Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Blinken vyzval na jednotu voči nátlaku Číny v ázijsko-pacifickom regióne. Indonézia sa nesmie stať bojiskom

14.07.2023, 13:46
Autor:
ČTKČTK

Antony Blinken sa v Jakarte stretol s ministrami zahraničia regionálne fóra ARF aj s čínskym najvyšším diplomatom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes v Jakarte na rokovaní Regionálneho fóra Združenia krajín juhovýchodnej Ázie vyzval, aby sa krajiny juhovýchodnej Ázie spojili proti "nátlaku", ktorý podľa neho v ázijsko-pacifickom regióne praktizuje Čína. Blinken zopakoval, že USA presadzujú "spravodlivý a trvalý mier" na Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii. Ministerka zahraničia usporiadateľská krajina Retno Marsudiová vyhlásila, že juhovýchodná Ázia sa nesmie stať dejiskom zástupných vojen medzi mocnosťami.

"Indonézsky región nesmie byť ďalším bojiskom," povedala šéfka indonézskej diplomacie Marsudiová s odvolaním sa na spory Washingtonu s Moskvou a Pekingom. "Náš región musí zostať stabilný a my sa o to snažíme," dodala na fóre, ktoré okrem krajín ASEAN zahŕňa aj Spojené štáty, Rusko a Čínu, ale aj Japonsko, Indiu či Austráliu. Postoj Spojených štátov a ďalších západných krajín k Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu plne nepodporuje rad ázijských, afrických či latinskoamerických krajín.

image

Vrchný čínsky diplomat Wang I rokoval zvlášť s Blinkenom a Lavrovom. Otvára to cestu k stretnutiu prezidentov

Blinken sa v Jakarte stretol s ministrami zahraničia regionálne fóra ARF aj s čínskym najvyšším diplomatom. Wang I rokoval vo štvrtok zvlášť s Blinkenom a zvlášť so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Blinken aj Lavrov boli na tomto fóre v rovnakej miestnosti prvýkrát od marcovej schôdzky skupiny G20 v Dillí. A kým v indickej metropole spolu krátko hovorili, v Jakarte spolu nehovorili. Lavrov podľa hovorkyne Márie Zacharovovej nemá v úmysle stretnúť sa s americkými činiteľmi v indonézskej metropole.

"Zdieľame víziu slobodného, otvoreného, prosperujúceho, bezpečného, prepojeného a odolného Indo- Pacifiku," povedal Blinken ministrom zahraničia v Jakarte. "To znamená región, kde si krajiny môžu slobodne vybrať vlastnú cestu a svojich partnerov, kde sa problémy riešia otvorene a nie nátlakom," dodal s tým, že je potrebné podporovať slobodu plavby v Juhočínskom a Východočínskom mori a udržiavať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive.

image

Spojené štáty musia urýchliť dodávky zbraní pre Taiwan, vyhlásil americký generál

V týchto oblastiach vedú niektoré ázijské krajiny územné spory s Čínou, ktorá považuje za svoje takmer celé Juhočínske more, pri ktorého útesoch buduje umelé ostrovy. Na nich zriaďuje letiskové dráhy a ďalšie zariadenia, ktoré môžu slúžiť civilným, ale aj vojenským účelom.

01 - Modified: 2023-07-14 09:44:59 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty musia urýchliť dodávky zbraní pre Taiwan, vyhlásil americký generál 02 - Modified: 2023-07-14 05:38:00 - Feat.: 1 - Title: Blinken: Washington vyvodí zodpovednosť voči čínskemu hackerskému útoku 03 - Modified: 2023-07-13 14:21:34 - Feat.: 1 - Title: Vrchný čínsky diplomat Wang I rokoval zvlášť s Blinkenom a Lavrovom. Otvára to cestu k stretnutiu prezidentov
01 - Modified: 2024-05-10 06:39:15 - Feat.: - Title: Filipíny volajú po vyhostení čínskych diplomatov. Dôvodom je "zákerná dezinformačná kampaň" 02 - Modified: 2024-05-09 19:11:36 - Feat.: - Title: Srbsko podpísalo s Čínou dohodu o spolupráci v oblasti energetiky. Súčasťou je miliardová investícia 03 - Modified: 2024-05-09 18:03:17 - Feat.: - Title: Čína je pilierom nového svetového poriadku, tvrdí Orbán a rozširuje jadrovú spoluprácu s Pekingom 04 - Modified: 2024-05-09 17:54:03 - Feat.: - Title: USA obmedzili čínskym spoločnostiam prístup k americkým technológiám. Mali sa podieľať na špionáži 05 - Modified: 2024-05-09 12:17:17 - Feat.: - Title: Slabé výsledky, silná konkurencia. Tesla zrýchľuje prepúšťanie v Číne po spomalení predaja
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:29