Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko chystá nové experimentálne povolenie na pobyt pre pracujúcich imigrantov

21.12.2022, 17:10
Autor:
ČTKČTK

Podľa konečnej verzie návrhu zákona, ktorú má Le Figaro k dispozícii, sa o osobitné povolenie na pobyt bude môcť uchádzať imigrant, ktorý zvládol základy francúzštiny.

Francúzska vláda chce prostredníctvom nového povolenia na dlhodobý pobyt uľahčiť už pracujúcim imigrantom prístup k zamestnaniu a zaplniť tak medzery na pracovnom trhu. Návrh zákona však počíta aj so sprísnením kontrol na hraniciach a ľahším vyhosťovaním prisťahovalcov, ktorí na francúzskom území spáchajú vážne trestné činy. Vláda návrh reforiem predloží parlamentu začiatkom budúceho roka, píše dnes denník Le Figaro.

Minister vnútra Géralnd Darmanin a minister práce Olivier Dussopt uviedli, že návrh zákona má za cieľ vyvážiť situáciu na trhu práce a reflektovať obavy voličov ohľadom bezpečnosti v krajine a integrácie menšinových skupín obyvateľov.

image

Argentínska mena padá a inflácia sa šplhá nahor. Môže to futbalový triumf zmeniť?

Podľa konečnej verzie návrhu zákona, ktorú má Le Figaro k dispozícii, sa o osobitné povolenie na pobyt bude môcť uchádzať imigrant, ktorý zvládol základy francúzštiny, napríklad po absolvovaní príslušných kurzov, a ktorý aspoň osem z posledných 24 mesiacov vykonával zárobkovú činnosť a preukáže, že vo Francúzsku nepretržite pobýval posledný tri roky. "S dobou platnosti na jeden rok bude tento preukaz platiť ako pracovné povolenie s ochranou proti zásahu zo strany zamestnávateľa," píše sa v dokumente.

Ak parlament návrh schváli, vláda začne projekt "na podporu práce ako faktora integrácie" ako experiment, ktorý bude trvať do konca roka 2026. Vláda by potom posúdila jeho efektivitu.

image

Naša krajina má potenciál nakŕmiť skoro dvojnásobok ľudí, tvrdí šéf najväčšej slovenskej agrofirmy (analýza)

Reforma tiež počíta so znovuzavedením takzvaného "dvojitého trestu", ktorý vláde umožní deportovať imigrantov, ktorých súd pošle do väzenia za spáchanie zločinov "predstavujúcich vážnu hrozbu pre verejný poriadok alebo bezpečnosť štátu". Podmienkou bude posúdenie rodinných a súkromných vzťahov dotknutých osôb vo Francúzsku a súhlas ich domovskej krajiny, že migrantov prijme späť.

Návrh zákona v článkoch 11 a 19 hovorí aj o prísnejších hraničných kontrolách pri vstupe do krajiny. Konkrétne ide napríklad o použitie donucovacích prostriedkov pri snímaní odtlačkov prstov a fotografovaní ľudí, ktorí do krajiny vstúpili nelegálne, alebo o dôkladnejšie vizuálne kontroly vozidiel na hraničných priechodoch.

Nezamestnanosť vo Francúzsku v treťom štvrťroku tohto roka klesla na najnižšiu úroveň za posledných 14 rokov, napriek tomu však prekročila sedem percent. Mnohí Francúzi napriek tomu nesúhlasia s tým, aby vláda medzery na trhu práce zaplnila imigrantov. Vláda prezidenta Emmanuela Macrona nemá v parlamente potrebnú väčšinu a na presadenie tejto reformy sa bude musieť spoľahnúť na hlasy Republikánov (LR), píše agentúra Reuters.

01 - Modified: 2022-12-21 07:59:48 - Feat.: 1 - Title: Európa prechádza najničivejšou epidémiou vtáčej chrípky v histórii 02 - Modified: 2022-12-20 15:58:24 - Feat.: 1 - Title: Šéf únijnej diplomacie Borrell vyzval Irán, aby okamžite ukončil podporu Ruska 03 - Modified: 2022-12-20 09:57:15 - Feat.: 1 - Title: Argentínska mena padá a inflácia sa šplhá nahor. Môže to futbalový triumf zmeniť?
01 - Modified: 2024-05-15 19:23:59 - Feat.: - Title: Francúzsko vyhlásilo v Novej Kaledónii kvôli nepokojom výnimočný stav, smrtiace nepokoje vyvolala zmena ústavy 02 - Modified: 2024-05-15 08:10:58 - Feat.: - Title: Nová Kaledónia sa zmieta v nepokojoch. Neutíchajúce protesty si vyžiadali troch mŕtvych a stovky zranených 03 - Modified: 2024-05-14 22:03:59 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Rakúsko sa postaralo o senzáciu, Kanade strelilo v tretej tretine päť gólov. K výhre to nestačilo 04 - Modified: 2024-05-14 16:06:01 - Feat.: - Title: Na parížskom Pamätníku holokaustu sa objavili namaľované červené dlane 05 - Modified: 2024-05-14 14:24:55 - Feat.: - Title: Útočníci vo Francúzsku prepadli dodávku, zastrelili dozorcov a oslobodili väzňa. Zasahujú stovky policajtov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 21:40