StoryEditor

Zo súdu s Trumpom nebudú ani fotografie, v centre Miami sa čakajú protesty

13.06.2023, 15:45
Autor:
ČTKČTK

Šéf polície v Miami uviedol, že jeho zbor spolupracuje s federálnymi agentúrami a bude pripravený na príchod až 50-tisíc demonštrantov.

Už o niekoľko hodín dorazí bývalý americký prezident Donald Trump na súd v Miami, kde bude ako prvý exprezident v dejinách Spojených štátov čeliť obvineniam vzneseným federálnou vládou. Na mieste sa očakáva protest Trumpových priaznivcov, pričom na poriadok dohliadajú lokálne aj federálne zložky. Trumpa na súde nebude možné fotografovať ani nahrávať a novinári v budove nebudú môcť používať mobilné telefóny, rozhodol sudca.

Federálni prokurátori proti exprezidentovi vznášajú obžalobu o 37 bodoch v nadväznosti na vyšetrovanie okolností, za ktorých Trump po odchode z funkcie prechovával vo svojom floridskom sídle tisícky vládnych dokumentov vrátane tých podliehajúcich utajeniu. Trump je tak v čase, keď sa usiluje o návrat do Bieleho domu, terčom druhého trestného stíhania popri kauze v New Yorku okolo platby údajnej milenke pred voľbami roku 2016.

image

Mohol by Trump kandidovať z väzenia? Vyhrať v pruhovanom je určite ťažšie, obvinili ho z ťažkých zločinov

Exprezident, ktorý je na súde v centre Miami očakávaný deň pred svojimi 77. narodeninami, akékoľvek pochybenie odmieta a opäť vyzval stúpencov, aby protestovali. "Potrebujeme v tejto chvíli silu... Musí ísť von a pokojne protestovať," citoval web Politico z Trumpovho rozhovoru s bývalým poradcom Rogerom Stonom.

Okolo súdneho procesu sa strhla vlna násilnej rétoriky a anonymní užívatelia na internete hovorili aj o tom, že do Miami dorazia ozbrojení. Do mesta na juhovýchode Floridy sa chystalo tiež niekoľko Trumpových politických spojencov, ako je senátor Rick Scott alebo neúspešná kandidátka na guvernérku Arizony Kari Lakeová. Tá pri tom varovala, že exprezidentovi stúpenci sú ozbrojení, čo podľa nej "nie je vyhrážka".

Bezpečnostné zložky vrátane Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) podľa médií monitorovali diskusie na sociálnych sieťach, zatiaľ čo pripravovali bezpečnostné opatrenia v teréne. Šéf polície v Miami Manuel Morales v pondelok uviedol, že jeho zbor spolupracuje s federálnymi agentúrami a bude pripravený na príchod až 50-tisíc demonštrantov. V pondelok popoludní boli pri budove súdu len plastové bariéry, policajné pásky a hliadky strážnikov, napísala televízia CNN.

image

Toto urobila armáda a dala mi to. Trump na nahrávke z roku 2021 priznal držanie tajných dokumentov

Podľa sudcu Jonathana Goodmana úrady pripravili "masívne bezpečnostné opatrenia". Vyjadrenie prišlo v rozhodnutí, ktorým sudca zamietol žiadosť médií o výnimku z pravidiel ohľadom obstarávania fotografií a videí. To je vo federálnych súdnych sieňach spravidla zakázané a rovnako tomu bude aj dnes, na rozdiel od aprílovej obžaloby v New Yorku, pri ktorej fotografi dostali možnosť zaobstarať niekoľko snímok Trumpa na lavici obžalovaných.

Podľa agentúry AP majú novinári tiež zakázané na súde používať mobily. Obmedzený počet reportérov sa dostane priamo do súdnej siene, pre ďalších zástupcov verejnosti je pripravená miestnosť, kde pobeží priamy prenos pojednávania. Goodman tiež sľúbil urýchlené zverejnenie prepisu rokovania.

Trump bude zrejme na súde poučený o svojich právach a sudca sa uistí, že obvinený má právne zastúpenie, uviedol denník The New York Times. Podľa neho nebolo jasné, či sa exprezident už dnes vyjadrí k otázke svojej viny, ani to, či sa pri príchode ukáže verejnosti. "Očakáva sa, že bývalý prezident príde a odíde cez podzemnú garáž," napísal denník.

01 - Modified: 2023-06-13 04:57:45 - Feat.: 1 - Title: Trump pricestoval do Miami, musí sa postaviť pred súd pre vážne obvinenia 02 - Modified: 2023-06-09 05:13:07 - Feat.: 1 - Title: Trump tvrdí, že bol obvinený kvôli tajným dokumentom. Bidenovu administratívu označil ako "skorumpovanú" 03 - Modified: 2023-06-08 07:27:40 - Feat.: 1 - Title: Prokuratúra upovedomila právnikov Trumpa o vyšetrovaní v kauze dokumentov 04 - Modified: 2023-06-02 21:26:15 - Feat.: 1 - Title: Americké úrady uzavreli vyšetrovanie bývalého viceprezidenta Penca týkajúce sa tajných dokumentov 05 - Modified: 2023-06-01 05:02:34 - Feat.: 1 - Title: O nomináciu na prezidentského kandidáta sa podľa tlače bude usilovať aj Mike Pence
01 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili 02 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 03 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 04 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 16:48