Poľsko začalo s presunom 1000 vojakov k hranici s Bieloruskom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko vystuží západnú hranicu, bojí sa Poľska. To posiela ďalšie sily k Bielorusku

09.08.2023, 15:27
Autor:
redredČTKČTK
  • "Značnú hrozbu predstavuje militarizácia Poľska, ktoré sa stalo hlavným nástrojom protiruskej politiky USA," vyhlásil na porade svojho rezortu ruský minister obrany Šojgu
  • Údajná militarizácia sa podľa neho prejavuje nielen posilňovaním armády, ale aj nákupmi zbraní z USA, Británie a Južnej Kórey. Podľa Šojgu by Poľsko navyše chcelo okupovať západnú časť Ukrajiny.
  • Ohrozenie Ruska podľa Šojgu predstavuje aj nedávny vstup Fínska do NATO.

Rusko posilní vojská rozmiestnené pri svojej západnej hranici, uviedol jeho minister obrany Sergej Šojgu, podľa ktorého niekoľkonásobne vzrástli hrozby pre ruskú bezpečnosť na západe a severozápade krajiny, konkrétne z Poľska a Fínska. 

Varšava vyšle na hranice s Bieloruskom ďalších dvetisíc vojakov kvôli obavám z migrantov a ruskej žoldnierskej Wagnerovej vojenskej skupiny.

Ohrozenie Ruska

"Značnú hrozbu predstavuje militarizácia Poľska, ktoré sa stalo hlavným nástrojom protiruskej politiky USA," vyhlásil na porade svojho rezortu Šojgu. Údajná militarizácia sa podľa neho prejavuje nielen posilňovaním armády, ale aj nákupmi zbraní z USA, Británie a Južnej Kórey. Podľa Šojgua by Poľsko navyše chcelo okupovať západnú časť Ukrajiny.

Rusko z tohto úmyslu obviňuje Varšavu dlhodobo bez toho, aby poskytlo akékoľvek dôkazy. Bolo to pritom práve Rusko, ktoré vlani vo februári napadlo Ukrajinu a okupuje rozsiahle územia na juhu a východe krajiny.

Poľsko nedávno rozhodlo, že navýši počet vojakov pri svojej hranici s Bieloruskom, ktoré je spojencom Ruska. Na hraniciach je teraz rozmiestnených približne dvetisíc poľských vojakov a stovky policajtov a príslušníkov pohraničnej stráže. Šojgu povedal, že v blízkosti hraníc takzvaného „zväzového štátu“, ktorý formálne tvoria Rusko a Bielorusko, je asi 360-tisíc vojakov.

image

Pri ostreľovaní zomrel mladý Ukrajinec. V Rusku zničili drony mieriace na Moskvu

Ohrozenie Ruska podľa Šojgua predstavuje aj nedávny vstup Fínska do NATO. "Na fínskom území pravdepodobne dôjde k rozmiestneniu ďalších armádnych kontingentov NATO a útočných zbraní aliancie, ktoré sú schopné na značnú vzdialenosť zasiahnuť kriticky dôležité objekty na severozápade Ruska," vyhlásil Šojgu.

Varšava posiela ďalších dvetisíc vojakov

Varšava uviedla, že na hranice s Bieloruskom pošle ďalších dvetisíc vojakov. Je to dvojnásobok toho, čo pôvodne žiadala pohraničná stráž kvôli zvýšenej migrácii, z ktorej organizácia Varšava obviňuje Minsk, a prítomnosti ruských žoldnierov z Wagnerovej skupiny v Bielorusku, vysvetlil námestník poľského ministra vnútra Maciej Wonsik.

"Posilnenie nebude predstavovať tisíc, ale dvetisíc vojakov," povedal Wonsik, podľa ktorého vojenské posily dorazia na hranice v Podlaskom a Lublinskom vojvodstve počas nasledujúcich dvoch týždňov. 

Tlak na poľsko-bieloruských hraniciach narastá, aj keď nie je porovnateľný s tým, aká bola situácia pred dvoma rokmi, podotkol Wonsik s odkazom na obdobie, kedy sa pokúšali hranice z Bieloruska do Poľska prekonať tisíce migrantov okrem iného z Blízkeho východu, Afganistanu alebo Afriky, odkiaľ utekali pred chudobou alebo ozbrojenými konfliktmi.

Varšava a EÚ vtedy obvinili autoritársky režim, že migrantov využil ako hybridnú zbraň v odplate za sankcie Európskej únie uvalené na režim Alexandra Lukašenka kvôli porušovaniu ľudských práv a potlačovaniu opozície. 

Wonsik v pondelok tvrdil, že na hranici s Bieloruskom silnie agresivita voči poľským pohraničníkom a vojakom a z organizácie nelegálnej migrácie obvinili bieloruské bezpečnostné zložky. V stredu obvinenia zopakoval. "Keby sme mali na druhej strane skutočnú pohraničnú stráž, a nie pašerácku službu, tieto prechody by vôbec neexistovali," vyhlásil.

Bielorusko v pondelok začalo blízko hraníc s Poľskom a Litvou vojenské cvičenie. Obe krajiny posilnili ostrahu hraníc už skôr, reagovali tak na skutočnosť, že do Bieloruska sa presunuli wagnerovci, ktorí sa predtým zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu.

image

Rakúska exministerka, ktorá tancovala s Putinom, dovolenkuje v ruskej dedine

K napätiu prispel aj nedávny incident, keď dva bieloruské vrtuľníky v malej výške narušili poľský vzdušný priestor, Minsk narušenie hraníc poprel. Poľsko v súvislosti s predchádzajúcim prílivom migrantov na hranici s Bieloruskom vybudovalo oplotenie vybavené elektronickou ochranou.

01 - Modified: 2023-08-08 12:13:27 - Feat.: 1 - Title: Rusko obvinilo Ukrajinu z podnecovania útokov na centrá na nábor do armády 02 - Modified: 2023-08-08 08:46:29 - Feat.: 1 - Title: Vojna sa vracia do Ruska. Ukrajinské drony čoraz častejšie pripomínajú agresorovi, že nie je mimo dosahu 03 - Modified: 2023-08-07 21:22:39 - Feat.: 1 - Title: Africké krajiny často nemajú inú alternatívu, než spolupracovať s Ruskom alebo Čínou, vyhlásil prezident Pavel 04 - Modified: 2023-08-07 20:19:53 - Feat.: 1 - Title: Ministri zahraničných vecí Lavrov a Wang I si pochvaľovali praktickú spoluprácu Ruska a Číny 05 - Modified: 2023-08-07 19:15:43 - Feat.: 1 - Title: Rusko v piatok odštartuje po takmer 50 rokoch prvú misiu na Mesiac
01 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 02 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 03 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu 04 - Modified: 2024-05-09 05:17:29 - Feat.: - Title: Obvinenia Británie proti vojenskému pridelencovi sú podľa Ruska vymyslené 05 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 09:16