StoryEditor

Ukrajinská protiofenzíva je podľa Putina neúspešná. Rusko priznáva, že kazetovú muníciu môže použiť

16.07.2023, 10:41
16.07.2023, 14:11
Autor:
ČTKČTK

Kazetová munícia v určitej fáze svojho letu exploduje a rozpadne sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širšom okolí. Nevybuchnuté nálože môžu predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov.

Ukrajinská protiofenzíva zameraná na znovuzískanie okupovaných území nie je úspešná, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Pokusy o prelomenie ruskej obrany podľa neho zlyhali. Ako uviedla agentúra Reuters, Putin to povedal v rozhovore s ruskou štátnou televíziou, z ktorého boli dnes zverejnené úryvky. Putin tiež povedal, že Rusko je v prípade potreby odhodlané použiť na Ukrajine kazetovú muníciu.

Na otázku, ako hodnotí priebeh špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ako Moskva svoju inváziu do susednej krajiny nazýva, prezident odpovedal, že "pozitívne". "Všetky pokusy nepriateľa preraziť našu obranu... neboli počas celej ofenzívy úspešné," uviedol Putin. "Naše jednotky sa správajú hrdinsky, pre nepriateľa nečakane v niektorých oblastiach sami prechádzajú do útoku, zaujímajú najvýhodnejšie pozície," dodal ruský prezident.

Nová taktika

Denník The New York Times nedávno informoval, že ukrajinská armáda zmenila taktiku vedenia protiofenzívy, čo jej pomohlo znížiť straty vojenskej techniky. V prvých dvoch týždňoch ukrajinskej protiofenzívy bolo poškodených alebo zničených až 20 percent zbraní vyslaných na bojisko, napísal denník s odvolaním sa na amerických aj európskych predstaviteľov.

image

Kazetová munícia z USA je už na Ukrajine, potvrdil americký generál

Miera strát v nasledujúcich týždňoch klesla asi na desať percent, takže zostalo k dispozícii viac vojakov a strojov potrebných pre hlavný ofenzívny nátlak, ktorý podľa Kyjeva ešte príde, uviedol americký denník. Vojenskí experti už skôr upozorňovali, že prvých 25 kilometrov protiofenzívy bude najťažších, pretože útočiace jednotky vo všeobecnosti potrebujú trikrát viac sily, či už ide o zbrane, vojakov či oboch, ako sily, ktoré sa bránia.

K ukrajinskej protiofenzíve sa tento týždeň vyjadril aj český prezident Petr Pavel. Ako uviedol na úvod summitu NATO vo Vilniuse, ruskej strane hrá do kariet to, že mala čas na prípravu obranných línií a má vzdušnú prevahu. Ukrajinci sú podľa Pavla oveľa viac motivovaní a vybavení lepšou technikou, nemajú však dosť munície a vzdušných síl, "aby boli naozaj efektívni". Čas na posun frontu sa im kráti nielen preto, že s príchodom zimy bude postup zložitejší, ale tiež kvôli nadchádzajúcim voľbám v Spojených štátoch, v Rusku aj na Ukrajine, uviedol český prezident.

image

Bojovníci ruskej Wagnerovej skupiny sú v Bielorusku, informujú Ukrajinci. Mohli prísť desiatky vozidiel

Kazetová munícia

"Uvidíme ďalší pokles ochoty masívne podporovať Ukrajinu dodatočnými zbraňami. Takže všetky tieto podmienky pravdepodobne povedú k záveru, že to, čo bude dosiahnuté do konca roka, bude východiskom pre vyjednávanie, "vyhlásil vo Vilniuse Pavel.

V dnes zverejnenom rozhovore sa Putin tiež vyjadril ku kazetovej munícii, ktorú nedávno získala Ukrajina od Spojených štátov. Rusko má podľa Putina dostatočné zásoby kazetovej munície a Moskva si vyhradzuje právo ich použiť, ak bude takáto munícia použitá proti ruským silám na Ukrajine. Kazetová munícia je zakázaná vo viac ako 120 krajinách, v USA, Rusku alebo na Ukrajine však nie.

"Chcem povedať, že Rusko má dostatočné zásoby kazetovej munície rôzneho typu. Doteraz sme to neurobili, nepoužili sme ju, nemali sme tú potrebu," povedal Putin podľa agentúry Interfax v rozhovore s ruskou štátnou televíziou. "Samozrejme, že ak bude použitá proti nám, vyhradzujeme si právo vykonať recipročné kroky," dodal.

Kazetová munícia v určitej fáze svojho letu exploduje a rozpadne sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širšom okolí. Nevybuchnuté nálože môžu predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov aj dlho po skončení konfliktu. Spojené štáty však tvrdia, že podiel nevybuchnutých menších náloží v nimi poskytnutých granátoch bude menší ako 2,5 percenta.

image

Ukrajina odmieta vyjadrenia prezidenta Bulharska, ktorými z vojny obvinil Kyjev

Na 120 krajinách sveta sa pridalo k dohovoru, v ktorom sa zaväzujú nepoužívať, nevyrábať ani ďalej nepredávať kazetovú muníciu. Tak Rusko, ako aj Ukrajina už kazetovú muníciu počas súčasnej vojny použili, tvrdí organizácia Human Rights Watch. Dodávky munície na Ukrajinu napriek tomu Moskva ostro kritizovala.

01 - Modified: 2023-07-14 20:23:51 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci ukazujú vysoké majstrovstvo. Čelia jednej z najťažších úloh, aké vo vojenstve vôbec sú (rozhovor) 02 - Modified: 2023-07-14 12:16:53 - Feat.: 1 - Title: Scholz obhajoval USA. Upozornil však na zákaz používania kazetovej munície. Nemecko bude do obrany investovať 03 - Modified: 2023-07-14 05:03:48 - Feat.: 1 - Title: Kazetová munícia z USA je už na Ukrajine, potvrdil americký generál 04 - Modified: 2023-07-13 13:49:26 - Feat.: 1 - Title: Kazetová munícia už dorazila do krajiny, povedal CNN ukrajinský generál. Môže priniesť radikálnu zmenu 05 - Modified: 2023-07-11 18:40:56 - Feat.: 1 - Title: Ak USA dodajú Ukrajine kazetovú muníciu, Rusko použije podobné zbrane, upozorňuje Šojgu
01 - Modified: 2024-05-07 14:56:57 - Feat.: - Title: Rusko zvažuje, že zruší zákaz exportu benzínu, uvádzajú vládni činitelia. Rafinérie sa vracajú do prevádzky 02 - Modified: 2024-05-07 13:50:34 - Feat.: - Title: Rusko začne tento rok v bývalom závode Toyoty vyrábať limuzíny Aurus. Vozí sa v nich aj Putin 03 - Modified: 2024-05-07 12:31:29 - Feat.: - Title: Francúzsko obvinilo ruskú diplomaciu z manipulácie a zastrašovania 04 - Modified: 2024-05-07 11:49:22 - Feat.: - Title: Ruské ropné produkty sa hromadia na mori. Spoločnosti sa vyhýbajú priamemu dovozu 05 - Modified: 2024-05-07 11:41:53 - Feat.: - Title: Ukrajinská SBU odhalila ruských agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 16:58