StoryEditor

Tretia svetová v Čiernom mori? Pri obilnej dohode hrá rolu osobný biznis ruských elít

21.07.2023, 10:44
  • V Černomorsku neďaleko Odesy poškodila strela prístav do tej miery, že si vyžiada rok rekonštrukcie. 
  • Okrem toho tam raketa zničila aj 60-tisíc ton obilia pripraveného podľa ukrajinskej strany na export do Číny.
  • ​​Všetky lode, ktoré plávajú do ukrajinských čiernomorských prístavov, Rusko považuje za potenciálnych dopravcov vojenského nákladu. 
  • To všetko je výsledkom doťahovačiek o čiernomorskú obilnú dohodu.

Rusko už na Ukrajine bombardovalo všeličo – najprv prostriedky protivzdušnej obrany a vojenské letiská. Následne obytné domy a nie príliš úspešne sa niekoľkokrát pokúsilo prerušiť železnice, kadiaľ sa dostávajú na front zbrane.

VIDEO: Rusko varuje, že lode smerujúce na Ukrajinu sú vojenskými cieľmi:

Rusko a systematické ničenie 

Jeden čas systematicky ničilo elektrárne a rozvodne, aby Ukrajina zostala bez prúdu, vďaka heroickému úsiliu opravárenských čiat sa však všetko darilo hneď opravovať. Teraz vidíme ďalšiu etapu ničenia zameranú na prístavy.

Ide o zariadenia na nakládku obilia a poľnohospodárskej produkcie na veľké nákladné lode. V Černomorsku neďaleko Odesy poškodila strela prístav do tej miery, že si vyžiada rok rekonštrukcie. Okrem toho tam raketa zničila aj 60-tisíc ton obilia pripraveného podľa ukrajinskej strany na export do Číny.

image

Za rozhodnutie Ruska odstúpiť od obilnej dohody zaplatia milióny ľudí, varuje šéf OSN

A je tu aj druhý dôležitý moment – ​​všetky lode, ktoré plávajú do ukrajinských čiernomorských prístavov, Rusko (a Ukrajina recipročne tiež) považuje za potenciálnych dopravcov vojenského nákladu. V praxi to znamená, že je proti nim schopné zakročiť, či ich rovno rozstrieľať. Spojené štáty navyše varujú, že Rusi nakládli na prístupoch k ukrajinským prístavom ďalšie námorné míny s cieľom vyvolať incident, ktorý by potom mohli hodiť na Ukrajinu.

To všetko je výsledkom doťahovačiek o čiernomorskú obilnú dohodu vyjednanú prostredníctvom EÚ a Turecka, pri ktorej si Moskva postavila hlavu, že ju po roku fungovania už nebude predlžovať. Ruský prezident Vladimir Putin viní Západ z nedodržiavania podmienok a vyžaduje ústupky, ktoré však úplne nie sú súčasťou dohody – predovšetkým vyňatie zo sankčného režimu pre export hnojív a poľnohospodárskych produktov.

Za všetkým hľadaj biznis

Nie je úplne jasné, čo je skutočnou motiváciou. Za ruským správaním možno nájsť niekoľko dôvodov a okolností, ktoré Moskve hrajú do karát.

Rusku sa určite hodí perspektíva hladu v krajinách Afriky či Ázie, ktorá by destabilizovala Západ konfliktmi a utečencami. Predovšetkým tu však ide o nespokojnosť, že predaj vlastných produktov nejde tak, ako by si v Moskve predstavovali. Očakávajú viac. Západ sa tu výnimkám zo sankcií nebráni, ale obchodovať s Ruskom je dnes najmä v Európe toxickou a citlivou záležitosťou. Kto sa pre to rozhodne, musí neustále odrážať narážky a podozrenia, poprípade prichádza o kontrakty v inej sfére, a výsledkom je, že sa mu takáto spolupráca v konečnom dôsledku neoplatí. A to sú veci, ktoré nemôže žiadna vláda ovplyvniť.

image

Spoliehať sa na dotačné schémy z EÚ bola chyba, vyhlásil Fico

Ruské vedenie by tiež chcelo vyťažiť viac z výnimiek zo sankcií. Pri obilnej dohode však platia striktné pravidlá a ani Rosselchozbank nedostal vlastné pripojenie do systému SWIFT už skôr pre všetky ruské banky obmedzené sankciami. „Chceme pripojenie ku...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-20 08:53:41 - Feat.: 1 - Title: Rusko slabne, myslí si Erdogan. Putinovi dáva jednu facku za druhou 02 - Modified: 2023-07-17 19:23:38 - Feat.: 1 - Title: Za rozhodnutie Ruska odstúpiť od obilnej dohody zaplatia milióny ľudí, varuje šéf OSN 03 - Modified: 2023-07-17 15:56:00 - Feat.: 1 - Title: Spoliehať sa na dotačné schémy z EÚ bola chyba, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2023-07-17 15:26:52 - Feat.: 1 - Title: Pozastavenie obilnej dohody je od Ruska kruté, reagujú predstavitelia OSN 05 - Modified: 2023-07-15 20:24:11 - Feat.: 1 - Title: Obilná dohoda nebude bez splnených podmienok, reaguje Putin
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:42