Ilustračná fotografia exprezidenta USA Donalda Trumpa. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Otáčajú sa mu chrbtom? Exčlenovia Trumpovej vlády vyvracajú jeho tvrdenia o odtajnení dokumentov

19.08.2022, 16:24
Autor:
ČTKČTK

18 vysokopostavených činiteľov vlády republikánskeho exprezidenta povedalo, že o odtajňovacom opatrení, ktorým sa Donald Trump teraz obhajuje, počas svojho pôsobenia nepočuli.

Tím amerického exprezidenta Donalda Trumpa v nadväznosti na domovú prehliadku v jeho floridskom sídle prišiel aj s obhajobou, že Trump počas svojho úradovania zaviedol "stály príkaz" o automatickom odtajnení dokumentov odnesených z Oválnej pracovne.

Televízii CNN však odvtedy 18 vysokopostavených činiteľov Trumpovej vlády povedalo, že o žiadnom takomto opatrení počas svojho pôsobenia nepočuli. Argument spochybnili aj dvaja personálni šéfovia Bieleho domu z Trumpovej éry.

Trumpova verzia ich rozosmiala

"Nič, čo by sa blížilo takto hlúpemu príkazu, nebolo vydané," povedal John Kelly, ktorý bol personálnym šéfom medzi rokmi 2017 a 2019. Jeho nástupca Mick Mulvaney zase uviedol, že o nariadení v tomto zmysle nič nevie.

Niektorí bývalí činitelia sa podľa CNN pri otázke na koncept automatického odtajňovania dokumentov rozosmiali. "Jeden vysokopostavený vládny činiteľ to označil za ‘hovadinu‘," uvádza televízia.

Daný argument sa prvýkrát objavil minulý piatok, keď jeden z Trumpových zástupcov prečítal vo vysielaní televízie Fox News vyhlásenie exprezidentovho tímu.

"Mal (Trump) stály príkaz, že dokumenty vynesené z Oválnej pracovne a oddnesené do rezidencie (obývacej časti Bieleho domu; pozn. ČTK) boli považované za odtajnené od momentu, keď ich vyniesol," povedal.

image

Kritička Trumpa Cheneyová padla. Vidí sa však v Bielom dome, porovnáva sa s Lincolnom

Bezprecedentná domová prehliadka

Vyhlásenie prišlo v čase, keď sa v amerických médiách začali objavovať informácie, že agenti FBI pri domovej prehliadke z 8. augusta u exprezidenta našli niekoľko súborov dokumentov podliehajúcich utajeniu.

Tieto informácie potom potvrdilo zverejnenie zoznamu zhabaných vecí, kde FBI spomína aj materiály s označením "prísne tajné". Vyjadrenie Trumpovho tímu zrejme malo naznačiť, že exprezident tieto dokumenty považoval za odtajnené.

Argument sa rýchlo stretol so skeptickými reakciami vzhľadom na pravidlá procesu odtajňovania oficiálnych záznamov a k faktu, že Trumpov tím existenciu údajného trvalého príkazu nedoložil.

Bezprostredne na vec reagoval napríklad bývalý Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton, ktorý v rozhovore s denníkom The New York Times vyjadril presvedčenie, že išlo takmer určite o lož.

Okrem iného poznamenal, že kvôli presunu citlivých dokumentov z Oválnej pracovne do prezidentského bytu v Bielom dome by ich odtajňovanie nebolo potrebné.

Slová o "stálom príkaze" boli ďalším z nepodložených tvrdení Trumpa a jeho spojencov ohľadom zásahu FBI vo floridskom rezorte Mar-a-Lago.

Dramatický krok nadväzoval na mnohomesačné vyšetrovanie, počas ktorého sa Národný archív USA a neskôr aj federálne ministerstvo spravodlivosti snažili získať oficiálne záznamy, ktoré si Trump odniesol po odchode z funkcie v januári 2021.

image

Agenti FBI pri Trumpa našli 11 súborov utajovaných dokumentov, uvádza WSJ

Vyšetrovanie prebieha

Exprezidentov tím úradom na začiatku tohto roka a potom tiež v júni odovzdal isté materiály, avšak aj potom podľa vyšetrovateľov pri Trumpa zostávali niektoré citlivé záznamy, čo vyústilo do prehliadky z minulého pondelka.

Prečo si bývalá hlava štátu chcela ponechať dokumenty, ktoré mohli obsahovať závažné štátne tajomstvá USA, zatiaľ nie je jasné, rovnako ako to, kam teraz smeruje vyšetrovanie tejto veci.

Ministerstvo spravodlivosti by teoreticky mohlo kauzu po zabezpečení hľadaných dokumentov uzavrieť, v hre sú však aj obvinenia za nesprávne zaobchádzanie s oficiálnymi záznamami, za čo hrozí aj väzenie.

Web Politico upozornil, že zástupca ministerstva spravodlivosti Jay Bratt pri štvrtkovom súdnom pojednávaní o pozadí domovej prehliadky zdôrazňoval, že vyšetrovanie je stále v ranej fáze.

image

Šesť Trumpových radikálnych plánov ako prezidenta: Chce zrušiť ministerstvo školstva a trestať drogy smrťou

01 - Modified: 2022-08-19 12:04:51 - Feat.: 1 - Title: Kritička Trumpa Cheneyová padla. Vidí sa však v Bielom dome, porovnáva sa s Lincolnom 02 - Modified: 2022-08-18 08:36:31 - Feat.: 1 - Title: Šesť Trumpových radikálnych plánov ako prezidenta: Chce zrušiť ministerstvo školstva a trestať drogy smrťou 03 - Modified: 2022-08-16 08:40:12 - Feat.: 1 - Title: Trump tvrdí, že FBI počas razie v Mar-a-Lago ukradol jeho tri cestovné pasy 04 - Modified: 2022-08-15 19:30:19 - Feat.: 1 - Title: Bývalý Trumpov advokát čelí trestnému konaniu. Dôvodom je údajné zasahovanie do volieb v USA
01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:06