Príslušníci ukrajinskej armády strieľajú rakety na ruské pozície na fronte pri ukrajinskom meste Bachmut. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusi cielia na ukrajinské letecké základne, zjavne chcú zničiť západné strely

17.08.2023, 23:14
Autor:
ČTKČTK

Ako prvá dodala Ukrajincom svoje rakety Storm Shadow Británia, nasledovala ju Francúzsko so strelami SCALP.

Rusko tento týždeň odpálilo desiatky rakiet na západnú Ukrajinu, zameriavalo sa pritom na letecké základne, vzletové a pristávacie dráhy alebo výcvikové stredisko pre pilotov, ktoré sa nachádzajú až tisíc kilometrov od frontovej línie. 

Napísal to dnes denník Financial Times (FT), podľa ktorého je hlavným cieľom intenzívnejších ruských útokov do hĺbky ukrajinského územia zjavne zničenie schopnosti Ukrajiny odpaľovať strely dlhého doletu, ktoré získava od západných partnerov.

Ukrajinskí piloti neustále pendlujú

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že len v utorok Rusi vypálili 28 riadených striel, z ktorých 16 ukrajinská protivzdušná obrana zachytila. Podľa činiteľov oboznámených so záležitosťou považuje Kyjev a jeho spojenci tieto vzdušné údery za súčasť niekoľkotýždňového ruského úsilia o zničenie ukrajinských vzletových a pristávacích dráh aj flotily bombardérov používaných na odpaľovanie striel s plochou dráhou letu označovaných v Británii ako Storm Shadow a vo Francúzsku ako SCALP, uvádza FT.

image

Rusku možno dochádzajú rakety a už nemá čas testovať novovyrobené

Ukrajina preto - v snahe vyhnúť sa zásahu - presúva kľúčové zbrane aj kvalifikovaný personál, ukrajinskí piloti neustále pendlujú po desiatkach domácich leteckých základní a komerčných letísk, uviedli činitelia. "Nie je prekvapením, že sa snaží zničiť naše letectvo a pilotov.. Robia (im) veľa problémov," povedal hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnať.

Strely pomáhajú v protiofenzíve 

Dlhý dosah západných striel Storm Shadow/SCALP podľa FT pomohol Kyjevu v súčasnej protiofenzíve, kde Ukrajinci zaznamenali skromné úspechy, ale krajina ich potrebuje viac. Kyjev tvrdí, že americké balistické strely ATACMS a nemecké riadené strely Taurus by pomohli jeho pechote, ktorá sa už tretí mesiac snaží prelomiť niekoľko vrstiev ruských opevnení pozdĺž frontovej línie.

Ako prvá dodala Ukrajincom svoje rakety Storm Shadow Británia, nasledovala ju Francúzsko so strelami SCALP. Spojené štáty a Nemecko zostávajú s poskytnutím rakiet dlhého doletu na Ukrajinu opatrnejšie, keďže sa obávajú eskalácie konfliktu v prípade ich použitia voči ruskému územiu. Ukrajina tvrdí, že odpaľuje západné strely iba v rámci svojich hraníc s cieľom zasiahnuť ruské sklady munície, veliteľské stanoviská a logistické body na okupovaných územiach.

image

Rusko prišlo o invázneho generála. Kyjev ďalej odráža útoky na severovýchode

V prvých mesiacoch vojny sa Ukrajina musela spoliehať na rýchlo sa vyčerpávajúci arzenál sovietskych rakiet zem-vzduch, vrátane systémov typu S-300 a Buk, čo Rusku zabránilo v získaní vzdušnej prevahy, pripomína FT s poznámkou, že to donútilo ruskú armádu odpaľovať rakety z Ruska a anektovaného polostrova Krym.

Bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges sa domnieva, sa Moskva snaží zúfalo zabezpečiť, aby Ukrajina nezískala schopnosť zasahovať ruskej základne na Kryme, čo by Rusov potenciálne mohlo z tohto územia vyhnať. Ruské nálety zamerané na ukrajinské letecké základne sú podľa Hodgesa pokusom zabrániť takémuto zvratu vo vojne.

Systémy protivzdušnej obrany dodané neskôr Ukrajine západnými spojencami - ako sú americké systémy Patriot alebo nemecké Iris-T - pomáhajú chrániť ukrajinské nebo, ale podľa Ihnaťa ich je na lepšiu ochranu potrebných viac, keďže Rusko útočí na vojenskú aj civilnú infraštruktúru denne.

01 - Modified: 2023-08-17 14:21:44 - Feat.: 1 - Title: Ruské ostreľovanie mesta Kupiansk si vyžiadalo jednu obeť 02 - Modified: 2023-08-17 13:12:14 - Feat.: 0 - Title: Český expert pre HN: Rusko je oveľa logickejším partnerom Západu než Čína, s ktorou ho čaká nevyhnutný stret 03 - Modified: 2023-08-17 11:02:28 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina skúma uhynuté delfíny a sviňuchy. Rusko chce obviniť z ekocídy, píše New York Times 04 - Modified: 2023-08-17 08:54:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské sily pokračujú v protiofenzíve na juhu krajiny, hlási Kyjev 05 - Modified: 2023-08-16 19:50:33 - Feat.: 1 - Title: Útoky na ukrajinské prístavy ohrozujú svetovú potravinovú bezpečnosť. Rusko mieri na infraštruktúru
01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 15:22:48 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbrojia Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 04 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 05 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 22:50