Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Eurokomisia zverejnila detaily balíka sankcií Únie voči Rusku. Odstrihne štáty, ktoré Moskve pomáhali

23.06.2023, 15:01
Autor:
TASRTASR

Na zoznam subjektov, ktoré priamo podporujú ruský vojenský a priemyselný komplex pribudlo 87 nových subjektov. Podliehajú prísnejším vývozným obmedzeniam pre tovary s dvojakým použitím.

Európska komisia v piatok potvrdila dohodu členských krajín Európskej únie na 11. balíku sankcií proti Rusku a zverejnila jeho detaily. Nové opatrenia podľa nej zabezpečia lepšie presadzovanie sankcií namierených voči ruskému režimu, informuje spravodajca TASR.

V poradí 11. balík sankcií obsahuje reštrikcie obchodného, dopravného a energetického charakteru.

Obmedzenie tretích krajín

V oblasti obchodu sa napríklad zavádza nový nástroj proti obchádzaniu sankcií, čo umožní Únii obmedziť predaj, dodávky, prevod alebo vývoz konkrétnych tovarov a technológií, na ktoré sa vzťahujú sankcie, do niektorých tretích krajín. Ide o štáty, u ktorých podľa Európskej únie existuje vysoké riziko obchádzania sankcií.

V rámci nového balíka sa rozširuje aj zákaz tranzitu pre niektoré citlivé tovary (pokročilé technológie a materiály súvisiace s letectvom) vyvážané z Európskej únie do tretích krajín cez Rusko.

image

V EÚ začali platiť výnimočné opatrenia na riešenie nerovnováhy na trhu s vínom

Na zoznam subjektov, ktoré priamo podporujú ruský vojenský a priemyselný komplex pribudlo 87 nových subjektov. Podliehajú prísnejším vývozným obmedzeniam pre tovary s dvojakým použitím a pokročilé technológie. Okrem ruských a iránskych subjektov to už zahŕňa aj subjekty registrované v Číne, Uzbekistane, Spojených arabských emirátoch, Sýrii a Arménsku.

Európska únia zároveň obmedzila vývoz ďalších 15 technologických produktov, ktoré sa našli na ukrajinských bojiskách, alebo zariadení potrebných na ich výrobu.

Žiadne luxusné autá

Únia sprísnila aj obmedzenia na dovoz železného a oceľového tovaru - dovozcovia takýchto komodít spracovaných v tretej krajine, musia odteraz preukazovať, že použité vstupy nepochádzajú z Ruska.

Rozširuje sa aj zákaz vývozu luxusných áut na všetky nové a ojazdené autá nad určitý objem motora (1900 cm) a na všetky elektrické a hybridné vozidlá.  

V oblasti dopravy nový balík sankcií znamená úplný zákaz prepravy tovaru do EÚ pre nákladné autá s ruskými prívesmi a návesmi, ako aj zákaz vstupu do prístavov EÚ pre plavidlá, pri ktorých existuje podozrenie, že porušujú zákaz dovozu ruskej ropy.

image

Európska únia schválila ďalšie sankcie proti Rusku, cielia aj na obchádzanie ropného embarga

V energetickom sektore to znamená koniec možnosti dovážať ruskú ropu potrubiami pre Nemecko a Poľsko.

Na sankčný zoznam bolo najnovšie pridaných vyše 100 ďalších osôb a subjektov z Ruska, ktoré budú mať zmrazené prípadné aktíva v EÚ. Sú medzi nimi vysokí vojenskí predstavitelia; osoby zapojené do nezákonnej deportácie ukrajinských detí do Ruska; sudcovia, ktorí prijímali politicky motivované rozhodnutia proti ukrajinským občanom; osoby zodpovedné za drancovanie kultúrneho dedičstva; podnikatelia, propagandisti, ako aj ruské IT spoločnosti poskytujúce technológie a softvér ruskej spravodajskej službe; banky pôsobiace na okupovaných územiach a subjekty spolupracujúce s ruskými ozbrojenými silami.

Zákaz pôsobenia ruských propagandistických médií v krajinách EÚ bol v novom balíku rozšírený na ďalších päť ruských kanálov.

01 - Modified: 2023-06-23 10:07:50 - Feat.: 1 - Title: Snaží sa poškodiť vzťahy Ruska a Kazachstanu, obviňuje Moskva Západ z podpory "nacionalistických" myšlienok 02 - Modified: 2023-06-23 09:10:25 - Feat.: 1 - Title: Európska únia schválila ďalšie sankcie proti Rusku, cielia aj na obchádzanie ropného embarga 03 - Modified: 2023-06-23 08:24:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský Naftogaz podal žalobu na Rusko, dlží mu päť miliárd dolárov ako odškodné za Krym
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:35