Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tisíc rezervistov hrozí v Izraeli odmietnutím služby kvôli súdnej reforme. Ohrozuje podľa nich demokraciu

21.07.2023, 16:34
Autor:
ČTKČTK

Najväčšie protestné manifestácie sa kvôli súdnej reforme konajú vždy v sobotu, podobne to bude aj tento víkend. V sobotu večer má tiež do Jeruzalema doraziť protestný pochod asi 10-tisíc ľudí.

Viac ako tisícka rezervistov izraelského letectva dnes v liste vláde a vedeniu armády oznámila, že pozastaví výkon dobrovoľnej služby v armáde, ak vláda schváli súdnu reformu, ktorá podľa nich ohrozuje izraelskú demokraciu.

Informoval o tom portál The Times of Israel. Proti reforme sa už od januára konajú masové demonštrácie, na ktorých sa zúčastňujú niekedy aj stovky tisíc ľudí. Prvú kľúčovú časť tejto reformy, zákon obmedzujúci právomoci Najvyššieho súdu, má parlament definitívne schváliť už na zasadnutí, ktoré sa začne v nedeľu.

Dlhodobé protesty

Najväčšie protestné manifestácie sa kvôli súdnej reforme konajú vždy v sobotu, podobne to bude aj tento víkend. V sobotu večer má tiež do Jeruzalema doraziť protestný pochod asi 10-tisíc ľudí, ktorý vyšiel v utorok večer z Tel Avivu.

J​eho účastníci idú každý deň len niekoľko kilometrov z asi 60-kilometrovej trasy, a to vždy ráno a večer, pretože aj v Izraeli panujú veľká vedra. Pred parlamentom si chcú postaviť stany a zostať tam, kým vládu neprinútia k dialógu.

image

Izraelský premiér tvrdí, že je otvorený rokovaniam o reforme súdnictva

"Izraelský ľud podniká púť do Jeruzalema, aby zastavil trhanie zmluvy medzi ľuďom a vládou a zarazil začiatok kolapsu židovského demokratického Izraela," povedala k akcii svetovo uznávaná fyzička Šikma Bresslerová, ktorá patrí k lídrom týchto protestov. Obavy z ohrozenia demokracie kvôli súdnej reforme vyjadrili aj ďalší poprední izraelskí vedci, právnici či politici a tiež rad rezervistov.

Na zastavenie schvaľovania reformy a rokovania o kompromise vyzval tento rok opakovane aj prezident Jicchak Herzog a tiež niekoľko poslancov strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Ten tvrdí, že reforma demokraciu neohrozí, ale prinesie väčšiu rovnováhu do systému, v ktorom má podľa Netanjahua a jeho koaličných partnerov mnohokrát príliš veľké slovo najvyšší súd.

Hrozí im väzenie

V koaličnej vláde, ktorá vznikla vlani v decembri, sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany, ktoré podľa opozície chcú oslabenie právomocí najvyššieho súdu využiť aj na vlastné ciele, vrátane legalizácie rozširovania židovských osád na okupovanom Západnom brehu.

"Legislatíva, ktorá sa dotýka demokratického charakteru štátu Izrael, musí byť vytváraná prostredníctvom rokovaní so širokou verejnosťou," píše v dnes zverejnenom liste 1142 rezervistov izraelského letectva. "Zažili sme rôzne vlády a rad kríz, ale žiadna nás nedonútila k takejto akcii," povedali anonymne niektorí rezervisti stanici Channel 12.

image

Izraelská polícia zatkla desiatky ľudí, odporcovia súdnej reformy sa vydali na protestný pochod do Jeruzalema

Odmietnutím služby kvôli súdnej reforme hrozili stovky rezervistov už v predchádzajúcich mesiacoch. Podľa portálu The Times of Israel nie je jasné, či by záložákom za takýto krok hrozil nejaký postih. Armáda tvrdí, že by každý prípad posudzovala individuálne. Trestom by mohlo byť vyhodenie zo služby a dokonca aj tresty väzenia, uviedol izraelský portál.

Izraelský parlament, v ktorom má vládna koalícia väčšinu, začne v nedeľu rokovanie, na ktorom sa má, zrejme v pondelok, hlasovať v druhom a treťom čítaní o prvom kľúčovom zákone reformy. Ten obmedzuje právomoc najvyššieho súdu zrušiť rozhodnutie vlády tým, že ich označí za neprimerané.

Takýto prípad sa stal napríklad tento rok v januári, keď súd rozhodol, že líder ultraortodoxnej strany Arje Deri nemôže byť ministrom. Deri bol vlani odsúdený za porušovanie daňových zákonov a už pred 20 rokmi za branie úplatkov vo funkcii ministra vnútra, za čo strávil skoro dva roky vo väzení. Po verdikte najvyššieho súdu premiér Deriho z vlády odvolal.

01 - Modified: 2023-07-20 20:44:31 - Feat.: 1 - Title: Izraelský premiér tvrdí, že je otvorený rokovaniam o reforme súdnictva 02 - Modified: 2023-07-19 09:12:20 - Feat.: 1 - Title: Izraelská polícia zatkla desiatky ľudí, odporcovia súdnej reformy sa vydali na protestný pochod do Jeruzalema 03 - Modified: 2023-07-18 19:56:49 - Feat.: 1 - Title: Izraelský prezident Herzog uistil Bidena, že bude hľadať východisko z krízy 04 - Modified: 2023-07-18 08:34:04 - Feat.: 1 - Title: Izrael zažíva ďalší deň protestov proti justičnej reforme, cesty sú zablokované
01 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 02 - Modified: 2024-04-17 16:57:31 - Feat.: - Title: Ryanair očakáva, že Boeing mu dodá 40 lietadiel do polovice júla 03 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 04 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 05 - Modified: 2024-03-06 08:58:14 - Feat.: - Title: Rusi sa tlačia vpred nebezpečnou taktikou. Ukrajinské línie kropia ničivé bomby, ktoré prerazia aj do bunkrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:58