach vypukli po tom, čo sa koncom marca najvyšší súd rozhodol prevziať právomoci parlamentu, v ktorom má väčšinu opozícia. Po vlne kritiky aj zo zahraničia súd svoj verdikt odvolal.

01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:38